Ambalaža biljnog porekla i sertifikati na koje smo posebno ponosni

Sadržaj

Ambalaža biljnog porekla predstavlja revolucionaran korak ka održivosti, koja je u svetu još odavno prepoznata kao imperativ.

Korišćenjem obnovljivih resursa, ova vrsta ambalaže ne samo da smanjuje zagađenje i potrošnju fosilnih goriva pri proizvodnji, već istovremeno promoviše ciklus života proizvoda koji je u harmoniji s prirodom. Ambalažom proizvedenom od sirovina biljnog porekla koje su reciklabilne, smanjenje negativnog ekološkog uticaja industrije pakovanja je zagarantovano.

Imlek je danas prvi proizvođač mleka u Srbiji koji koristi polimere/plastiku biljnog porekla u Tetra Pak ambalaži i na tu činjenicu smo posebno ponosni. Visoki kvalitet i pozitivni ekološki uticaj naše ambalaže zagarantovani su sertifikatima, a u nastavku vam predstavljamo najznačajnije od njih, otkrivamo šta podrazumevaju i zašto su biljne sirovine cilj kom treba težiti pri proizvodnji ambalaže.

Zašto je tranzicija ka održivoj proizvodnji ambalaže neophodna?

Standardna ambalaža koja se koristi u industriji najčešće uključuje materijale kao što su plastika, staklo, metal i papir.

Proizvodni procesi i nabavni lanci sirovina koje se koriste za proizvodnju često su upitni, a kada se tome doda podatak da se svega 20% ukupnog otpada na zemlji godišnje reciklira, jasno je zašto je prelazak na ambalažu biljnog porekla prepoznat kao neophodan. Ambalaži biljnog porekla potrebno je mnogo manje vremena da se razgradi u prirodi, a ukoliko dospe do okeana, posledice po ekosistem su minimalne u poređenju sa onim od drugih materijala.

Iako kod nas još uvek ne postoji potpuno razvijen sistem za sakupljanje i sortiranje ambalaže za reciklažu, postoje fabrike koje recikliraju ambalažu biljnog porekla i karton koriste u proizvodnji raznih novih proizvoda poput papirne galanterije i panel ploča.

Da li je Moja Kravica ambalaža održiv izbor?

Naša Tetra Pak ambalaža za Moja Kravica mleka sadrži do čak 85% materijala biljnog porekla. Izborom ovih proizvoda pravite bolji izbor ne samo za sebe, već za celu planetu. Evo i kako:

  • Smanjuje emisiju CO2Moja Kravica ambalaža se proizvodi od drvenih vlakana i tako doprinosi manjem emitovanju ugljen dioksida u prirodi.
  • Doprinosi održivosti i očuvanju prirodnih resursa – naša ambalaža sadrži u proseku više od 70% kartona od sirovina iz šuma kojima se odgovorno upravlja. Za pravljenje zatvarača za Tetra Brik Aseptic Slim i Tetra Brik Aseptic Edge ambalažu, upotrebljava se šećerna trska, iz jednako održivih lanaca proizvodnje.
  • Reciklabilna je – zato što je napravljena od prirodnih materijala, Moja Kravica ambalažu je moguće reciklirati i ponovo koristiti. Najčešće u formi industrijskih ubrusa ili građevinskih ekoloških ploča.

Šta znače sertifikati na Moja Kravica ambalažama biljnog porekla i zašto smo posebno ponosni na njih?

Ukoliko ste ih videli na nekom od naših pakovanja, verovatno ste se pitali šta podrazumevaju. Evo detaljnog objašnjenja značenja i važnosti svakog od sertifikata.

Bonsucro sertifikat – odgovorno upravljanje šećernom trskom

Kada čujete sintagmu “šećerna trska” verovatno vam na pamet prvo padnu hrana i piće. Međutim, da li ste znali da se šećerna trska koristi i u sektorima kao što su industrija kozmetike, alkohola, pakovanja i biogoriva?

Svestranost šećerne trske čini ovu biljku veoma značajnom. Gaji se u preko 100 zemalja, uključujući Latinsku Ameriku, Afriku i Aziju, a proizvode napravljene od biomase šećerne trske svakodnevno koriste milioni ljudi.

Kako bi se ovi problemi sveli na minimum, nezvisne svetske organizacije kao što je Bonsucro, čiji sertifikat Moja Kravica ambalaže poseduju, zalaže se i podstiče odgovornu i kontrolisanu proizvodnju bez suvišne eksploatacije resursa.

Pogledajte u nastavku kako izgleda put šećerne trske od Brazila do pakovanja vaših omiljenih Imlek proizvoda.

  1. Šećerna trska se uzgaja u Brazilu uz održive i društveno odgovorne prakse.
  2. Kada se šećerna trska ubere, biljka se gnječi i dobijeni sok pretvara u etanol.
  3. Etanol se prerađuje u plastiku biljnog porekla.
  4. Od plastike se prave čepovi i zaštitni slojevi ambalaža.
  5. Proces se može pratiti od početka do kraja, čime se garantuju održivost čitavog sistema i transparentnost svakog koraka.

