Gorušica – šta je gorušica i kako se rešiti gorušice?

Sadržaj

Gorušica je stanje kod koga se želudačna kiselina vraća ka usnoj duplji i tako izaziva efekat “prženja” ili “gorenja”, koje kreće od predela grudi, a završava se u vratu ili grlu.

Ako ste upravo imali osećaj peckanja u grlu i oko grudi, mislite da vam nije prijalo nešto što ste upravo pojeli jer vam je odjednom strašno neprijatno u predelu grudnog koša – dobro nagađate, vrlo je moguće da je u pitanju gorušica.

U nastavku teksta otkrivamo vam sve o gorušici i kako je možete preduprediti ili potpuno izbeći.

Šta je gorušica?

Pošto smo već razjasnili kako se manifestuje gorušica, ovde ćemo reći i šta se to dešava u organizmu u trenucima kada se ona ispoljava, kako bismo razumeli fizičku i hemijsku reakciju u telu.

Upravo zbog najčešćeg simptoma gorušice (goruće senzacije u grudima), ona se na engleskom zove heartburn, što u bukvalnom prevodu znači gorenje srca.

Kod nje je, u odnosu na druge probleme sa digestivnim sistemom, specifično to što se ne mora manifestovati redovno, već s vremena na vreme, bez ikakvih pravila.

Tako, na primer, postoji podatak da preko 60 miliona stanovnika SAD ima gorušicu barem jednom mesečno, što može da znači da mnoge od njih muči i dosta češće od toga. Rezultati istraživanja koji su za uzorak imali stanovnike Evrope izraženi su u procentima i za Evropljane – to je oko 44% ukupnih punoletnih stanovnika.

Šta uzrokuje ovaj čest problem sa digestivnim traktom i koji su načini njegovog izlečenja ili redukovanja?

Ovo može da bude izuzetno korisno, jer je Introcepcija, koja predstavlja sposobnost uma da percipira pojave i događaje koji se odigravaju u organizmu, veština koju želite da imate, a zasniva se upravo na prepoznavanju simptoma i događaja u telu. Kada znate šta se dešava u organizmu – brže ćete i sanirati i prepoznati okidače.

Zato je važno da razumete tačno šta je gorušica, odnosno koji se procesi događaju kada osetite da vam se želudačna kiselina vraća u jednjak.

Mišić koji je zadužen da zatvara deo između jednjaka i želuca praktično služi kao poklopac koji sprečava da želudačna kiselina ode van želuca. Kada se sve u stomaku odvija kako treba, ovaj mišić se otvara samo kada je potrebno da primi hranu na ulazu ka želucu, a potom opet zatvara. Međutim, kada se otvara previše često ili ne zatvara dovoljno dobro, može omogućiti put želudačne kiseline do jednjaka – gorušicu.

Gorušica simptomi – kakav osećaj daje gorušica?

Simptomi gorušice uglavnom se svode na taj glavni – osećaj žarenja u grudima i grlu, koje je praktično sinonim za samu gorušicu.

Osim toga, simptomi gorušice se mogu prepoznati po:

  1. Bolu u predelu grudi, odnosno želuca, kada se ispružite;
  2. Osećaj žarenja u grlu;
  3. Kiselkast osećaj u ustima i u grlu;
  4. Otežano gutanje.

Gorušica uzroci – šta izaziva i uzrokuje gorušicu?

Uzroci gorušice mogu da budu vrlo raznoliki, a utvrđeno je i nekoliko faktora koji dodatno mogu doprineti nedovoljno optimalnom radu ovog mišića. To su:

  1. Prejedanje – previše hrane unete odjednom ne ostavlja dovoljno prostora u želucu za sve, što sprečava poklapanje i omogućava curenje želudačne kiseline u jednjak;
  2. Gojaznost – povećava šanse za gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) koje se najčešće manifestuju kroz vraćanje kiseline u jednjak;
  3. Trudnoća – pojava gorušice je veoma česta u trudnoći, najčešće u trećem trimestru zbog oscilacija u hormonima;
  4. Zatvor – pritisak u trbušnoj šupljini povećava šansu za vraćanje želudačne kiseline do jednjaka.
  5. Pušenje – pušenje povećava rizik za pojavu gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) koja se može prepoznati po učestaloj gorušici.

Određene namirnice mogu da opuste ovaj mišić ili povise koncentraciju želudačne kiseline, i tako pogoduju nastanku ovog oboljenja. Namirnice zbog kojih najčešće nastaje gorušica su: citrusi, beli i crni luk, kafa, alkohol i paradajz. Obroci puni masti i ulja takođe često izazivaju protok želudačne kiseline do jednjaka.

