Niskokalorična hrana – namirnice koje možete jesti bez griže savesti

Sadržaj

Niskokalorična hrana ne mora biti bezukusna.

Ukoliko jedete hranu sa malo kalorija nećete ostati gladni.

Naravno, kako bi prethodne dve rečenice bile tačne, važno je da jedete pametno i upoznate se sa namirnicama koje će vam pružiti izvrstan gastronomski užitak uz hranu koja vas čini sitim.

U narednim redovima pisaćemo o hrani koju ćete moći da jedete bez bojazni da ćete preterati sa unosom kalorija. Bilo da želite da primenite principe zdravog mršavljenja ili jednostavno uvek budete fit, u našem tekstu pronaći ćete mnoštvo korisnih informacija i spisak namirnica sa malo kalorija.

Niskokalorična hrana – pametno unosite kalorije

Iako dnevni unos kalorija zavisi od vaših telesnih karakteristika i cilja koji želite da postignete, ipak postoje okvirne preporuke u vezi sa preporučljivom dnevnom količinom kalorija.

Za žene od 26 do 50 godina koje su umereno aktivne i žele da zadrže postojeću telesnu masu, dnevni unos ne bi trebalo da prelazi preko 2000 kalorija. Za nešto aktivnije pripadnice ženskog pola 2200 kalorija je preporučen dnevni unos.

Devojke do 26. godine trebalo bi da unose oko 2200 kalorija, dok žene preko 50. godine treba da smanje unos i konzumiraju oko 2000 kalorija kako bi zadržale postojeću težinu.

Sa muškarcima je situacija nešto drugačija.

Srednje aktivni muškarci od 26. do 45. godine trebalo bi da unose oko 2600 kalorija dnevno za održavanje težine, dok aktivniji muškarci taj unos treba da povećaju za 200 do 400 kalorija. Telo mlađeg muškarca zahteva oko 2800 do 3000 kalorija. Muškarci preko 45. godine trebalo bi da unose 2400 kalorija dnevno, a posle 66. godine ova brojka smanjuje se za 200.

Ukoliko je cilj mršavljenje, za postepeno gubljenje težine kod žena i muškaraca neophodno je smanjiti dnevni unos za oko 500 kalorija.

U postizanju ovog cilja ili u svrhu održavanja težine, niskokalorična hrana će vam pomoći. Uz pažljivo odabrane obroke sa malo kalorija uživaćete u raznovrsnim aromama i bićete siti.

Mleko i mlečni proizvodi – užitak blagog ukusa

Mleko i mlečni proizvodi sa malo kalorija?

Moguće je.

Verovatno ste više puta čuli kako bi tokom dijete trebalo uvesti restrikcije i izbaciti određene grupe namirnica iz svakodnevnih obroka. Neretko su se na toj “zabranjenoj listi” nalazili i mlečni proizvodi.

Budući da su proizvodi od mleka mnogima omiljena namirnica u ishrani, poštovanje dijete uz takva pravila, postaje pravi izazov. Međutim, dobra vest je da se na vašem meniju bez griže savesti mogu naći mlečne namirnice koje odlikuje niska kalorična vrednost.

U našem asortimanu naći ćete jedinstven proizvod – Moja Kravica mleko bez masti. U 100 grama ovog blagog napitka nalazi se svega 35 kalorija, što ga čini idealnim izborom za lagane i zdrave obroke!

Zahvaljujući odličnom sastavu, u punom ukusu ovog mleka moći ćete da uživate tokom doručka, užine ili večere. Ako želite da pronađete inspiraciju za zdravu večeru, pročitajte tekst koji smo pripremili za vas.

Ne možemo da ne pomenemo još jedan Imlek proizvod koji sportisti i ljubitelji zdrave ishrane obožavaju. U pitanju je Ella obrani sveži sir blagog ukusa, koji predstavlja sjajan dodatak gotovo svakom jelu. U 100 grama ovog kremastog proizvoda nalaze se samo 74 kalorije. Budući da je specifične teksture, možete ga koristiti kao namaz, ali i kao dodatak zdravim salatama.

