Torta za Uskrs – recepti za najlepše uskršnje torte

Sadržaj

Torta za Uskrs će upotpuniti vašu prazničnu trpezu i zadovoljiti apetite svih gostiju!

Uoči spremanja uskršnjeg ručka, domaćice se najviše fokusiraju na pripremu glavnog jela, te desert neretko ostaje u drugom planu – i tako se javlja čuveno pitanje “koju tortu napraviti za Uskrs?”.

Kako svaka porodica ima svoje gastronomske afinitete i slatke preferencije, u narednim redovima smo izdvojili listu različitih recepata za uskršnje torte koje će vašim nepcima pružiti pravo uživanje!

Torte za Uskrs – recept za uskršnju tortu sa orašastim voćem i belom čokoladom

Uskrs je praznik koji donosi radost i veselje, a jedan od načina da to proslavite jeste da napravite torte i uskršnje kolače koji će osvojiti srca vaših najmilijih.

A postoji li bolje ideje od kremaste čokoladne rapsodije sa hrskavim orašastim plodovima?

Ova torta za Uskrs podrazumeva jednostavne i lako dostupne sastojke, koji će vašu poslasticu pretvoriti u pravo remek delo. Bilo da ste početnik u kuhinji ili već iskusni kulinar, ovaj delikates je zaista nepogrešiv izbor.

Sastojci za pripremu čokoladne uskršnje torte:

  • 100 ml Moja Kravica slatke pavlake
  • 200g mlevenih badema ili oraha
  • 150 šećera u prahu
  • 100g brašna po izboru
  • 200g Moja Kravica maslaca
  • 250 g bele čokolada
  • 150g iseckanog sušenog voća ( brusnice, kajsije, urme, smokve, …)
  • 6 jaja
  • 2 kašike ruma
  • Pola kesice praška za pecivo

Način pripreme torte:

  1. Najpre je potrebno da uzmete visoku posudu u kojoj ćete umutiti maslac sa šećerom u prahu. Smesu mutite mikserom na najjačoj brzini, sve dok ne postane kremasta i glatka.
  2. Zatim umešajte mlevene bademe ili orahe, brašno i prašak za pecivo. Brašno dodajte postepeno, kako bi se sastojci bolje sjedinili i kako ne bi bilo neželjenih grudvica. Ukoliko je potrebno, možete i čistim rukama umesiti smesu, pa ručno razgraditi gromuljice.
  3. Uzmite zasebnu činiju, pa odvojite belanca od žumanca. Belanca umutite u čvrst sneg i odložite činiju sa strane.
  4. Dodajte jedno po jedno žumance u smesu sa maslacem, koštunjavim voćem, brašnom i šećerom, pa sve dobro sjedinite.
  5. Umešati iseckano sušeno voće, rum i 100 g bele čokolade koju ste prethodno otopili na pari.
  6. Na kraju pažljivo umešati sneg od belanaca. Za ovaj korak možete koristiti špatulu i laganim pokretima umešati ulupana belanca sa smesom.
  7. Smesu sipati u kalup za kolače, koji smo prethodno namazali maslacem i posuli brašnom. Ovo je ključno kako se torta ne bi zalepila posle.
  8. Kolač pecite u prethodno zagrejanoj rerni, i to na 180 °C oko 30-40 minuta, odnosno sve dok ne porumeni.

Ukrašavanje torte za Uskrs:

  1. Kolač izvadite iz rerne i ostavite ga da se ohladi nekih 10-ak minuta.
  2. Za to vreme, ugrejte 100 ml slatke pavlake na srednjoj temperaturi (važno je da ne bude vruća). 150 g bele čokolade otopite na šporetu ili u mikrotalasnoj pećnici (5 do 6 minuta na 180 W).
  3. Otopljenu čokoladu promešajte kašikom kako bi postala glatka, pa postepeno dodajte mlaku pavlaku i mešajte. Kada sjedinite sastojke, dobićete ganaš krem (ganache cream).
  4. Prelijte ganaš kremom vaš kolač i ostavite da ga u frižideru na pola sata kako bi se čokolada stvrdnula.

I vaša kremasta i jednostavna uskršnja torta je spremna za posuživanje!

Uskršnja torta – recept za osvežavajuću tortu sa limunom bez pečenja

Ako tražite nešto novo i drugačije, za vas smo izdvojili recept za osvežavajuću tortu sa limunom i svežim sirom koji će zagolicati sva vaša čula.

Njena priprema ne podrazumeva pečenje, te je savršen izbor ukoliko nemate viška vremena da se posvetite segmentu poslastičarstva.

