Rižoto sa bundevom

Za pripremu ovog jela za četiri osobe potrebno je:

  • 2 velike glavice crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 300 ml pirinča okruglog zrna
  • oko 700 ml vode
  • 250 ml Moja Kravice pavlake za kuvanje
  • 300 ml pirea od bundeve
  • malo muskatnog oraha
  • morska so, biber
  • malo maslinovog ulja

Za "dekoraciju" je potrebno:

  • semenke bundeve
  • peršunov list
  • kockice pečene bundeve

Način pripreme:

Kako biste napravili pire od bundeve potrebno je bundevu iseći na kockice, staviti u šerpicu, naliti vodom i kuvati oko 20 minuta, tj. dok ne omekša. Procediti kuvanu bundevu i smikasati u električnoj seckalici ili propasirati.

Dok se bundeva priprema, na malo maslinovog ulja, na laganoj vatri, dinsti posoljen luk dok skroz ne omekša i postane staklast.

Zatim dodati pirinač, pojačati vatru i stalno mešajući pržiti dok pirinač ne "pobeli", a onda malo po malo često mešajući dodavti vrelu vodu dok pirinač skoro ne omekša.

Pred kraj kuvanja dodati pire od bundeve, sitno seckan beli luk, so, biber, malo muskatnog oraha i Moja kravica pavlaku za kuvanje. Sve dobro promešti, kuvati oko 5 minuta i poklopljeno ostaviti da "odmori" 10-ak minuta, a onda serivrati.

Pri serviranju ukrasiti sa kockicama pečene bundeve, semenkama golice i peršunovim listom.