Beli mrs – uparivanje mlečnih proizvoda za Bele poklade

Drvena daska na stolu prekrivena sirevima, krekerima, orasima i medom.
Sadržaj

Beli mrs je prema pravoslavnoj veri obavezan deo ishrane tokom poslednje nedelje pred Vaskršnji post. Ova nedelja naziva se i Bela nedelja, Siropusna nedelja ili Bele pokalde.

Označava početak pripreme za Uskršnji post, a ima bogatu tradiciju i običaje u pravoslavnoj kulturi. Siropusna nedelja obeležava se nedelju dana pre nego što započne Veliki post, period od 40 dana odricanja od svih namirnica životinjskog porekla, izuzev ribe.

Iako je beli mrs kao potekao iz pravoslavne kulture i tradicije, svakako da on u ishrani nije zastupljen isključivo tokom praktikovanja verskih običaja. Ljubitelji mlečnih proizvoda rado jedu beli mrs tokom cele godine, a obično kao mezetluk, odnosno predjelo.

Upoznaćemo vas sa osnovnim činjenicama koje treba da znate u vezi sa Belom nedeljom i postom na mlečnim proizvodima, a zatim vam predstaviti i pravila i savete za najbolje uparivanje različitih mlečnih proizvoda. U nastavku teksta otkrivamo sve što treba da znate o Beloj nedelji i belom mrsu, čiji je ona sastavni deo.

Bela nedelja – pravoslavni običaj o kome treba da znate

Bela nedelja predstavlja poslednjih nedelju dana pred Veliki post, dok su Bele poklade njena završnica – poslednja nedelja uoči posta.

Tokom Bele nedelje meso je strogo zabranjeno u ishrani, ali se dozvoljava beli mrs, što uključuje mlečne proizvode i jaja.

Bela nedelja se takođe naziva Proštene poklade ili Proćke, jer se na ovaj dan tradicionalno opraštaju svađe i uvrede kako bi vernici ušli u period posta bez neraščišćenih računa i grehova.

Osim odricanja od mesa, Bela nedelja donosi i određene običaje i tradicije. Na primer, u nekim srpskim selima poštuje se običaj koji nalaže da je mladićima obaveza da obiđu porodične kuće i zamole za „proćku“ (oproštaj) kako bi časno započeli post.

Takođe, postoji običaj sadnje belog luka tokom Belih poklada, verujući da će dobro roditi bez obzira na uslove u toj godini, ukoliko se zasadi tokom ovog posta.

Bela nedelja donosi i veselje i druženje, a u nekim regionima postoje običaji poput ljuljanja na ljuljaškama i paljenja vatri na raskrsnicama kao simbola početka nove agrarne godine.

Ovo je vreme kada mlađi članovi porodica preuzimaju vodeću ulogu, a porodice se okupljaju, šale se i organizuju igranke.

Bela nedelja se završava paljenjem vatre i veseljem koje traje do ponoći, nakon čega počinje period Velikog posta.

Ova tradicija obogaćuje pravoslavnu kulturu i predstavlja pripremu za duhovni put tokom Velikog posta do praznika Hristovog Vaskrsenja.

No, osim navedenih običaja, simbol ove tradicije posta upravo je beli mrs.

Povezani proizvodi

Šta je tačno beli mrs?

Beli mrs predstavlja uparene mlečne proizvode, koji se obično naseckaju i poređaju na drvenu platu. Uglavnom se konzumiraju uz hleb ili pogaču, a rado uparuju i sa svežim povrćem ili voćem.

Beli mrs može se jesti za doručak ili večeru kao obrok za sebe, ali najčešće se konzumira kao predjelo i uvertira u ručak ili večeru.

Kako napraviti beli mrs?

Imlek mlečni proizvodi biće glavna zvezda belog mrsa, a otkrićemo vam tajne o tome kako da ih uparujete sa drugim namirnicama i kako da ih poslužite tako da osim ukusni, postanu i pravi estetski užitak.

Beli mrs sa salatom – uparite mlečne proizvode i sveže povrće

Beli mrs najbolje se kombinuje sa svežim povrćem, a pre svega sa paprikama, paradajzom i krastavcem.

Sečenje sira

Grčki sir GrekosImlek Gauda i I imlek Iriški sir mogu se seći na tanke kriške ili kockice, zavisno od vaših preferenciaj. Ako želite da stvorite interesantniji vizuelni efekat, možete seći sir na različite oblike, poput trouglova, pravougaonika ili rombova.

Seckanje paprike

Paprike isecite na tanke trake ili kolutove. Izbegavajte da koristite srednji deo paprike (semenke i bela unutrašnjost) jer su obično gorči i tvrđi od ostatka paprike. Ako želite dodati boju i raznolikost vašem belom mrsu, koristite različke boje paprika, poput crvene, zelene i žute.

Seckanje paradajza

Paradajz isecite na tanke kolutove ili kocke, zavisno od vaših preferencija i estetike obroka koju želite da postignete. Nemojte da sečete paradajz dugo pre posluživanja, – to može uzrokovati gubitak soka i učiniti da on izgubi svežinu. Najbolje je da sečenje i dodavanje paradajza obroku ostavite za kraj.

