Tortilje recepti – Kako se prave domaće tortilje i nadevi?

Sadržaj

Tortilje – recept za ukusnu tanku pogaču od kukuruznog ili pšeničnog brašna, koji datira još iz vremena Maja, predstavlja vrhunski kulinarski užitak.

Domaće tortilje od kukuruznog testa su nastale na području današnje Gvatamale, pre kolonizacije američkih indijskih plemena, dakle još pre 500. godine pre nove ere.

Tortilja recepti (šp. tortilla recepti) su odlična solucija ukoliko želite bogat i brz obrok, koji će vas zasititi na duži vremenski period.

U narednim redovima za vas smo izdvojili različite recepture koje garantovano probuđuju sva čula – stoga pročitajte tekst do kraja i odlučite se za vama omiljenu!

Tortilja – recept za tortilje od domaćeg testa

Tortilje su mekane i tanke lepinje, kružnog oblika, koje se pune nadevom od povrća i/ili mesa.

Ono što je za Azijate pirinač, to je za Meksikance tortilja – zasebno jelo ili prilog koji se savršeno kombinuje uz pasulj, čili, avokado, svežu salatu ili omiljenu mesnu đakoniju.

Upravo zbog ovoga nosi naziv i “meksički hleb”.

Za sve kulinarske eksperte, i one koji se tako osećaju, pripremili smo 2 recepta kako da napravite testo za tortilje kod kućelako i brzo!

Domaće tortilje – recept za testo od kukuruznog brašna

Tradicionalna domaća tortilja se pravi od kukuruznog brašna i jednostavnih sastojaka koje najverovatnije već imate u frižideru.

Ovako pripremljene tortilje možete upakovati u najlon kesu i odložiti u frižider na nekoliko dana (a u zamrzivaču i duže).

Sastojci

  • 300 g kukuruznog brašna

  • 60 g Moja Kravica maslaca

  • 1 kafena kašičica soli

  • ½ kesice praška za pecivo


Priprema

  1. Za početak je potrebno da uzmete veću posudu za mešanje i u nju ubacite suve sastojke, tj. kukuruzno brašno, so i prašak za pecivo.

  2. Dobro promešajte sastojke i dodajte istopljeni maslac i toplu vodu. Imajte na umu da voda nikako ne sme da proključa, već je idealno da bude temperature oko 60 °C.

  3. Uključite mikser na najjaču brzinu i mutite sastojke sve dok ne dobijete homogenu smesu. Formirano testo treba da bude dovoljno elastično, ali ne bi trebalo da se lepi za zidove same posude (nešto tvrđe konzistencije nego testo za kore za pitu).

  4. Nakon što ste sjedinili sastojke i uverili se da se nisu formirale grudvice, prekrijte testo najlon kesom i ostavite ga da odstoji oko 30 minuta.

  5. Testo možete premesiti i podeliti ga na 11 jednakih delova. Svaki deo razvucite i istanjite oklagijom, tako da dobijete krug od 15 do 18 cm.

  6. Uzmite nenauljen tiganj i pecite tortilje na umerenoj vatri, sve dok ne poprime svoju karakterističnu zlatnu boju. Ređajte tortilje jedne na drugu kako se ne bi osušile.

Kasnije ih možete čuvati u frižideru/zamrzivaču nekoliko dana, a potrebno je samo da ih ugrejete na šporetu ili mikrotalasnoj pećnici – i one su spreme za serviranje!

Tortilja – recepti za tortilje od pšeničnog brašna

Ovo je nešto drugačiji recept za tortilje – testo je vazdušasto i fleksibilnije, a samim tim i pogodnije za punjenje i savijanje.

Pšenične tortilje su počele da se praktikuju otkako su Evropljani preneli pšenicu na američki kontinent. Ovo jelo je karakteristično za severna područja Meksika, gde je klima pogodna za uzgoj pšenice.

Ovakve tortilje se najčešće koriste za jela kao što su burito, takos ili fahita.

