Gratinirana piletina sa šparglom i krekerima

  • 4
    Osoba/porcija
  • 45 min
    Vreme spremanja
  • 3/10
    Težina recepta
  • 5/5
    Prosečna ocena
Sadržaj

Francuzi su sem šampanjca, bageta, supe od luka, kiša sa slaninom, voćnog tarta i kroasana popularizovali još jednan predivan kulinarski postupak pripreme hrane: gratiniranje, ili, na francuskom − au gratin.
Reč je o metodi kod koje se hrana prvo prelije kremastim sosom, koji često sadrži brašno, žumance ili sir, kako bi se tokom termičke obrade zgusnuo, a zatim se preko toga pospu prezle, mrvice keksa ili sira. Cilj je da se u vreloj posudi hrana iznese na sto, dok kremasti sos ključa, kao kontrast hrskavim i zlatnim zapečenim mrvicama, posutim preko hrane.
Šta možete da spremate au gratin?
Odgovor će vam se dopasti jer možete da pripremite bukvalno SVE − od morskih plodova, preko povrća, krompira, mesa, jaja, i bilo koje kombinacije pobrojanog. A mi vam ovaj put predlažemo belo meso u Cajun začinu.
Cajun je mešavina začina koji su „patentirali” prvi francuski doseljenici u Kanadu. Ako ne nađete gotov blend, jednostavno izmešajte sledeće začine u prahu: čili, celer, beli luk, crni luk, kumin/kim, timijan, paprika.

Sastojci

  • 250-300 g belog mesa

  • 200 g špargli

  • 60 g kačkavalja neutralnijeg ukusa

  • 50 g pršute ili pečenice

  • Beli luk u granulama

  • Cajun začin

  • Zeleni biber

  • Majčina dušica

  • So

  • 2 kašike Moja Kravica maslaca

  • 1 žumance

  • 40 g krekera ili drugog slanog keksa po izboru

  • 2 kašike rendanog parmezana ili Pekorina

  • 250 ml Moja Kravica Kuhinjica neutralne pavlake za kuvanje

Priprema

  1. Uključite rernu na 180 stepeni da se greje, a rešetku stavite na sredinu. Podmažite maslacem dve keramičke posude za sufle prečnika 12 cm ili drugu posudu za rernu, odgovarajuće veličine.

  2. Belo meso isecite na manje kockice pa kratko propržite na maslacu. Pred kraj dodajte Cajun, beli luk, zeleni biber, so i majčinu dušicu. Prebacite u činijicu, pa isecite šparglu na komadiće i propržite je na malo maslaca.

  3. Sjedintie piletinu, šparglu i seckanu pršutu, pa rasporedite u posudu (ili posudice) za pečenje.

  4. Izmešajte žumance i neutralnu pavlaku, malo posolite i pobiberite, pa dodajte rendani kačkavalj i parmezan ili sitno rendani pekorino. Sos prelijte preko piletine.

  5. Krekere stavite u kesu, pa ih usitnite tučkom za meso; cilj je da izlgedaju kao prezle. Pospite ih preko jela i pecite u rerni oko 20 minuta.

  6. SAVET: Ako ne pronađete špargle, ukusna zamena koja se lepo uklapa u jelo je i skuvani mlad grašak. Možete da upotrebite i onaj iz konzerve.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.