Kada je reč o oboljenjima digestivnog sistema, bolesti koje pogađaju želudac i jednjak i digesticni sistem i koje se mogu manifestovati gorušicom su: gastroezofagealna refluksna bolest, kod koje je gorušica i glavni simptom digestivnog oboljenja. Kronova bolest, dispepsija, raznih upala u digestivnom traktu i sličnih oboljenja, koje zahtevaju lečenje.

Takođe, primećena je kauzalna veza između određenih lekova i pojave gorušice – naročito kod protivupalnih lekova i aspirina.

Ona može biti izazvana i nezgodnim položajem tela nakon jela, ili preciznije – horizontalnim ili vertikalnim. Leganje sa punim stomakom (gorušica uveče uglavnom je izazvana preranim leganjem nakon obroka), kao i vežbanje punog stomaka, mogu podstaći protok želudačne kiseline do jednjaka.

Gorušica je najčešće manifestacija određenog stanja, a ne stanje po sebi.

Drugim rečima, često je uzrokovana drugim oboljenjima ili problemima sa digestivnim traktom. Ovo je posebno slučaj kod gorušice koja se javlja često (više od par puta mesečno) i konstantno se ponavlja. Kada je gorušica ređa od toga, uglavnom je u pitanju reakcija na specifičnu hranu i tada se smatra neprijatnom, ali normalnom pojavom koja ne zahteva lekarsku intervenciju i lečenje, osim u slučaju ekstemnog bola ili predugog trajanja simptoma.

Gorušica u trudnoći – kako nastaje i kako je se rešiti

Gorušica u trudnoći često nastaje zbog usporenog varenja i opuštanja mišića između jednjaka i želuca usled oscilacija u hormonima. Povećana kiselina u želucu uzrokuje peckanje i bol.

Za ublažavanje gorušice, trudnicama se preporučuje da jedu manje obroke, žvaću polako, izbegavaju začinjenu i masnu hranu, kao i da smanje unos tečnosti tokom obroka, i da ne jedu pre spavanja. Ležanje na levoj strani i polusedeći položaj mogu im pomoći.

Takođe, žvakanje kremastih keksova može pomoći. U slučaju jake gorušice, potrebno je konsultovati se sa lekarom za proverene lekove.​

Kolika učestalost gorušice je “normalna”?

Ako se gorušica pojavljuje jednom u mesec dana i lako je za zaključiti da je izazvana određenim lošim navikama u ishrani ili životnom stilu, onda se smatra normalnom, pri čemu se savetuje da se izazivači pronađu, a potom i maksimalno redukuju.

Ako se gorušica javlja konstantno i okarakterisali biste je kao “hroničnu” i stalno ponavljajuću – može biti znak ozbiljnijeg problema sa digestivnim sistemom, a sem toga, sigurno izaziva neprijatnost u svakodnevici i šteti kvalitetu vašeg života.

Iako se za drugi slučaj naročito preporučuje i savetuje hitan odlazak lekaru gastroenterologu, mi vas upućemo da ga posetite i ako je gorušica retka. Tako ćete biti sigurni da nema velikih razloga za brigu.

Kako se dijagnostikuje gorušica?

Za dijagnostikovanje gorušice, gastroenterolog će u najvećem broju slučajeva primeniti empirijsku terapiju, koja je optimalan terapijski i dijagnostički metod. Ovo podrazumeva promenu ishrane i načina života, prema savetima i uputstvima doktora.

Kada se sumnja na veće komplikacije unutar digestivnog sistema, dijagnostika se obavlja endoskopskim pregledom jednjaka ili želuca. Tako se utvrđuje moguće postojanje oboljenja koje se naziva Barrettov jednjak ili drugih obljenja koji su zapravo izazivači.

Ako se kod pacijenata ne uočava poboljšanje osnovnim terapijama, primeniće se drugi, kompleksniji dijagnostički testovi – fleksibilna endoskopija, kontrastna radiografija, ambulantni monitoring refluksa i drugo.

Ove metode primenjuju se i kod jakih simptoma koje sugerišu na postojanje većih komplikacija (krvarenje, bolno gutanje, anemija…).

Kako izlečiti gorušicu – lekovi za gorušicu

Treba odmah razjasniiti – gorušica se ne leči, leče se problemi u digestivnom traktu čiji je ona simptom (najčešće GERB). Kada nije izazvana drugom komplikacijom, onda za suzbijanje gorušice doktori najčešće preporučuju promene ishrane i životnog stila, i generalno – dovođenje sistema za varenje i crevne flore u potpuni balans.

U svakom slučaju, čak i da pronađete preporuku za lekove protiv gorušice, savetujemo da ih ne uzimate pre konsultacija i pregleda kod gastroenterologa, ili barem kod svog doktora opšte prakse.

Ključ za gotovo sve bolesti i njihovo lečenje jeste pravovremeni odlazak kod lekara na pregled. Nemojte izbegavati i odlagati odlazak na pregled, čak i onda kada vam se čini da se problem ne javlja redovno.

