Ukusna jela sa Moja Kravica pavlakom za kuvanje

Sadržaj

Kiš sutlijaš sa sosom od šljiva

Sastojci:

  • 500ml mleka
  • 500ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 250g pirinča
  • 50g šećera + puna kašika
  • 2 kašike ekstrakta vanile
  • 500g šljiva
  • Kašika cimeta

Postupak:

Sipati u šerpu mleko, pavlaku za kuvanje, šećer, vanilu i pirinač i na srednjoj temperaturi kuvati 30min dok se smesa ne zgusne uz neprestano mešanje.

U pleh staviti šljive kojima ste prethodno odstranili koštice i posuti ih kašikom šećera i sa pola kašičice cimeta. Peći na 190°C 15 min, okrenuti ih na drugu stranu, pa peći još 5-10 min do željene čvrstine.

Poslužite sutlijaš uz tople šljive i malo cimeta od gore.

Zapečeni riblji fileti u sosu

Sastojci:

  • 500g fileta oslića
  • So i biber, po ukusu
  • 3 čena belog luka
  • 50g maslaca
  • Par kašika soka od limuna
  • Pola šolje prezli
  • 3 kašike brašna
  • 250ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 100ml mleka
  • Šaka sveže mirođije

Postupak:

Filete posoliti i pobiberiti po ukusu. Otopiti u manjoj šerpi 25g maslaca sa 3 čena belog luka koja ste izgnječili.

Dodajte u smesu i limunov sok, umočite svaki filet u smesu pa u prezle. Ponovite postupak dok ne uvaljate sve filete u prezle i ostavite ih po strani.

Pripremite sos tako što ćete otopiti 25g maslaca (u ovu smesu možete dodati beli luk koji vam je ostao od fileta) pa dodajte brašno, malo po malo dok se skroz ne povežu.

Ulijte pavlaku za kuvanje i mutite dok se sos ne zgusne, onda dolijte mleko i mutite dok ne dobijete ređi sos.

Dok mutite, dodajte i so, biber i sitno naseckanu mirođiju. Izlijte sos u pekač pa u njega poređajte filete ribe.

Pecite na 200°C 20 min, nakon toga upalite samo gornji grejač i još par minuta zapecite ribu.

Služite uz prilog po izboru, sa malo limuna.

Musaka sa patlidžanom i krompirom

Sastojci:

  • 2 srednja patlidžana, uzdužno naseckana
  • So za posipanje
  • Malo ulja
  • 2 velika krompira naseckana na tanke delove
  • 1 crni luk, naseckan na kockice
  • 3 čena belog luka naseckana na listiće
  • 500g mešanog mlevenog mesa
  • 2 kašičice soli
  • Kašika slatke paprike
  • Pola kašičice ljute paprike
  • Pola kašičice suvog origana
  • Pola kašičice bibera
  • 500ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 2 jaja
  • 5 kašika kisele pavlake
  • Sitno naseckani sveži peršun

Postupak:

Patlidžan posolite i ostavite po strani.

Krompir naseckan na delove obariti dok ne omekša.

Na malo ulja izdinstati crni i beli luk dok ne postanu staklasti pa dodati meso i dinstati dok ne promeni boju. Dodati začine i dobro promešati.

Umutiti pavlaku za kuvanje, jaja, kiselu pavlaku i sitno naseckani peršun pa ostaviti po strani.

U pekač poređati na dno red patlidžana, preko njega poređati red krompira pa posuti preko polovinu mesa. Poređati sloj krompira, pa fil od mesa i završiti sa slojem patlidžana. Izliti mlečni fil preko svega i staviti da se peče na 190°C do 40 minuta. Poslužiti uz sveže naseckan peršun i služiti toplo.

Čokoladni mus

Sastojci:

  • 250g crne čokolade
  • 250ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 2 jaja
  • 50g šećera + kašičica šećera
  • Kašičica kakao praha
  • Sveža nana za ukrašavanje
  • Šlag (opciono)

Postupak:

Otopiti čokoladu sa pavlakom u manjoj posudici dok čokolada ne postane tečna. Ostaviti po strani da se lagano hladi.

Razdvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti belanca sa 50g šećera, dodajući ih postepeno dok ne dobijete čvrstu smesu. Žumance potom umutite sa kašičicom šećera i kakao praha.

U otopljenu čokoladu umešajte žumanca i dobro sjedinite. Ubacite belanca i laganim potezima sjedinite smesu, kako bi belanca zadržala volumen. Izlijte smesu u čaše i ohladite ih pred služenje, najbolje preko noći. Ukrasite svežom nanom, sa malo šlaga i kakao praha.

Kiš sa tikvicama, slaninom i sirom

Sastojci:

  • 300g brašna
  • 150g maslaca, naseckanog na kockice
  • 125g slanine, naseckane na kockice
  • 1 manja tikvica, narezana na listiće
  • 4 jaja
  • 500ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 125g narendanog Gauda sira
  • So i biber
  • Malo sveže naseckane žalfije

Postupak:

Umesiti sipko testo od brašna i maslaca, dodati malo hladne vode potrebne da se smesa poveže i postane laka za rad.

Ostaviti testo u frižideru na pola sata da se ohladi pa ga potom oklagijom razviti da odgovara kalupu od 30cm prečnika plus za ivice.

Oblikovati testo u posudi pa ga izbockati i staviti tegiće za pečenje u njega ili prosuti pasulj kako se testo ne bi dizalo tokom pečenja. Peći na 190°C do 15 minuta.

Izdinstajte slaninu u tiganju dok ne promeni boju pa je sklonite sa strane.

Umutite jaja, pavlaku, sir i začine u posudi pa ostavite po strani.

U pečenu koru postavite slaninu na dno, preko poređajte listove tikvica u krug pa izlijte smesu preko svega i pecite u rerni na 200°C dok ne primetite da fil dobija smeđu boju i da je čvrst (20-30min).

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.