Božićna česnica – recepti za najukusniju pogaču za Božić

Sadržaj

Božićna česnicatradicionalna receptura bez koje nijedna praznična trpeza nije kompletirana!

Pogača za Božić unosi posebnu notu emocije, usled činjenice da predstavlja glavni povod za konačno okupljanje porodice i prijatelja na jednom mestu.

Stoga je izuzetno važno da ona bude dovoljno slasna i ukusna, kako bi zadovoljila apetite vas i vaših najdražih.

Ne sumnjamo da domaćice trenutno listaju svoje kuvare ne bi li pronašle savršen recept za Božićnu česnicu, a Imlek je tu da svojim dobro poznatim proizvodima odgovori na zahtev svih ljubitelja kulinarstva!

Kako bismo vam skratili proces pripreme, za vas smo pripremili listu sa idejama za pripremu idilične Božićne pogače!

Božićna česnica recept – sastojci i priprema tradicionalne česnice

Za pripremu tradicionalnog jela kakva je česnica za Božić recept zaista nije prezahtevan, a većinu sastojaka verovatno imate u svom špajzu i frižideru.

Iako je poznato da svaka porodica ima svoje gastronomske preferencije i običaje u skladu sa podnebljem, postoji univerzalni recept sa jednostavnim i lako dostupnim namirnicama.

Potrebni sastojci za pripremu Božićnog hleba:

Potrebni sastojci za premazivanje česnice:

  • 1 jaje (odvojeno belance)
  • Prstohvat soli
  • 1 supena kašika susama (opciono)

Obavezan nejestiv sastojak:

  • Novčić sreće prethodno umotan u aluminijumsku foliju

Način pripreme:

Najpre je potrebno da ugrejete mleko sa šećerom. Potom, sklonite šerpu sa vrele ringle i u smesu dodajte jednu supenu kašiku brašna po izboru, kao i kocku kvasca. Ključno je da kvasac prethodno izmrvite, pa tek onda dodate u mleko, kako bi tekstura bila što finija.

Vratite šerpu na ringlu, i držite je sve dok kvasac ne počne da se penuša. Nežnim pokretima varjače promešajte smesu i ponovo je skinite sa ringle.

Kako i kada se mesi Božićna česnica:

U visoku posudu ubacite brašno, umućeno jaje, istopljeni maslac i so, pa polako promešajte sastojke. Nakon što je kvasac narastao, dodajte ga u testo i pokušajte da napravite homogenu smesu. Po potrebi, dolivajte mlako mleko ili brašno kako bi konačna smesa postala srednje tvrda.

Kada celo testo naraste, možete ga prebaciti na sto i podeliti na dva dela – veći koji treba da zahvati dve trećine testa i manji (preostala trećina). Manji deo možete oblikovati u kuglu, te u njega utisnuti nejestivi sastojak – novčić sreće umotan u alufoliju. Njega možete postaviti na koji god deo testa želite, a celokupnu smesu postavite na sredinu kalupa.

Ostatak testa možete možete razvijti oklagijom, na debljinu od oko 1 cm. Nakon toga, izrežite 10-ak ili više trouglića, uvijte ih kao krofnice i poređajte u krug.

Dekorisanje i pečenje česnice:

Za potrebe premazivanja ćemo koristiti isključivo belance. Umutite belance tako da ono ne zadobije strukturu snega, već ostavite da ostane nešto bistrije. Premažite vaš Božićni hleb i ostavite ga da raste još oko 30 minuta. Možete posuti i so i susam semenke, ukoliko želite da bude malo aromatičniji.

U prethodno zagrejanu rernu, ubacite hleb i pecite na 180 °C, oko 15 minuta. Tek kada kolač zadobije svoju karakterističnu zlatno-žutu boju, možete izvaditi pleh iz pećnice.

Ovaj Božić provedite u dobroj atmosferi uz domaću pogaču koja će biti pravo zadovoljstvo za vaša nepca!

Božićna česnica bez kvasca – recept za lagani Božićni hleb

Recepti za Božićnu česnicu ne moraju nužno da uključuju “teže” sastojke za stomak, poput kvasca.

Ukoliko ste pristalica starinske recepture, koja se oslanja na jednostavnost i minimalizam, možete isprobati ovu bezkvasnu verziju.

Priprema je izuzetno laka, a uvereni smo da vas ukus neće razočarati!

Potrebni sastojci:

Način pripreme:

Na početku je važno da prosejete brašno, kako bi ono bilo rastresito. Na taj način se u njega ubacuje dodatna količina vazduha, što čini testo izdašnijim, te sprečava da se pojedini delovi slepe dok se testo mesi.

Ugrejte mleko tako da ono bude mlako, te dodajte 2 kašičice šećera i jednu kašičicu ili poveći prstohvat soli. Mešajte dok se sastojci ne istope i sjedine.

