Ćufte od lososa i prosa

  • 4
    Osoba/porcija
  • 60 min
    Vreme spremanja
Sadržaj

Čaša! Ako to nije najmisteroznija mera koja se koristi u kuhinji, svakako ne znamo šta bi drugo moglo da bude! Kad u američkim kuvarima nađete recepte gde se sve meri „čašama” (cups) – svakako umete da pronađete na internetu da je čaša brašna zapravo 120 g brašna, ali je to i 190 g šećera, 240 g putera – ili 250 ml mleka. Jeste komplikovano, ali je i rešivo.
Ali šta kada u našim domaćim receptima naletimo na tu famoznu čašu? Uzimamo svoju omiljenu čašu, pa merimo njom, pitajući se da li će na kraju sve dobro da ispadne jer je takvo merenje prilično riskantno. Ipak, da biste bili 100% sigurni kada je reč o ovom receptu, čaša na koju mislimo jeste čaša od Moja Kravica jogurta ili kisele pavlake – te sastojke ćete inače upotrebiti u ovom jelu. Sigurni smo da recept nismo mogli da učinimo lakšim jer nema merenja na kuhinjskoj vagici, a ni čaša nije više tako misteriozna jedinica mere.

Sastojci

  • 5 čaša lososa

  • 5 čaša skuvanog prosa, dobro oceđenog

  • 2-3 sitno seckana čena belog luka

  • 1 jaje

  • Kašika maslaca Moja Kravica (sobna temperatura)

  • Kašika Dižon senfa

  • ½ čaše sitno rendanog Pecorino sira

  • So, biber i čili po ukusu

  • Prezle po potrebi

  • Sveži krastavci za serviranje

  • ½ čaša gustog jogurta Moja Kravica

  • 2 čena belog luka

  • 1½ kašičica mirođije

  • 1 kašika meda (opciono)

  • 1 kašika soka od limuna

  • So i biber po ukusu

  • ½ – 1 čaše kisele pavlake Moja Kravica

Priprema

  1. Uključite rernu na 180 stepeni i stavite papir za pečenje u pleh. Lososa isecite na kocke i blago zamrznite, pa ubacite u blender ili „secka“. Pritisnite nakratko dugme na aparatu nekoliko puta pazeći da se smesa ne usitni previše! Ako nemate blender, što sitnije seckanje je takođe dobra opcija.

  2. Dodajte sve sastojke za ćufte (sem prezli) u činiju i dobro izmešajte. Ako niste zadovoljni gustnom, dodajte prezle. Formirajte manje ili veće loptice, po želji. Takođe, sami odlučite da li želite da formirane ćuftice blago uvaljate u prezle.

  3. Poređajte ćuftice na pleh, prekrijte ih ovlaš aluminijumskom folijom i pecite oko 20 minuta – a zatim i dodatnih 10 minuta, bez folije. Ostavite da se malo prohlade pre serviranja. Ćuftice su nežne i pazite da se ne prepeku jer postaju tvrde!

  4. Sos možete da spremite i ranije, pa ga ostavite u frižideru. Ubacite u blender sve sem kisele pavlake i dobro izblendirajte. Ako je blender slabiji, luk prvo iseckajte na manje komadiće kako biste bili sigurni da će biti samleven. Kad je sve izblendirano, dodajte pavlaku i umutite je ručno.

  5. Isecite svež krastavac na tanke trakice (ljuštilicom za kromir) i blago začinite po ukusu, a potom naređajte ćuftice preko njega i prelijte sosom. Ukrasite ili svežom mirođijom ili seckanim vlašcem.

  6. SAVET: Za blaži ukus sosa, beli luk propržite na malo putera, pa spremite dalje sos kao po receptu. A proso može nekoliko dana da stoji u frižideru, pa ne morate da ga kuvate istog dana kada pravite ćuftice.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.