Recepti za sos za špagete – kako da brzo pripremite ukusnu pastu

Sadržaj

Stižu vam gosti i nemate puno vremena za kulinarske majstorije?

Nedostatak vremena jedna je od situacija u kojoj se najjednostavniji sos za špagete pokazuje kao najbolji saveznik u kuhinji! Sosovi za špagete pripremaju se za manje od sat vremena, a na vašem tanjiru naći će se obrok savršene strukture i raskošnog ukusa koji budi sva čula.

Sos za testeninu jedan je od načina da istaknete kreativnost u kuhinji, a kombinacijom pravih sastojaka brzo i jednostavno dolazite do kremaste smese koja se topi pod nepcima.

Ako ste ljubitelji klasičnih aroma, vašem ukusu odgovaraće sos za testenine sa nekoliko blagih sastojaka, dok se ljubitelji kompleksnijih aroma mogu poigravati sa sastojcima i uneti pravu rapsodiju ukusa na tanjir!

Neizostavan sastojak svakog kremastog sosa za testenine je Moja Kravica pavlaka za kuvanje.

Za sve ljubitelje testenina i sočnih soseva za paste u narednim redovima pripremili smo jednostavne i brze recepte za najukusniju pastu.

#1 Beli sos za špagete – donesite duh Italije na trpezu

Karbonara spagete sa belim sosom

Alfredo sos, kod nas poznatiji kao beli sos za špagete dolazi iz kolevke testenina – Italije. Naziv sosa potekao je od njegovog kreatora Alfreda di Lelia koji ga je doneo u italijansku kuhinju u 20. veku.

Ako preferirate jednostavnost na tanjiru i namerili ste da spremate sos za testenine, recept za Alfredo sos je pravi izbor za vas! Kako kažu originalni italijanski recepti, beli sos za testeninu služi se sa fetučine testeninom, ali vaš izbor može biti i druga vrsta.

Sastojci za sos:

Priprema:

Beli luk sameljite ili iseckajte na veoma sitne komadiće. Na srednjoj temperaturi istopite maslac i dodajte beli luk. Dinstajte oko dva minuta, a zatim dodajte i ostale sastojke. Sve promešajte, skinite sa ringle i sipajte preko već pripremljene fetučini testenine.

Ovako pripremljen obrok zadovoljiće sve ljubitelje klasičnih ukusa, a ukoliko želite da još malo obogatite jelo dodajte mu morske plodove poput škampa i donesite pravi ukus mediterana na tanjir!

Za ljubitelje jačih ukusa, meso ili povrće predstavljaju takođe sjajan dodatak.

#2 Špagete karbonara – napravite sos za pastu po ukusu gurmana

Spagete karbonare na belom tanjiru

Ako su na vašem meniju čest izbor špagete, recept za karbonara pastu sigurno će vas zainteresovati. Špagete karbonara mogu se pripremati na različite načine, ali pojedini sastojci su neizostavni kako bi sos za pastu poprimio autentičan ukus.

U okolini Rima, recept za špagete karbonara je veoma popularan, a od kada je došao na naše prostore, ljubitelji intenzivnih ukusa odmah su ga zavoleli. Pripremili smo recept za sve one koji žele da se na njihovom stolu nađe karbonara pasta neodoljivog ukusa.

Kada je u pitanju karbonara pasta, testenina koja se najčešće bira su upravo špagete, ali ako ih trenutno nemate kod kuće, upotrebite bilo koji tip testenine. Za četiri osobe biće vam potrebno oko 350 g testenine.

Sastojci za sos za 4 osobe:

Priprema:

U ključalu vodu stavite špagete da se skuvaju po uputstvu. Slaninu iseckajte na komadiće i stavite da se proprži (nema potrebe dodavati ulje, slanina će se pržiti u svojoj masnoći), a za to vreme umutiti 4 žumanca, pa dodati pavlaku za kuvanje, rendani sir i biber. Dodati so po potrebi.

