Zapečena lepinja sa slaninom i sirom
Vreme pripreme: Priprema 15 minuta, 45 kuvanje
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 praziluk, tanko naseckan
- 250 g seckane slanine
- 2 kašike običnog brašna
- 160 ml Moja Kravica dugotrajnog mleka
- 250 ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
- 100 g kukuruza
- 80 g rendanog Imlek Edamer sira
- 120 g rendanog Imlek Iriškog sira
- 1 velika lepinja
- Ekstra hrskav hleb za posluživanje
- So
- Biber
Postupak:
Zagrejte rernu sa ventilatorom na 180 stepeni.
U tiganj na srednjoj vatri dodajte ulje i praziluk, pa mešajući pržite 2 minuta. Zatim dodajte seckanu slaninu i sačekajte dok ne dobije blagu boju. Dodajte brašno, promešajte i uklonite tiganj sa vatre. U tiganj zatim dodajte Moja Kravica dugotrajno mleko i Moja Kravica pavlaku za kuvanje, pa vratite na vatru 3 – 4 minuta da se smesa zgusne. Umešajte zatim kukuruz, Imlek Iriški sir, začinite solju i biberom i sklonite tiganj sa vatre. Odrežite vrh lepinje i izvadite sredinu, ostavljajući koricu 2 – 3 cm debljine. Izvadite i meki deo iz odsečenog dela (poklopca). Pleh za pečenje obložite sa dva velika lista folije ukrštene jedna prema drugoj i u sredinu stavite pek papir. Stavite lepinju u sredinu, pa sipajte do pola smesu iz tiganja i dodajte rendani Imlek Edamer sir. Zatim sipajte i ostatak smese, dodajte ponovo Imlek Edamer sir i poklopite lepinju ranije isečenim delom. Umotajte pogaču sa folijom i pek papirom i pecite 40 minuta ili dok lepinja ne postane hrskava, a sir se rastopi. Poslužite sa hrskavim hlebom.
Prijatno!