Većina svetskih kuhinja ima neku vrstu punjene testenine, prelivene sosom. Kinezi i Japanci će svoju kuvati na pari i zapeći na tiganju, Italijani će napraviti posebnu vrstu umetnosti ručno pripremajući raviole – a Španci će se ponositi svojim malo debljim tortlja-testom kad prave enčilade.
Najlakše i najpraktičnije rešenje ipak dolazi iz italijanske kuhinje: radi se o kanelonima. „Cevčice” za kanelone mogu svuda da se nabave – i deblje, i tanje. Fil može da bude povrće, sir, meso, riba, a sos od paradajza, krem sos, bešamel i sl. Uglavnom, kad uklopite ukuse koje volite, ne možete da pogrešite!
Ovog puta isprobajte divnu prolećnu varijantu testenine s mladim lukom, tunjevinom i kremastim sosom, osveženu maslinama i paprikom.
Sastojci
16-17 „cevi“ za kanelone (manjeg prečnika)
300 g tunjevine (sveža ili iz konzerve, u sopstvenom soku)
Jedna veća vezica mladog luka
Dve srednje crvene paprike
4 čena belog luka
100 g očišćenih zelenih maslina
3-4 kašike prezli natopljenih s malo vode
So i biber
Oko 2 kašike Moja Kravica maslaca
300 ml Moja Kravica Kuhinjica neutralne pavlake
200 g Moja Kravica Kuhinjica krem sira
Sveže rendan muskatni oraščić
Oko 50 ml vode
Priprema
Ispržite na maslacu sitnije seckan crni luk, pa dodajte sitno seckanu crvenu papriku i beli luk. Ako se koristi sveža tuna, takođe je iseckajte sitno, pa propržite – a ako koristite konzerviranu, jednostavno ocedite vodu i sjedinite tunu s povrćem. Dodajte natopljene prezle, pa iseckajte masline i ubacite ih u fil. Posolite i pobiberite, po želji – fil je gotov!
Uključite rernu na 180 stepeni. Namažite maslacem posudu odgovarajuće veličine, pa dobro nafilujte kanelone i poređajte ih u posudu u jednom sloju. Za ovu količinu korišćena je posuda prečnika 20×30 cm, a vi, svakako, pre filovanja, nađite posudu koja vam najviše odgovara.
Izmešajte Moja Kravica Kuhinjica krem sir, Moja Kravica Kuhinjica neutralnu pavlaku i muškatni oraščić, pa gusti sos razredite s malo vode i rasporedite preko kanelona, tako da budu skoro prelivene.
Pecite ih oko 25-30 minuta prekivene folijom, a zatim još 10 minuta bez folije, da se blago zapeku. Testenina će omekšati i upiti ostatke sosa. Poslužite je prohlađenu, uz salatu.
SAVET: Kaneloni ne moraju prethodno da se skuvaju, ako ima dovoljno sosa i ako ih prvo pečete pokrivene folijom pošto će ne taj način omekšati. Takođe, kao i lazanje, ni kaneloni ne moraju da se vade iz rerne tačno u minut, pa su, za razliku od špageta i drugih vrsta testenine, praktičniji izbor kad vam dolazi društvo.