Sečenje krastavca

Krastavce možete seći na kolutove ili tanke trake. Baš kao i kod paradajza, najbolje je da sečete krastavac tek na kraju. Ako želite da seckate krastavce unapred, držite ih odvojeno od ostalih sastojaka kako bi se sačuvala njihova hrskavost.

Aranžiranje belog mrsa na plati

Počnite sa postavljanjem kriški sira duž ivice tanjira ili daske za serviranje.

Zatim rasporedite kriške paprike, paradajza i krastavca preko sira kako biste stvorili lep vizuelni kontrast i ravnotežu boja.

Možete dodati nekoliko listova svežeg bilja, poput peršuna ili bosiljka, kako biste belom mrsu dali dodatni šarm.

Po želji, poslužite uz neki umak za potapanje, poput tzatzikija, umaka sa grčkim jogurtom ili dresinga od maslinovog ulja i limunovog soka.

Ovo će vam pomoći da stvorite reprezentativnu i ukusnu kombinaciju sira i povrća koja će oduševiti vaše goste ili članove porodice. Ne zaboravite da se zabavite tokom pripreme i da prilagodite sečenje i aranžiranje prema vašim estetskim preferencijama.

Beli mrs i voće – egzotičan način za posluživanje i uparivanje belog mrsa

Beli mrs se sjajno slaže i sa voćnim ukusima.

Pobrinite se da voće i sirevi koje birate imaju komplementarne arome. Na primer, mekani sirevi poput kozjeg sira dobro se slažu s voćem poput smokava ili krušaka. Sirevi poput čedara ili gaude odlično se slažu sa jabukama ili grožđem.

Razmislite o konzistenciji voća i sireva. Kombinacija hrskavog voća, poput jabuka ili krušaka, s kremastim sirom poput krem sira ili kozjeg sira, stvara interesantan kontrast u teksturi.

Pored ukusa i teksture, razmislite o bojama. Voće i sirevi različitih boja mogu stvoriti privlačnu i šarenu prezentaciju. Na primer, plavi sir s crnim grožđem i crvenim jagodama može izgledati prelepo.

Dodaci poput meda, orašastih plodova, svežeg bilja poput mente ili ruzmarina, i hrskavih krekera mogu dodati dodatnu dimenziju ukusu i teksturu vašem belom mrsu.

Pobrinite se da ne preopteretite beli mrs previše različitim sastojcima. Održavanje ravnoteže između različitih ukusa i tekstura je ključno.

Takođe, najbolje je da koristite sezonsko voće jer će biti sveže, ukusnije i obično je pristupačnije.

Evo nekoliko primera mezetluka koje možete napraviti:

  • Kozji sir sa smokvama i medom;
  • Parmezan sa kriškama kruške i orasima;
  • Gorgonzola sa grožđem i hrskavim krekerima;
  • Mocarela ili grčki sir sa cherry paradajzom, bosiljkom i balzamikom;
  • Kremasti Ella sir sa karamelizovanim lukom i kriškama jabuka.

Eksperimentišite sa različitim kombinacijama dok ne pronađete svoje omiljene mezetluke. Važno je da uživate u procesu i da se zabavite dok kreirate ukusne i atraktivne kombinacije sireva i voća.

Beli mrs sa ukusom Mediterana

Mediteranski beli mrs predstavlja zanimljiv način da predjelo u kome su mlečni proizvodi učinite ukusnijim i zanimljivijim kombinujući ih sa drugim tipičnim grčkim namirnicama poput paradajza ili maslinovog ulja.

Evo jedne ideje za beli mrs inspirisan Mediteranom.

Sastojci:

  • Kolutovi paradajza, tanko naseckani;
  • Kolutovi krastavca, tanko naseckani;
  • Crne masline, očišćene;
  • Sitno naseckan crni luk;
  • Grčki sir Grekos, iseckan na kockice;
  • Maslinovo ulje za dresing;
  • Sveži bosiljak za dekoraciju;
  • Kriške svežeg hleba ili pečenog bageta za posluživanje;

Priprema:

  1. Pripremite sve sastojke tako da budu tanje narezani i spremni za posluživanje.
  2. Na velikoj dasci za sečenje, lepo poslažite tanke kolutove paradajza, krastavca, narezane crne masline i crni luk.
  3. Takođe dodajte tanke komadiće grčkog sira na dasku.
  4. Prelijte malo maslinovog ulja preko paradajza i sira kako biste dodali dodatnu aromu i sjaj vašem belom mrsu.
  5. Ukrasite svežim peršunom za dodatnu boju i svežinu.
  6. Poslužite sa kriškama svežeg hleba ili tostiranog bageta.

Ovaj beli mrs je jednostavan, ali lepo posložen, s raznovrsnim mediteranskim ukusima. Podseća na grčku salatu koju obožavamo. Gosti će uživati u ovoj hladnoj kombinaciji svežih sastojaka i mlečnih proizvoda, a njihova priprema je brza i jednostavna.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.