Skuvane špagete ubaciti preko slanine koja je poprimila zlatkastu nijansu. Skloniti sa ringle, ubaciti smesu sa jajima i brzo mešati dok se sve ne sjedini. S obzirom na to da su špagete vrele, jaja će biti adekvatno termički obrađena, te ne morate da brinete. Nakon mešanja jelu dodajte jednu kutlaču vode u kojoj su se špagete kuvale, a skrob koji su testenine otpustile doprineće kremastoj strukturi paste.

Za nekoliko trenutaka ispred vas će se naći špagete karbonara pripremljene po ugledu na originalnu italijansku recepturu.

Ukoliko ste ljubitelji intenzivnijih aroma, jelu možete dodati beli luk, svež peršun ili posuti tvrdim sirom. Svi recepti se mogu prilagoditi vašim preferencijama! Uživajte u rapsodiji ukusa na italijanski način – uz čašu pitkog šardone vina.

#3 Paradajz sos za špagete – aromatičan sos za pastu

Paradajz sos za špagete čest je izbor ljubitelja intenzivnih ukusa, pa postoje brojni recepti sa varijacijama ovih sastojaka. Paradajz i testenine odavno su se pokazali kao sjajni saveznici u tanjiru, a ova mešavina takođe potiče iz sunčane Italije.

Sosovi za špagete sa paradajzom pripremaju se na raznovrsne načine, te ukoliko volite da se igrate u kuhinji uvek možete nadograditi jelo omiljenim upečatljivim sastojkom. Za ovaj obrok biće vam potrebno oko 500 g testenina po izboru.

Sastojci za sos:

  • 800 g paradajz kockica (2 konzerve)
  • 200 ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • kašičica suvog bosiljka
  • kašičica origana
  • so i biber po ukusu
  • za pikantniji ukus možete dodati tucanu ljutu papriku

Priprema:

Iako ovaj recept za špagete obiluje sastojcima, priprema je krajnje jednostavna. Evo kako se pravi paradajz sos za testeninu koji je pripremljen za manje od 30 minuta.

Crni luk iseckajte na kockice i na srednjoj temperaturi prodinstajte na maslinovom ulju, a pred sam kraj dodajte usitnjeni beli luk. Kada luk poprimi zlatkastu boju ubacite paradajz iz konzerve i dobro promešajte, a potom ubacite i začine. Za 10ak minuta sipajte kremastu pavlaku za kuvanje, promešajte i ostavite kratko da se krčka.

Za nekoliko minuta, kada paradajz sos poprimi homogenu strukturu, spreman je da ga sklonite sa ringle. Dodajte sos u već skuvane špagete i pospite rendanim tvrdim sirom kako biste dobili neodoljivu aromu.

Možemo reći da je ovo najjednostavniji recept za špagete. Pripremajte ga kada vam ponestane ideja za kulinarske majstorije, a sigurni smo da ćete kod kuće pronaći sve neophodne sastojke.

Nemojte se plašiti da dodate ili oduzmete neki od sastojaka, jer priprema ovog jela to dozvoljava. Ubrzo će se na vašem stolu naći obrok pripremljen na brzinu u kojem će cela porodica uživati.

#4 Sos za pastu sa pečurkama i prazilukom – upečatljiva aroma na tanjiru

pasta u zelenom sosu sa čeri paradajzom

Sa prvim zracima sunca, tezge na pijaci poprime najraznovrsnije nijanse i mogu se pohvaliti bogatim asortimanom koji inspiriše sve ljubitelje kuhinje da se bace u pripremu obroka sa svežim namirnicama.

Ovako pripremljen obrok odličan je za sve one koji vole sos bez mesa, te će oduševiti sve ljubitelje vegeterijanske ishrane.

