Švarcvald palačinke

  • 15 min
    Vreme spremanja
Sadržaj

Istoričari kažu da čuveni nemački desert, Švarcvald torta, potiče iz 16. veka. Otprilike u isto vreme, čokolada počinje da se bori za svoje mesto pod suncem i na evropskom kontinentu, pa ulazi i u sastav tadašnjih recepata. Ime ove torte asocira na tamnu i misterioznu oblast u Nemačkoj koja se zove Crna šuma (Schwarzwald). Kako je spoj čokolade, višanja i krema pravi raj za nepca, nije ni čudo što je ova torta postala poznata širom sveta.
Danas, za one koji obožavaju palačinke (a to su verovatno svi), i one koje mrzi da peku kore za tortu, predstavljamo malo drugačiju organizaciju istih ukusa: umesto torte, pravimo palačinke.

Sastojci

  • 150 g brašna

  • 50 g kakao praha

  • Prstohvat soli

  • 3 jaja

  • 50 g šećera

  • 300 ml Moja Kravica mleka

  • 50 g otopljenog Moja Kravica maslaca + još malo za prženje palačinki

  • 50 g otopljene čokolade za kuvanje, ili crne čokolade

  • 250 ml Moja Kravica Kuhinjica slatke pavlake

  • 250-300 g smrznutih višanja

  • 50 g šećera

  • 30 ml vode ili višnjevače

  • Za ukrašavanje po želji: prah šećer, sveže višnje, rendana čokolada

Priprema

  1. U posudi za mešanje izmešajte brašno, kakao i so. U drugoj činiji, umutite jaja, šećer, mleko, maslac i čokoladu. Zatim dodajte suve sastojke i dobro umutite mikserom. Masa treba da bude samo malo gušća od mase za klasične palačinke. Ako je previše gusta, razredite je s malo vode. Zagrejte maslac, pa pržite palačinke, kao i obično.

  2. Višnje stavite u šerpicu sa šećerom i višnjevačom (ili vodom), pa zagrevajte dok se šećer ne otopi. Varjačom malo usitnite višnje. Kuvajte nekoliko minuta kako bi se tečnost ukuvala i zgusnula. Procedite, pa odvojte sirup i višnje.

  3. Umutite Moja Krvica Kuhinjica slatku pavlaku prema uputstvu s pakovanja. Nafilujte palačinke kremom, stavite višnje i prelijte s malo sirupa. Umotajte ili preklopite palačinke, pa ih ukrasite i servirajte.

  4. SAVET: Slatka pavlaka će se najbolje umutiti ako je bila ohlađena. Muti se oko 3-4 minuta, pa pazite da to vreme ne prekoračite! Ako volite slađi krem, možete dodati prah šećer.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.