Izuzev toga što pomenute namirnice krasi nizak nivo kalorija, to nije jedini razlog da se opredelite za njih. Poznato je da su mleko i mlečni proizvodi bogati proteinima koji će vas dugo držati sitim, a onima koji se bave fizičkom aktivnošću biti značajan faktor u procesu izgradnje mišićne mase.

Ovas – sjajna niskokalorična hrana za ukusan doručak

Energiju, sitost i potpuni užitak tokom obroka dobićete konzumiranjem ovsenih pahuljica. Ova niskokalorična hrana trebalo bi da se nađe na spisku svih onih koji žele da povedu računa o unosu kalorija.

Šta je to što ovas čini tako sjajnom namirnicom?

Pola šolje ovsenih pahuljica, koliko vam je dovoljno za doručak, sadrži 148 kalorija, čak 5,5 grama proteina i 3,8 grama vlakana.

Dakle, sitost je zagarantovana, a do ručka nećete morati da brinete o poznatom osećaju gladi u stomaku.

U zavisnosti od ličnog ukusa, ove niskokalorične namirnice možete kombinovati sa našim mlekom bez masti i crvenim voćem po izboru. O kalorijskoj vrednosti ovih zdravih bobica, pisaćemo u nastavku teksta.

Jaja – veoma hranljive niskokalorične namirnice

Da li ste iz više izvora čuli kako jaja mogu da povise holesterol, negativno utiču na rad srca i gojenje?

Istina je nešto drugačija.

Vreme je da razbijemo predrasude o jajima, namirnicama koje stručnjaci nazivaju savršenom hranom! Jaja su zapravo hrana sa malo kalorija.

Jedno jaje ima oko 77 kalorija, 6 grama proteina i 5 grama masti. Izuzev toga, ona sadrže čitavu lepezu vitamina i minerala koji će imati brojne pozitivne uticaje na vaš organizam.

Dva kuvana jaja za doručak predstavljaju odličan način da napunjeni energijom započnete dan i obavite sve dnevne zadatke bez osećaja gladi do ručka. Vrlo je važno da pojedete i doskora ozloglašeno žumance, koje zapravo krije sve važne nutrijente. Kako bi obrok bio potpun, preporučujemo i šolju mleka bez masti, nakon koje vas neće gristi savest.

Ovako pripremljen obrok smanjiće vašu potrebu za grickanjem do narednog obroka, te možemo reći da je ova niskokalorična hrana idealna namirnica ukoliko želite da se posvetite zdravoj ishrani. Šta još podrazumeva zdrava ishrana i sve što o njoj treba da znate, pročitajte u ovom tekstu.

Piletina – idealna niskokalorična hrana za ukusan ručak

Ko bi rekao da sočna piletina koja se topi pod nepcima može da spada u niskokalorične namirnice?

U 100 grama piletine nalazi se oko 170 kalorija i čak 35 grama proteina. Ovakav sastav učiniće da se osećate sitim tokom dugog vremenskog perioda. Ipak povedite računa o drugim sastojcima. Dodavanjem ulja u piletinu povećava se broj kalorija koje unosite u svoj organizam, te je najbolji način za pripremu grilovanje ili barenje.

Ono što ipak možete da dodate i time obrok učinite ukusnijim, a jednako niskokaloričnim jeste naše mleko bez masti. Pripremljen pileći file prelijte kombinacijom Moja Kravica mleka bez masti i umućenim jajima i zapecite u rerni.

Ako biste da se prepustite maksimalnom hedonističkom iskustvu, pogledajte naš tekst o sočnim sosovima za piletinu, te donesite rapsodiju ukusa na vašu trpezu.

Povrće – koje namirnice treba da se nađe na vašem meniju

Sigurni smo da od najranijeg detinjstva slušate o zdravstvenim benefitima povrća.

Istina je, povrće se smatra jednom od najzdravijih grupa namirnica.