Uz to, desert je vrlo lagan za stomak, te će vam savršeno leći nakon obilnijeg ručka.

Sastojci za koru:

  • 250 g mlevenog keksa po izboru
  • 100 g Moja Kravica maslaca
  • 100 ml soka od narandže
  • 50 g šećera ili zaslađivača po izboru (med, sirup od agave, kokosov šećer, stevija, …)

Sastojci za fil:

Sastojci za dekoraciju:

  • Sveža menta
  • Šaka bobičastog voća (maline, borovnice, kupine, jagode, …)

Način pripreme kore:

  1. Za početak je potrebno da uzmete veliku i duboku posudu u koju ćete usuti mleveni keks i šećer. Promešajte dobro sastojke.
  2. U smesu dodajte istopljeni maslac, te ručno sjedinite sastojke kako biste dobili homogenu masu. Postepeno dodajte i sok od narandže, pa dobro izmešajte smesu.
  3. Izručite smesu u okrugao kalup ili staklenu posudu. Rukama ravnomerno rasporedite smesu, pa je prstima i dlanovima utapkajte tako da na kraju napravite udubljenje u sredini i korice na ivicama.

Način pripreme fila:

  1. U visoku posudu umutite mikserom slatku pavlaku sa šećerom i vanilinim ekstraktom.
  2. Kada dobijete teksturu koja podseća na šlag, ubacite svež sir i sok od isceđenog limuna, pa ponovo uključite mikser na srednju jačinu. Umutite sastojke dok ne dobijete kremasti fil.
  3. U fil dodajte nanu i narendanu koru limuna, pa špatulom lagano promešajte smesu.
  4. Izručite smesu u kalup sa korom i ravnomerno je rasporedite. Ukrasite tortu svežim bobičastim voćem i listovima nane, pa odložite tepsiju u frižider na minimum 2 sata.

Poslužite tortu sa napitkom po izboru i uživajte u osvežavajućim notama citrusnog i bobičastog voća!

Čokoladne uskršnje torte – recepti za torte u obliku jaja

Poznato je da su uskršnje torte i kolači najvažniji deo uskršnje trpeze u očima mališana!

Sitni kolači, kremasti kolači i čokoladne torte se najčešće izdvajaju kao favoriti, i stoga se u narednim redovima nalaze recepti za pripremu idiličnih poslastica – torte u obliku uskršnjeg jajeta.

Sastojci za koru:

Sastojci za fil:

Sastojci za ukrašavanje uskršnje torte – dekoracija od ganaša:

Način pripreme:

  1. Za početak, pripremite koru za tortu. Umutite maslac sa šećerom, a zatim dodajte mleveni keks. Dobro izmešajte sve sastojke i smesu rasporedite u kalupu za tortu u obliku pravougaonika.
  2. Ostavite koru u frižideru da se stegne na sat vremena.
  3. Na papiru za pečenje iscrtajte željeni oblik (uskršnje jaje), pa ga makazama izrežite. Izvadite kalup iz frižidera i preko smese položite papir, pa oštrim nožem izrežite ivice. Sklonite papir i pristima poravnajte ivice.
  4. U međuvremenu, pripremite fil za tortu. Na pari otopite čokoladu za kuvanje i dodajte joj slatku pavlaku i šećer. Mešajte sve sastojke dok se ne sjedine, a zatim dodajte mlevene lešnike. Dobro izmešajte i ostavite fil da se ohladi.
  5. Kada se fil ohladi, nanesite ga preko kore. Poravnajte fil i vratite tortu u frižider na nekoliko sati da se stegne.
  6. Kada se čokoladna torta dovoljno stegne, pripremite čokoladnu glazuru za dekoraciju. Otopite čokoladu za kuvanje na pari i dodajte slatku pavlaku. Mešajte dok se sastojci ne sjedine i dobijete glatku smesu.
  7. Izvadite tortu iz frižidera i prelijte je čokoladnim ganašom. Poravnajte glazuru i vratite tortu u frižider da se stegne.
  8. Kada se torta dovoljno stegne, možete je ukrasiti po želji. Na primer, možete dodati jestive perlice ili šećernu pastu u boji kako biste napravili ukrase za jaje.

I vaša torta za Uskrs je spremna za degustaciju!

Možete je izneti zajedno sa uskršnjom pogačom i ostalim slatkim delikatesima, a mi smo uvereni da ćete zaseniti sve prisutne!

Nadamo se da su vam uputstva bila korisna, a recepti zanimljivi, te da smo uspeli da vas podstaknemo da se i sami oprobate u ovim kulinarskim poduhvatima i napravite uskršnje torte vredne pamćenja – Želimo vam srećne praznike!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.