FSC™ sertifikat – odgovorno upravljanje šumama

Odgovorno upravljanje šumama podrazumeva primenu praksi koje osiguravaju da šumska područja ostanu ekološki zdrava, socijalno korisna i ekonomski održiva za sadašnje i buduće generacije.

Odgovorno upravljanje šumama usmereno je na rešavanje različitih izazova, a ovo su neki od najvećih problema koji se javljaju u kontekstu neodgovornog upravljanja:

  • Deforestacija i degradacija šuma: pretvaranje šumskih područja u zemljište za poljoprivredu ili urbanizaciju dovodi do gubitka biodiverziteta, emisije stakleničkih gasova i prekida prirodnih ciklusa;
  • Uništavanje staništa i gubitak biodiverziteta: neodržive seče i šumske prakse najčešće dovode do uništenja staništa brojnih vrsta, ugrožava njihov opstanak i smanjuje biodiverzitet;
  • Erozija tla i problemi sa vodama: neodgovorno upravljanje može uzrokovati eroziju tla, smanjiti kvalitet tla i izazvati zagađenje vodenih tokova, što negativno utiče na ekosisteme i kvalitet vode za piće;
  • Zagađenje i upotreba pesticida: intenzivna upotreba hemikalija u šumarstvu može dovesti do zagađenja tla i voda, što utiče štetno na divlje životinje, biljke, kao i na ljudsko zdravlje;
  • Socijalni konflikti i nepravednost: neodgovorno upravljanje šumama često zanemaruje i prava lokalnih zajednica i domorodačkih naroda, dovodeći do konflikata, gubitka zemljišta i resursa i kršenja ljudskih prava;
  • Promene u klimi: uništavanje šuma doprinosi klimatskim promenama kroz slobodno oslobađanje ugljenika koji je bio pohranjen u drveću, što dovodi do povećanja globalne temperature i ekstremnih vremenskih uslova.

Odgovorno upravljanje šumama nastoji da se suoči sa ovim izazovima kroz održive prakse, sertifikaciju, obnovu i očuvanje šumskih ekosistema, čime se osigurava njihova dugoročna održivost i zdravlje.

Pionir na tom putu je Forest Stewardship Council. Njihov FSC™ sertifikat postavlja standarde za odgovorno upravljanje svetskim šumama. Pomaže potrošačima da prepoznaju proizvode koji podržavaju održivo šumarstvo, i time doprinosi očuvanju šumskih resursa i podršci zajednicama koje zavise od šuma.

Moja Kravica Tetra Pak ambalaža napravljena je od kartona koji dolazi iz sertifikovanih i kontrolisanih izvora. Kupovinom ambalaže sa FSC sertifikatom doprinosite očuvanju svetskih šuma za buduće generacije.

Carbon trust sertifikat za ugljenično neutralno pakovanje

Velike emisije CO2 pri proizvodnji predstavljaju značajan ekološki problem iz nekoliko razloga:

  • Klimatske promene: CO2 je glavni gas sa efektom staklene bašte koji je odgovoran za globalno zagrevanje. Povećanje njegove koncentracije u atmosferi dovodi do klimatskih promena. Uzrokuje ekstremne vremenske prilike, podizanje nivoa mora i druge negativne posledice;
  • Kisele kiše: emisije CO2 mogu doprineti i formiranju kiselih kiša, koje nastaju kada se izduvni gasovi kombinuju s vodom u atmosferi. Kisele kiše mogu oštetiti šume, jezera i zgrade, a njihov štetni uticaj na biodiverzitet je veliki;
  • Uticaj na okeane: povećana koncentracija CO2 u atmosferi dovodi do povećanja količine CO2 u okeanima, što uzrokuje kiselost okeana. To može imati štetne posledice na morski život, posebno na organizme koji grade ljušture ili skelete od kalcijum karbonata, kao što su korali, školjke i neke vrste planktona;
  • Uticaj na poljoprivredu i bezbednost useva: promene u klimatskim uslovima uzrokovane emisijama CO2 mogu negativno uticati na poljoprivrednu proizvodnju. Suše i poplave koje su rezultat klimatskih promena, uništavaju useve i smanjuju prinose;
  • Zdravstveni problemi: klimatske promene indukovane emisijom CO2 imaju brojne direktne i indirektne efekte na ljudsko zdravlje.

Uz plastiku biljnog porekla, smanjuje se količina proizvedenog CO2. Imajući ovo u vidu, za vaša omiljena Moja Kravica mleka u Tetra Brik Aseptic Slim ambalaži, odabrali smo čepove napravljene od plastike biljnog porekla iz šećerne trske. Naše Tetra Pak pakovanje poseduje Carbon trust sertifikat.

Šta to znači, pitate se? Znači da je sertifikovano kao ugljenično neutralno, merenjem i smanjenjem ugljeničnog otiska i kompenzacijom svih preostalih emisija.

Imlekova predanost održivoj proizvodnji ambalaže ima za cilj ne samo da potvrđuje našu odgovornost prema planeti, već i da osnaži vas, naše potrošače, da donosite informisane i ekološki osvešćene izbore. Izgradimo zajedno zeleniju, zdraviju i održiviju budućnost!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.