Istoričari kažu da čuveni nemački desert, Švarcvald torta, potiče iz 16. veka. Otprilike u isto vreme, čokolada počinje da se bori za svoje mesto pod suncem i na evropskom kontinentu, pa ulazi i u sastav tadašnjih recepata. Ime ove torte asocira na tamnu i misterioznu oblast u Nemačkoj koja se zove Crna šuma (Schwarzwald). Kako je spoj čokolade, višanja i krema pravi raj za nepca, nije ni čudo što je ova torta postala poznata širom sveta.
Danas, za one koji obožavaju palačinke (a to su verovatno svi), i one koje mrzi da peku kore za tortu, predstavljamo malo drugačiju organizaciju istih ukusa: umesto torte, pravimo palačinke.
Sastojci
150 g brašna
50 g kakao praha
Prstohvat soli
3 jaja
50 g šećera
300 ml Moja Kravica mleka
50 g otopljenog Moja Kravica maslaca + još malo za prženje palačinki
50 g otopljene čokolade za kuvanje, ili crne čokolade
250 ml Moja Kravica Kuhinjica slatke pavlake
250-300 g smrznutih višanja
50 g šećera
30 ml vode ili višnjevače
Za ukrašavanje po želji: prah šećer, sveže višnje, rendana čokolada
Priprema
U posudi za mešanje izmešajte brašno, kakao i so. U drugoj činiji, umutite jaja, šećer, mleko, maslac i čokoladu. Zatim dodajte suve sastojke i dobro umutite mikserom. Masa treba da bude samo malo gušća od mase za klasične palačinke. Ako je previše gusta, razredite je s malo vode. Zagrejte maslac, pa pržite palačinke, kao i obično.
Višnje stavite u šerpicu sa šećerom i višnjevačom (ili vodom), pa zagrevajte dok se šećer ne otopi. Varjačom malo usitnite višnje. Kuvajte nekoliko minuta kako bi se tečnost ukuvala i zgusnula. Procedite, pa odvojte sirup i višnje.
Umutite Moja Krvica Kuhinjica slatku pavlaku prema uputstvu s pakovanja. Nafilujte palačinke kremom, stavite višnje i prelijte s malo sirupa. Umotajte ili preklopite palačinke, pa ih ukrasite i servirajte.
SAVET: Slatka pavlaka će se najbolje umutiti ako je bila ohlađena. Muti se oko 3-4 minuta, pa pazite da to vreme ne prekoračite! Ako volite slađi krem, možete dodati prah šećer.