Rižoto recepti – saznajte kako spremiti rižoto kao iz restorana!

Sadržaj

Rižoto recepti jedni su od najlakših a najukusnijih recepata svetske kuhinje. Poznato po svojoj kremastoj strukturi i bogatom ukusu, ovo jelo potiče iz severne Italije i predstavlja najustaljeniji način pripreme pirinča u Italiji.

Glavni sastojak rižota je pirinač, a za njegovu fantastičnu teksturu zaslužni su bujon u kome se kuva, kao i puter i sir koji se dodaju u mnoge varijante ovog jela.

Ukoliko se pitate kako spremiti rižoto, a da bude sočan i kremast kao onaj iz vašeg omiljenog restorana, obradovaće vas činjenica da je postupak zapravo vrlo lak.

U nastavku teksta predstavljamo vam osnovni recept za rižoto, ali i nekoliko odličnih kombinacija koje se obavezno moraju naći u vašem kuvaru. Istražite ih i pronađite vaš novi omiljeni rižoto recept!

Rižoto recepti – kako se pravi rižoto po tradicionalnoj recepturi?

Kada je u pitanju rižoto, recepti za ovo popularno jelo su zaista raznovrsni. U njima možete kombinovati meso, povrće, pa čak i ribu, te ih koristiti kao laganu večeru ili izdašan porodični ručak.

Međutim, bilo da planirate da pravite rižoto sa tikvicama i drugim povrćem ili rižoto sa piletinom i pečurkama, priprema pirična je ista, a način na koji ćete ga pripremiti uticaće na to da li će jelo ispasti kremasto ili ne.

Pre svega, potrebno je odabrati adekvatnu vrstu pirinča. Tradicionali italijanski rižoto recepti zahtevaju beli pirinač srednjeg ili kratkog zrna. Razlog tome je što ove vrste pirinča sadrže više skroba i bolje upijaju tečnost od pirinča dugog zrna. Imajući to u vidu, najbolji izbor prilikom pripreme rižota biće arborio pirinač.

Skrob u pirinču je zaslužan za kremastu teksturu rižota, zato nemojte ispirati pirinač pre pripreme, ukoliko želite da vaš rižoto bude kremast.

Kada smo odabrali adekvatan pirinač, dolazimo do samog procesa pripreme.

Svi rižoto recepti počinju tako što se seckani crni luk prži na puteru ili maslinovom ulju. Zatim se dodaje pirinač, koji se takođe proprži kako bi svako zrno bilo prekriveno masnoćom. Nakon toga dodaje se belo vino, koje pirinač treba da upije, a zatim se dodaje malo po malo bujona, sve vreme mešajući pirinač.

Neprestanim mešanjem pirinča on ispušta skrob, čime se postiže bogata i kremasta tekstura jela. Ukoliko se pravilno spremi, rižoto je kremast čak i ako mu se ne doda pavlaka za kuvanje.

Međutim, kvalitetna pavlaka za kuvanje bogatog ukusa kao što je Imlekova Moja Kravica dodatno obogaćuje svako jelo na trpezi, te vam toplo preporučujemo da je uključite u svoj rižoto.

U svoj rižoto recept možete dodati različite dodatke kao što su meso, povrće, pečurke, i sir. Ljubitelje ribe oduševiće rižoto sa tunjevinom, lososom ili različitim morskim plodovima.

Kremasti rižoto sa piletinom u belom vinu – savršen recept za svakog gurmana

Rižoto sa piletinom jedna je od najpopularnijih varijanti ovog čuvenog jela. U njega možete dodati pečurke, sir ili povrće, ili ga prosto pripremiti sa nekoliko jednostavnih sastojaka kao što su piletina, belo vino i pavlaka za kuvanje.

Ukoliko ste ljubitelj bogatih ukusa, ovo će postati vaš omiljeni rižoto recept. U nastavku pročitajte naš lagan recept za bogat i izdašan rižoto sa piletinom koji će vam sigurno uspeti, bez obzira da li ste vični u kuvanju ili ne.