Sastojci:

  • 200 g glatkog pšeničnog brašna
  • 40 g Moja Kravica maslaca
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 1 kafena kašičica soli
  • 120 ml tople vode

Način pripreme:

  1. U veliku posudu najpre pomešajte sve suve sastojke, pa i ih potom prelijte istopljenim maslacem i toplom vodom.
  2. Uključite mikser na najjaču brzinu i mutite sastojke dok ne dobijete mekano i elastično testo.
  3. Prekrijte testo najlon kesom i ostavite ga da odstoji 2 sata.
  4. Nakon toga, prenesite testo na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 8 do 10 jednakih delova (loptica). Svaku lopticu testa razvucite na okrugli oblik debljine oko 2-3 mm.
  5. Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i stavite tortilju u tiganj, pa je pecite oko 30 sekundi dok se ne pojave mehurići. Okrenite tortilju i pecite je još 30-40 sekundi. Ponavljajte postupak dok ne ispečete sve tortilje.

Jelo možete prilagoditi vašim željama tako što ćete dodati začine, kao što su bosiljak, origano, ruzmarin ili ljutu papričicu u testo za tortilje.

Nadev za tortilje – recept za sve ljubitelje aromatičnih jela

Ukoliko preferirate aromatične note i slasne zalogaje, naredna receptura je za vas!

Recepti sa tortiljama obavezno uključuju bogat nadev od različitog povrća i pikantnih začina, te se pripremite za pravi gastronomski specijalitet.

Za ove potrebe možete koristiti i kupovne tortilje, uveravamo vas da će ukus biti podjenako fenomenalan.

Sastojci:

Način pripreme:

  1. Zagrejte maslac u tiganju na srednje jakoj vatri.
  2. U tiganj dodajte iseckani luk i pržite ga oko 2-3 minuta dok ne postane mekan i staklast, a potom dodajte pileće meso i pržite ga dok ne poprimi zlatnosmeđu boju (oko 5-7 minuta).
  3. U smesu dodajte iseckanu papriku, paradajz, crveni pasulj, kumin, mlevenu crvenu papriku, so i biber. Sve promešajte i dinstajte oko 10-15 minuta, tj. dok se povrće ne isprži.
  4. Nakon što se meso i povrće skuvalo, sklonite tiganj sa vatre i dodajte iseckan avokado i krastavac.
  5. Ugrejte tortilje u tiganju ili mikrotalasnoj rerni.
  6. Stavite nadev na zagrejanu tortilju, dodajte pavlaku sa mirođijom i krastavcem i narendani sir. Možete dodati i malo limunovog soka ili limete, ukoliko preferirate “svežiji” ukus.
  7. Uvijte tortilju i poslužite je dok je još uvek topla.

I vaša brza večera sa tortiljama je spremna za degustiranje!

Punjene tortilje – recepti za zapečene tortilje sa piletinom

Piletina u tortilji, u kombinaciji sa kremastim prelivom od sira je jednostavno nepogrešiva kombinacija.

Ovo jelo je jednostavno za pripremu i uključuje lako dostupne namirnice, te je savršen za prilike kada imate neočekivane goste.

U produžetku možete pročitati recepturu za zapečene tortilje u rerni koje će oduševiti sve ukućane!

Sastojci:

Način pripreme:

  1. Zagrejte maslac u tiganju na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte iseckani luk i pržite ga oko 2-3 minuta dok ne postane mekan. Potom dodajte iseckani pileći file i pržite ga dok ne poprimi zlatnosmeđu boju, oko 5-7 minuta.
  3. Dodajte iseckanu papriku, kukuruz, pasulj, kumin, mlevenu crvenu papriku, beli luk u prahu, so i biber. Sve promešajte i dinstajte oko 10-15 minuta dok se povrće ne skuva.
  4. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180 °C . Uzmite svaku tortilju, stavite oko 1/4 šolje nadeva u sredinu, pa preklopite tortilju tako da se nadev u potpunosti prekrije.
  5. Poređajte tortilje u vatrostalnu posudu za pečenje i ravnomerno rasporedite pavlaku za kuvanje preko njih. Pospite rendanim sirom preko pavlake za kuvanje.
  6. Pecite tortilje u prethodno zagrejanoj rerni oko 10-15 minuta, dok se sir ne otopi i ne dobije karakterističnu boju.
  7. Izvadite tortilje iz rerne i ostavite ih da se malo ohlade, pa ih poslužite uz šolju omiljenog mlečnog napitka.

Ovo je, prema rečima hedonista, provereno najbolji recept za tortilje!

Bilo da vam je potrebna ideja za brzi ručak ili praktičan obrok za posao, sa meksičkim tortiljama zasigurno ne možete pogrešiti.

Kao i do sada, Imlek je tu da svojim kvalitetnim mlečnim proizvodima obogati svaku trpezu i recepturu.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.