Uskršnja pogača – recepti za najlepše pogače za Uskrs

Uskršnja pogača pletenica izbliza sa crvenim uskršnjim jajetom u sredini.
Sadržaj

Uskršnja pogača je neizostavni specijalitet svake trpeze uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika!

Pogača za Uskrs je obredni hleb ili kolač, koji simboliše veselje usled konačne pobede sina Božjeg nad smrću – stoga tradicionalna receptura podrazumeva jednostavne sastojke, koji zajedno čine rapsodiju ukusa.

Lomljenje uskršnje pogače predstavlja pravo zadovoljstvo za sve ukućane, a ovi mali rituali su neretko povod za konačno okupljanje porodice!

U ovom blog tekstu ćemo se baviti upravo ovim slatkim specijalitetom, te vam predstaviti recept za uskršnji hleb, osnovne sastojke i proceduru za pripremu najmekše pogače za Uskrs!

Pogača za Uskrs – koji su osnovni sastojci za uskršnji kolač?

U Srbiji postoji mnogo različitih recepata za uskršnji kolač, zavisno od regiona u kojem se priprema.

Na primer, u južnom delu Srbije, vaskršnja pogača se tradicionalno pravi sa orasima, dok se u drugim delovima zemlje koristi različito voće, poput suvog grožđa ili suvih šljiva. Takođe, u nekim krajevima se pravi uskršnji hleb koji se potom posipa šećerom u prahu odozgo, a u drugim mestima se umesto toga koristi slatki sirup.

Za koju god se varijantu odlučili, osnovno testo za pripremu pogače za Uskrs je uvek isto, a ono podrazumeva sledeće sastojke:

  • 250 ml Moja Kravica mleka
  • 600 g pšeničnog brašna (tip 400)
  • 25 g kvasca (1 kocka)
  • 100 g Moja Kravica maslaca
  • 2 jajeta
  • 1 kafena kašika šećera ili drugog zaslađivača po izboru
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica sirćeta

Kao što ste mogli pretpostaviti, sve ove namirnice su lako dostupne, a sastojci se ne razlikuju mnogo od onih za slavski kolač i božićnu česnicu.

Dakle, većinu verovatno već imate u frižideru.

Međutim, priprema pogače može biti malo zahtevnija, ali bez brige. U narednim redovima ćemo zajedno preći sve neophodne korake za savršeno umešeno testo!

Mešenje uskršnje pogače – kako se pravi pogača za Uskrs?

Uskršnja pogača se tradicionalno priprema u obliku pletenice, a karakterističan je po svom neodoljivom mirisu i ukusu – odlikuje se vazdušastim testom i mekim koricama koje se jednostavno tope u ustima.

Nezahvalno je reći da će jedan zalogaj pridobiti svakog gurmana!

Mešenje testa može biti prilično izazovno, posebno ako niste vešti u pripremi testa. Stoga smo za vas pripremili detaljan vodič:

  1. Za početak je potrebno da razmutite kvasac u toplom mleku (nikako nemojte pregrejati mleko). Najbolje je koristiti svež kvasac, a ukoliko niste u mogućnosti, možete koristiti i suvi kvasac. U tom slučaju, vodite računa o pravilnoj pripremi suvog kvasca, prema uputstvu na pakovanju.
  2. U posudu sa razmućenim kvascem dodajte šećer i nekoliko kašika brašna, pa ostavite smesu da odstoji na toplom mestu 10 do 15 minuta. Nakon toga ubacite maslac, jaje i sirće, pa sjedinite sastojke u homogenu smesu.
  3. Ubacite u smesu kašičicu soli i postepeno dodajte brašno, dok istovremeno mešate smesu drvenom varjačom.
  4. Kada testo postane previše gusto i lepljivo, odložite varjaču i pređite na ručno mešenje testa. Snažnim pokretima ruke mesite testo, kako se ne bi stvorile grudvice.
  5. Sakupite testo na sredini posude i malo je nagnite kako biste proverili da li je smesa dovoljno stabilna. Ukoliko smesa drži oblik i ne odvaja se od posude (odnosno ne curi), prekrijte testo vlažnom krpom i ostavite ga da odstoji oko sat vremena. Što duže ostavite testo ovako, to će kvasac imati više vremena da reaguje, a pogača će biti mekša.
  6. Nakon toga možete posuti nešto brašna na radnu površinu i prebaciti testo na sto.
  7. Kružnim pokretima ruku nastavite da mesite pogaču, pritiskajući je dlanovima, dok se svojom težinom gurate napred. Ovako ćete sjediniti sve sastojke u homogenu masu.

Uskršnja pogača – pletenica i način pletenja pogače

Sledeći korak se odnosi na proces pletenja testa i on je ključan ukoliko želite da uskršnja pogača ispadne lepo, a vi dobijete pohvale za izvanredan delikates uskršnje trpeze!