Sastojci za ukusan sos:

  • 1 praziluk
  • 200 g šampinjona
  • 250 ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 2 šolje bebi spanaća
  • nekoliko listića sveže majčine dušice
  • 2 kašike svežeg seckanog peršuna
  • tvrdi sir po želji
  • so i maslinovo ulje

Priprema:

Očistite praziluk tako da vam ostane samo beli i svetlozeleni deo koji ćete koristiti za pripremu sosa. Isecite ga na sitne listove i stavite da se dinsta sa malo maslinovog ulja na srednjoj temperaturi. Nakon nekoliko minuta, kada praziluk poprimi zlatkastu nijansu, dodajte naseckane pečurke i nastavite sa dinstanjem, dok pečurke ne omekšaju.

Na polovini dinstanja ubacite majčinu dušicu i peršun, a na samom kraju sipajte našu pavlaku za kuvanje koja će se pobrinuti da sjedini sve sastojke i izbalansira ukus ovog laganog sosa.

Testeninu koja je skuvana po uputstvu ocedite, pomešajte sa sosom i dodajte bebi spanać. Malu količinu vode u kojoj se testenina kuvala sipajte u sos i mešajte dok spanać ne omekša.

Odlika ovog sosa je blag ukus i lagana struktura, a kako je povrće glavni sastojak, možete ga jesti čak i za doručak. Za još ukusnih jutarnjih obroka potražite inspiraciju u ovom tekstu koji smo pripremili za vas.

Uživajte u neodoljivom ukusu i nutritivno bogatom obroku!

#5 Najjednostavniji sos za špagete sa piletinom – mešavina aroma koje svi vole

Pileće meso jedno je od omiljenih namirnica na našim prostorima. Mnogi vole da uživaju u hrskavim zalogajima piletine pripremljene na različite načine.

O ukusnim sosovima za piletinu pisali smo u ovom tekstu, tako da sa lakoćom možete pronaći jelo po izboru. Sada ćemo se posvetiti dobro poznatoj kombinaciji piletine i paste.

Sastojci:

Priprema:

Dok pripremate sos, stavite špagete da se kuvaju po uputstvu. PIletinu začinite po ukusu, iseckajte na male kocke i stavite da se prodinsta na ulju.

Dodajte isitnjeni beli luk, a nakon nekoliko minuta, kada meso porumeni sipajte pavlaku i kuvajte oko 5 minuta. Pred sam kraj pripreme začiniti po želji (nemojte preterati sa začinima jer ste piletinu već začinili) i uživajte u blagom i jednostavnom ukusu paste.

Ovo jelo možete obogatiti i drugim sastojcima. Čest izbor ljubitelja kulinarstva je sušeni paradajz. Dodajte dve kašike sušenog paradajza u istom trenutku kada i pavlaku za kuvanje, a kada dobijete gotov sos i sjedinite ga sa testeninom, pospite tvrdim sirom za sjajnu završnicu.

Sosovi za špagete sa piletinom dolaze u raznim varijantama, s obzirom na to da se ova namirnica sjajno kombinuje sa brojnim sastojcima. Ovakvi recepti su prava prilika da pokažite kreativnost u kuhinji i pripremite pileći sos za pastu po ukusu.

Špagete sa sosom često se nađu na dnevnom meniju užurbanih domaćica. Upravo je jedna od čari sosova za špagete brza i jednostavna priprema i neodoljiv ukus koji se postiže za svega nekoliko minuta.

Ako vam treba još inspiracije za pripremu ukusnih obroka sa našom pavlakom za kuvanje, ovde pročitajte tekst sa predlozima jela sa ovim mlečnim proizvodom kremaste strukture i blagog ukusa.

Poznato je da su Moja Kravica proizvodi najbolji prijatelji iskusnih ljubitelja kulinarstva. Uverite se zašto su naši mlečni proizvodi neizostavni sastojak ukusnih jela i oprobajte se u pripremi raznovrsnih jela.

Jeste li ogladneli?

Vratite se na omiljeni recept sa liste i za nekoliko minuta zasitite glad. Odaberite jelo po ukusu, te neka glavne zvezde vaše trpeze budu jedinstveni sosovi za špagete i druge testenine.

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.