Ipak, određeno povrće ponosno stoji na vrhu lestvice niskokaloričnih namirnica. Istaći ćemo lisnato zeleno povrće kao što su brokoli, kelj, prokelj, kupus i spanać. Na spisak možemo dodati i druge plodove koje će izuzev raskošne zelene boje na vaš tanjir doneti ogromnu količinu vitamina uz malu količinu kalorija.

Kada je reč o ishrani, sigurni smo da nema boljeg osećaja nego kada se na vašem meniju nađu niskokalorični obroci nakon kojih ste siti dug vremenski period.

Zeleno lisnato povrće će sasvim sigurno pokrenuti poznati osećaj zadovoljstva. Jedna šolja spanaća ili blitve sadrži svega 7 kalorija. Naravno, kako bi vas ova hrana sa malo kalorija zasitila biće vam potrebna znatno veća količina zelenog povrća.

Ipak, možete biti sigurni da ćete uneti mnogo hranljivih materija, a kalorije čak i kod veće količine, neće predstavljati problem.

Ovde ne smemo zaboraviti na povrće koje je omiljeni sastojak svežim salatama i jedan od najčešćih gostiju na trpezi. Reč je o krastavcu koji sadrži oko 14 kalorija u 100 grama. Budući da su sastavljeni od 96% vode, u ovom ukusnom povrću možete uživati sa zadovoljstvom.

Voće – niskokalorična hrana bogata vitaminima

Užina je idealan obrok da uključite voće u svoju ishranu. Pojedini plodovi iz ove grupe nalaze se na vrhu zdrave lestvice!

Ako ste ljubitelji voća, onda je leto prava sezona da uživate u ukusnim plodovima bez griže savesti. Kao prvu na listi omiljenog letnjeg voća istaći ćemo lubenicu.

Uz visok sadržaj vode i minimalan broj kalorija, ove voćke ističu se kao odlične niskokalorične namirnice pogodne za sve koji žele da budu fit!

U 100 grama lubenice smešteno je 30 kalorija i 7 grama ugljenih hidrata, a budući da je ova voćka sačinjena od 91% vode, neminovno je da ćete nakon konzumiranja biti hidrirani. U letnjoj sezoni hidratacija nam je preko potrebna, pa vam predlažemo da se bezbrižno prepustite ovom ukusnom užitku dok se opuštate tokom najtoplijih dana u godini.

Listi ćemo dodati crveno voće, a posebno borovnice, kupine i maline, plodove bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima.

Ako jednu šolju napunite borovnicama, u svoj organizam unećete svega 84 kalorije, a sigurni smo da će svaki zalogaj biti podjednako uživanje!

Osim svežeg crvenog voća, za još ukusniju niskokaloričnu užinu, omiljeno crveno voće u blenderu iskombinujte sa Moja Kravica mlekom bez masti i napravite smuti koji će zadovoljiti sva vaša čula!

Na bogat spisak voćki koje se ističu kao niskokalorična hrana dodaćemo i jabuke. Jabuke su na našim prostorima dostupne tokom čitave godine, te je dobra vest da ćete prilikom svake posete prodavnice moći da posegnete za ovim zdravim namirnicama.

Oko 45 kalorija smešteno je u 100 grama ove zdrave voćke, a tu je i još jedan zanimljiv podatak će vas oduševiti.

Tokom konzumiranja jabuke, vaše telo zapravo troši energiju, te ćete nakon pojedene voćke uneti i manje od navedene količine kalorija.

Niskokalorična hrana i izbalansirana ishrana pravi su put ka zdravom mršavljenju, ali i održavanju težine. Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta uvideli da hrana sa malo kalorija ne mora biti bezukusna, a ishrana jednolična. Sve što vam je sada preostalo jeste da krenete u nabavku i prionete na pripremu ukusnih jela.

Moja Kravica je uvek sa vama, pa i sada donosimo novi proizvod u našu ponudu sa kojim želimo da podržimo naše potrošače na zdravom putu i da na vaš sto donesemo neodoljivo ukusne namirnice bogate nutrijentima! Želimo vam da istrajete na svom putu i stignete do cilja koji ste zacrtali.

Srećno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.