Dalja priprema podrazumeva sledeće korake:

  1. Pripremljeno testo podelite na 3 jednaka dela.
  2. Prve dve polovine se upliću, te je potrebno da razvučete testo tako da budu jednake dužine. Imajte na umu da testo ne sme biti previše tanko (ne tanje od debljine prsta), kako ne bi bilo previše hrskavo.
  3. Razvučene trake premažite istopljenim maslacem, pa ih upletite jedno preko drugog, kako biste obrazovali krug. Možete se poslužiti i obručem oko testa, ukoliko želite pravilan krug prilikom pečenja.
  4. Treći deo ili poslednju polovinu je potrebno razvući, ali nešto kraće u odnosu na prethodne delove. Na donjem kraju testa je potrebno da napravite nekoliko sitnih rezova (na svakih par centimetara po jedan).
  5. Umotajte testo u valjak i postavite ga u sredinu prethodno namašćene tepsije, tako da se rezovi nalaze gore. Na ovaj način će oni formirati ružu. Oko testa postavite i vašu pletenicu.
  6. Premažite pogaču razmućenim jajetom, kako bi ona dodatno bila meka i sočna. Možete posuti i susam, lan ili druge semenke po izboru.
  7. Ukoliko želite, možete u sredinu ostaviti i mesto za jaje. Ako se odlučite za kuvano jaje, njega možete položiti odmah jer će se ono peći zajedno sa pogačom. Takođe, možete i razbiti jaje u sredini testa, 10-ak minuta pre nego što je pogača ispečena – potrebno je samo da prethodno napravite dovoljno duboku rupu u sredini.
  8. Uskršnju pogaču pecite 30 minuta na 200 °C, odnosno dok kora ne poprimi svoju karakterističnu zlatnu boju. Proverite da li je vaša uskršnja pogača pečena tako što ćete testo probosti čačkalicom – ako na čačkalici ostane nešto smese, pogaču je potrebno peći dodatnih 5 ili 10 minuta.

I vaša svečana uskršnja pogača je spremna za degustaciju! Poslužite je već uz predjelo, dok je još topla i hrskava jer se sjajno slaže sa punjenim jajima za koja recepte možete pročitati na našem sajtu.

Slatka pogača za Uskrs – recept za sve sladokusce

Svi sladokusci će se jednoglasno složiti da nema bolje kombinacije od mekanog vazdušastog testa i suvog voća, da oni zajedno čine sinergiju aroma i ukusa.

Pogača, uskršnja torta i ostali uskršnji kolači će zadovoljiti svačije apetite!

Stoga smo odlučili da sa vama podelimo slatku recepturu koja će bez sumnje oduševiti sve prisutne – priprema nije komplikovana, te vam uskršnja pogača neće oduzeti mnogo vremena.

Namirnice koje će vam biti potrebne:

  • 1 kg brašna
  • 200 ml Moja Kravica mleka
  • 200 g Moja Kravica maslaca
  • 200 g šećera ili zaslađivača po izboru
  • 25 g kvasca
  • 3 jaja
  • Sušeno voće (suvo grožđe, šljive, breskve, smokve i slično)
  • Narendana korica pomorandže
  • Narendana kora limuna
  • 1 kašičica soli

Način pripreme:

  1. Razmutite kvasac, dodajte brašno, šećer, so, koricu limuna i koricu pomorandže i promešajte.
  2. U drugoj posudi umutite jaja (nije neophodno da odvajate žumance od belanca) i dodajte mleko. Smesu sipajte u posudu sa brašnom i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
  3. Dodajte istopljeni maslac i sušeno voće u smesu, te mesite dok se svi sastojci ne sjedine u homogenu smesu. Testo prekrijte vlažnom krpom i ostavite ga da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči.
  4. U međuvremenu, pripremite pleh tako što ćete ga podmazati i obložiti papirom za pečenje.
  5. Kada se testo udvostručilo, razvucite ga na radnoj površini i podelite na tri jednaka dela.
  6. Od svakog dela napravite pletenicu i stavite ih u pripremljeni pleh.
  7. Kolač ostavite da odstoji još 30 minuta, pre nego što ga stavite u prethodno zagrejanu rernu.
  8. Pecite pogaču na 180°C oko 30-40 minuta ili dok vaša uskršnja pogača ne dobije lepu zlatnu koru.

Poslužite vašu uskršnju pletenicu sa čašom Moja Kravica jogurta ili omiljenim mlečnim napitkom – verujemo da vaši gosti neće ostati ravnodušni na ovakav delikates nakon ručka!

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vas inspirišemo i podstaknemo da ove godine napravite najlepšu uskršnju pogaču!

Kao i uvek, Imlek je tu da svojim ukusnim i kvalitetnim mlečnim proizvodima upotpuni bilo koju recepturu – Želimo vam srećan Uskrs!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.