GERB i druge bolesti koje pogađaju želudac, jednjak i doprinose stvaranju kiseline vrlo često se mogu javiti povremeno, nakon većeg unosa hrane.

Ipak, iako se simpotmi bolesti privremeno mogu povlačiti i slabiti, za suštinsko lečenje i sprečavanje da se bolest ponovo javlja, potrebno je prisupiti lečenju uzroka, a ne simptoma.

Zaključak – iako vam mnoge dobre navike mogu pomoći u regulisanju simptoma, to nije zamena za pravu dijagnozu bolesti od strane lekara koja je moguća samo uz pregled.

Prirodnim lekovima protiv gorušice

Kada se gorušica redukuje prirodno, i nije izazvana većim problemima digestivnog trakta, prevashodno je preporučljivo izbegavanje hrane koja je izaziva. Najčešća hrana koja izaziva vraćanje želudačne kiseline u jednjak je prethodno navedena u uzrocima gorušice.

Dakle – potrebno je izbegavati namirnice visoke kiselosti.

Osim toga, protiv gorušice možete koristiti i hranu koja generalno deluje blagotvorno na stomak i crevnu floru, prevashodno probiotike.

Balans+ probiotski jogurt – za zdravu crevnu floru i dobro varenje

Probiotici donose više benefita po digestivni sistem i organe za varenje, a zavisno od probiotskih kultura koje imaju, deluju i na različite aspekte i poboljšanja digestivnog sistema.

Ako želite da konzumirate probiotike kao suplementaciju, u vidu tableta, kapsula ili praha – najbolje je da se posavetujete sa farmaceutom oko toga koje bakterije su najbolje za ovo stanje, pa samim tim i izbor probiotika.

Ako želite da na potpuno prirodan način, ishranom, unapredite digestivni sistem, to možete uraditi redovnom konzumacijom Balans+ probiotskog jogurta.

Blag ukus Balans+ jogurta fenomenalno se dopunjava uz različite obroke, pa vam neće biti teško da inkorporirate preporučenu dozu u svoju svakodnevnu ishranu (500 g dnevno). Blagotvorno dejstvo ovog jogurta, sa jedinstvenom formulacijom probiotskih kultura, i klinički je dokazano!

Može da pomogne kod nadimanja, dijareje, redovne učestalosti stolice, a svakako i kod onog glavnog – crevnog balansa, koji se potom stara i o svim drugim aspektima varenja. Iako probiotici svoj pun potencijal dostižu tek u crevima, svakako deluju i na druge organe za varenje, olakšavajući probavu već u želucu i jednjaku.

Ovo znači da mogu da imaju blagotvoran uticaj i na redukciju simptoma, te potpuno smirivanje stomaka i procesa varenja.

Druga hrana protiv gorušice – namirnice koje olakšavaju simptome gorušice

Iako nije u potpunosti istraženo, postoje namirnice za koje se smatra da mogu doneti instant-olakšanje protiv ove bolesti i sprečiti je.

Ljubitelji banana će se obradovati – ova tropska voćka je među njima!

Tu su i: ukusno bademovo mleko, lekoviti čaj od đumbira, aloe vera, Balans+ kefir, kao i zeleno i lisnato povrće, puno vlakana, minerala i vitamina, koji podržavaju probavu.

Još jedan trik protiv gorušice koji se pokazao kao uspešan je i grickanje sirovih badema i lešnika. Čim osetite peckanje, pojedite desetak lešnika ili badema.

Zdravim životnim stilom protiv gorušice

Gojazni ljudi imaju mnogo veće šanse za razvijanje različitih bolesti i problema sa varenjem, uključujući i GERB. Zato je prvi savet – vodite računa o tome da ne dostignete prekomernu kilažu, po potrebi je redukujete, i trudite se da je održavate na preporučenom nivou.

Osim toga, uvek radije jedite više manjih obroka, nego manje preobimnih. Ovo sprečava prevelik unos hrane i obezbeđuje dovoljno prostora za varenje unutar želuca, što umnogome minimizuje šanse za vraćanje kiseline do jednjaka.

Trudite se da želucu ostavite što manje posla tako što ćete varenje otpočinjati u ustima. Dakle, žvaćite polako i koristite zube da sameljete što veću količinu jela, te tako i poštedite želudac, a smanjite i potrebnu kiselinu za varenje. Ne idite na spavanje u prvih 2 časa nakon obroka i tako ćete sprečiti i pojavu kiseline uveče, koja se često pojavljuje upravo iz ovog razloga.

Ovo su efikasni prirodni načini da sprečite vraćanje želudačne kiseline u jednjak, koja je izazvana lošim načinom ishrane ili navikama, a ako je uzrokovana drugim, komplikovanijim digestivnim problemima – onda je obično potrebno lečenje medikamentima.

To mogu biti: tablete, kapsule ili sirupi, doktor će preporučiti najbolje rešenje.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.