Kako umesiti hleb za Božić:

U brašno zatim možete dodati istopljeni maslac, dva umućuna žumanca i mleko, pa promešati sve sastojke varjačom. Temeljno mešajte dok se smesna ne zgusne, a nakon toga možete početi da mesite rukama. Mesite oko 15-ak minuta, odnosno dok smesna ne bude dovoljno glatka, bez grudvica.

Novčić sreće možete ponovo uviti u alufoliju, a možete ga i prethodno prokuvati kako bi se dezinfikovao, pa ubaciti tako u testo – izbor je na vama.

Odlučite se za okrugao, dublji pleh za pečenje, pa u njega postavite papir za pečenje. Maslacem dobro premažite ivice i dno, kako se testo ne bi zalepilo tokom pečenja. Testo umesite i oblikujte u lopticu, pa ga ostavite da naraste još oko pola sata ne toplom.

Dekorisanje i pečenje pogače:

Možete prethodno odvojiti malo testa sa strane, i to testo iskoristiti za dekoraciju.

Razvijte testo i isecite ga na trougliće ili trake. Od trouglića možete napraviti pužiće i postaviti ih na površinu česnice, kao što je to običaj u Zapadnoj i Južnoj Srbiji. Ili, možete se odlučiti za trake od kojih ćete napraviti pletenicu za ivicu pogače, kao što je ritual u Vojvodini. Premažite vaš Božićni hleb sa umućenim belancima i pospite malo soli odozgo.

Rernu zagrejte na 200 °C, pa smanjite temperaturu na 180 °C. Ubacite česnicu i pecite je između 30 i 50 minuta, sve dok ona ne postane zlatkasta, odnosno dok ne porumeni. Nakon toga, izvadite pleh iz rerne i pokrijte ga vlažnom krpom kako bi česnica omekšala.

I vaša bezkvasna pogača za Božić je spremna!

Česnica za Božić – recept i simbolika iza tradicionalne Božićne pogače

Božić je zasigurno najradosniji hrišćanski praznik, koji se provodi sa porodicom, rođacima i kumovima. Svake godine, tradicionalno 7. januara, se postavlja praznična trpeza za kojom su svi jednaki, i u veselju slave najvažniji datum.

Ova svetkovina treba da nas podseti na sve životne dragocenosti i vrednosti, koje neretko zaboravljamo!

U duhu praznika se, pored seče Badnjaka i unošenja slame u dom, mesi i česnica za Božić – neizostavan obredni kolač.

Običaj nalaže da se Božićna pogača okreće kao slavski kolač, potom poliva vinom i lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. U nju se prethodno ubacuje novčić, a po narodnom verovanju – onaj ko dobije deo u kome se nalazi zlatnik će biti srećan tokom cele godine.

Prava simbolika iza novčića jeste prepoznavanje potreba zajednice, tj. onaj ko pronađe novčić treba da prepozna onog kome je taj zlatnik možda potrebniji.

Upravo se zbog toga, sa posebnom pažnjom, treba i umesiti Božićna pogača.

Pogača za Božić – recepti i običaji širom Srbije

Pogača za Božić je neizostavan deo svake praznične trpeze, u svakom domu u Srbiji!

Iako postoje različiti običaji, ono što je svima zajedničko jeste da se ona mesi u ranu zoru. Međutim, načini dekorisanja i spremanja se razlikuju od okruga do okruga.

Pa tako, na jugu Srbije je tradicija da česnica za Božić bude posna, odnosno da ne sadrži jaja, kvasac i mleko. Ona se priprema za Badnji dan, da bi mogla da se posluži za Badnje veče, kada se česnica i lomi.

U zapadnoj Srbiji se takođe neguje tradicija pravljenja posne pogače, ali je način dekorisanja nešto drugačiji. Ovde se uz novčić, ubacuje još jedan zlatnik, kao i zrno kukuruza, zrno belog pasulja i grančica badnjaka (za sreću u domaćinstvu).

U Vojvodini se pravi slatka česnica, i više se služi kao kolač. Ovde se uglavnom ubacuju rogač ili orasi u samo testo, kako bi ono zadobilo svoj slatkasti šmek. Neke domaćice i preliju pogaču medom, dok je ona još uvek vruća. Takođe, ovaj kolač se tradicionalno služi nakog ručka, kao dezert.

Nadamo se da vam je naš blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vas podstaknemo da se ohrabrite i umesite savršenu pogaču za Božić, koja će zaseniti sve prisutne!

Imlek mlečni proizvodi već decenijama važe glavne sastojke recepata svih velikih gurmana, koji svoje delikatese pripremaju u porodičnom okruženju. Stoga su oni neizostavan deo svake božićne trpeze.

Isprobajte naše recepte i uživajte u prazničnoj atmosferi!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.