Carska pita – recepti za carsku pitu savršenog ukusa

Sadržaj

Carska pita je tradicionalni specijalitet koji je savršen izbor za brzi doručak ili laganu večeru.

Zahvaljujući svojoj laganoj strukturi i ukusnim sastojcima, možete je poslužiti i kao predjelo na velikim proslavama i prazničnim trpezama – garantujemo vam da će svaka osoba poželeti da joj posudite recept.

Iako postoji mnogo varijacija, u narednim redovima ćemo sa vama podeliti tajnu kako napraviti carsku pitu sa kukuruznim brašnom, kao i sa jogurtom i mlevenim mesom – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

Napravite carsku pitu – recept za domaći slani delikates

Za carsku pitu se neretko u šali kaže da je u pitanju obogaćena proja.

Ukoliko želite jednostavno jelo, sa asortimanom namirnica koje već posedujete u frižideru – predlažemo vam da se odlučite za tradicionalnu verziju, a to je brza carska pita sa jogurtom.

Kada je u pitanju praznična carska pita domaći recepti su najbolje rešenje, jer podrazumevaju sastojke koje svi vole, pa nećete morati da razmišljate da li ste ugodili svim gostima.

Priprema ovog predjela je laka i brza, te vam neće oduzeti više od 40 minuta vremena.

Sastojci


Priprema

  1. Za početak je potrebno da uzmete visoku posudu i da u nju ubacite jaja (nije potrebno odvajati belance od žumanca). Uzmite mikser i podesite ga na najjaču brzinu, pa umutite jaja tako da dobijete penastu strukturu.

  2. U ovu smesu ubacite jogurt, brašno, prašak peciva, so i biber. Ukoliko želite, možete ubaciti i još neke začine po izboru, samo pripazite da oni ne budu previše aromatični. Ponovo uključite mikser i mešajte sastojke sve dok ne dobijete homogenu smesu.

  3. Ako ste primetili da se stvaraju grudvice, možete privremeno isključiti mikser i čistim rukama umesiti testo kako biste ih razbili.

  4. Iseckajte krastavčiće i crvenu papriku na sitne komadiće, pa ih ocedite od viška tečnosti i ubacite u smesu. Promešajte sastojke špatulom ili drvenom varjačom.

  5. Gauda sir izrendajte na sitne listiće i ubacite u posudu sa smesom, pa promešajte. Za kraj dodajte i mekani sir i špatuom pažljivo sjedinite sastojke.

  6. Pleh namažite sa malo maslaca, pa izručite smesu i ravnomerno je rasporedite.

  7. U prethodno zagrejanu pećnicu, ubacite pleh i pecite pitu na 180 °C oko 25 do 30 minuta, odnosno sve dok kora ne porumeni i zadobije svoju karakterističnu zlatnu nijansu.

I vaša kreacija je spremna za degustaciju – prijatno!

Carska pita sa kukuruznim brašnom – recept za pitu koja će vas oduševiti

Carska pita sa kukuruznim brašnom je odlična alternativna ukoliko preferirate malo hrskavije kore i bogatiji ukus.

Način pravljenja je vrlo sličan, sa minimalnim izmenama, što znači da vam ni za ovo jelo neće biti potrebno više od 40-ak minuta vremena.

Sastojci za pripremu:

  • 4 jajeta
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 200 g oštrog pšeničnog brašna
  • 250 ml Moja Kravica jogurta
  • 100 g Moja Kravica maslaca
  • 200 g Imlek gauda sira
  • 200 g šunke ili salame
  • 5 kiselih krastavčića
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica bibera
  • Ustinjen peršun i origano po izboru
  • Prstohvat vegete

Način pripreme:

  1. Najpre je potrebno da zagrejete rernu na 200 °C i premažete pleh za pečenje sa malo maslaca.
  2. U veliku posudu umutite jaja (bez razdvajanja žumanca od belnaca), tako da dobijete penastu strukturu.
  3. U posudu ubacite jogurt, istopljeni maslac, prašak za pecivo i začine, pa promešajte.
  4. Postepeno dodajte i brašna u smesu, pazeći pritom da se ne stvore neželjene grudvice. Sjedinite sastojske u glatku i homogenu smesu.
  5. Za kraj je potrebno da iseckate i ocedite kisele krastavčiće, i da ih ubacite u smesu zajedno sa isečenom šunkom i tvrdim sirom. Promešajte namirnice špatulom i izručite smesu u pleh za pečenje.
  6. Ubacite pleh u rernu i pecite pitu na na 180 °C između 30 i 40 minuta, sve dok kora ne porumeni. Čačkalicom proverite da li je pita gotova – ukoliko je na čačkalici ostalo smese, pecite je još koji minut.

Vaša carska pita sa sirom i šunkom se može poslužiti uz šolju omiljenog mlečnog napitka ili kao dodatak predjelima na trpezi.

Carska pita sa mlevenim mesom – za prave gurmane

Naša carska pita sa mlevenim mesom će zadovoljiti apetite svih gurmana!

Za sve ljubitelje mesnih đakonija smo pripremili izvrstan recept koji će zagolicati sva vaša čula, i ujedno držati sitim dobar deo dana.

Primprema nije uopšte komplikovana, te je ovaj specijaitet pogodan i za one koji su početnici u kulinarstvu.

Sastojci za pripremu kore:

Sastojci za fi:

  • 1 kg mlevenog mesa po izboru (svinjetina, junetina, piletina, …)
  • 1 glavica crnog luka
  • Začini po izboru

Priprema fila:

  1. U tiganj dodajte kockicu maslaca i ubacite iseckan crni luk. Dinstajte luk na tihoj vatri dok ne postane karamelizovan. Ubacite mleveno meso i malo vode, pa dinstajte dok luk ne omekša i meso dok ne promeni boju.
  2. Tokom dinstanja ubacite i začine po izboru (so, biber, vegetu, peršun) i dobro promešajte smesu. Kada je meso gotovo, prelijte smesu sa jogurom i ostavite je da se ohladi.

Priprema kore:

  1. U posudu ubacite odvojena žumanca i umutite ih u penastu strukturu. U ovu smesu dodajte kiselu pavlaku, maslac i so, pa ponovo promešajte.
  2. Postepeno dodajte i brašno i prašak za pecivo, pa sjedinite sastojke u homogenu smesu.
  3. Izlupajte dobro belanca, pa ih sjedinite sa prethodnom smesom. Podelite ovu smesu u dve činije, na dva jednaka dela.

Kako se peče ova carska pita?

  1. Podmažite pleh sa maslacem i izlijte polovinu smese za koru. Rasporediti nadev, odnosno fil za pitu ravnomerno i ubacite pleh da se peče na 180°C između 10 i 15 minuta.
  2. Izvadite pleh iz rerne i premažite kore sa preostalom smesom za koru, pa ponovite postupak. Pecite sve dok ne zapazite da je kora postala zatna.
  3. Izvadite pleh iz rerne i ostavite jelo da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pre služenja, pospite svežim peršunom – uživajte!

Nadamo se da su vam se naši recepti za carsku pitu svideli, da smo smo uspeli da vas podstaknemo da se i sami okušate u ovom kulinarskom poduhvatu.

Pogledajte i ostale recepte za doručak na našem sajtu i inspirišite se!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.