Nabavite sve neophodne sastojke i pripremite sebi sofisiticirani obrok kao iz restorana!

Sastojci:

Priprema:

U jednoj šerpi zagrejati 400 ml vode sa kockom supe, kako bi se napravio bujon. Sitno iseckati crni luk i dinstati ga na maslacu dok ne postane staklast. Piletinu iseći na kockice, dodati luku i sve zajedno dinstati 10-ak minuta. Dodati pirinač, još malo dinstati, a zatim dodati začine, pavlaku za kuvanje i belo vino.

Kada vino počne da isparava, a pavlaka da se zgušnjava, početi sa postepenim dodavanjem bujona, mešajući tako da se pirinač ne zalepi za šerpu. Dodavati bujon i mešati sve dok pirinač ne omekša i potpuno ne upije svu tečnost.

Jelo služiti toplo.

Rižoto sa pečurkama i gaudom – bogat i kremast pirinač sa pečurkama

Rižoto sa pečurkama odlično se slaže u kombinaciji sa piletinom, ali ukoliko želite jedan laganiji obrok ili vas pak zanimaju vegetarijanski rižoto recepti, kombinacija pečuraka i gaude biće pun pogodak.

Ovaj kremasti pirinač sa pečurkama ni jednog gurmana neće ostaviti ravnodušnim. Savršeni spoj pečuraka, belog vina i jedinstvenog ukusa Imlek gauda sira čine ovo jelo fantastičnim. Takođe, možete eksperimentisati i umesto gaude probati neki drugi tvrdi Imlek sir kao što je trapist ili iriški sir.

Sastojci:

  • 200 g pirinča
  • 200 g pečuraka po želji (šampinjona, bukovače, vrganja…)
  • 1 glavica crnog luka
  • 250 ml vode
  • pola povrtne kocke za supu
  • maslinovo ulje
  • 100 ml belog vina
  • 100 g Imlek gaude
  • 50 g Moja Kravica maslaca
  • so, biber i peršun

Priprema:

U jednoj šerpi zagrejati 250 ml vode sa pola kocke za supu. Iseckati luk na sitno, a šampinjone na listiće. Na malo maslinovog ulja propržiti luk i šampinjone. Zaliti ih belim vinom i kuvati par minuta dok vino ne počne da isparava. Dodati pirinač i začine, a zatim i deo vrele supe. Mešati pirinač i postepeno dodavati ostatak supe sve dok pirinač ne upije svu tečnost i ne poprimi kremastu strukturu.

U vreo pirinač umešati maslac i narendanu gaudu i poklopiti. Služiti toplo, uz čašu omiljenog belog vina.

Klasičan rižoto sa povrćem – brzi recept za lagani ručak ili večeru

Rižoto sa povrćem odličan je izbor ako vam trebaju recepti za lagani obrok koji se brzo sprema. Iako zahteva vašu kontinuiranu pažnju, ovo ukusno jelo biće gotovo za svega 20-ak minuta.

Pirinač sa povrćem najlepši je kada se koristi sveže povrće, ali za još bržu varijantu možete koristiti neku od smrznutih mešavina povrća. Bogata i kremasta kombinacija Moja Kravica maslaca i pavlake za kuvanje učiniće da se ovo jelo svidi i onima koji nisu veliki ljubitelji povrća!

Sastojci:

Priprema:

Iseckati povrće na komade željene veličine. Na maslacu propržiti luk, a zatim dodati i ostalo povrće. Dinstati povrće dok ne omekša. Dodati pirinač i propržiti ga par minuta, a zatim dodati vegetu, so, biber i pavlaku za kuvanje. Preliti vrelom vodom, zatim promešati, smanjiti temperaturu i poklopiti. Ostaviti da se kuva bez otkapanja i mešanja 10-ak minuta, dok pirinač ne omekša i ne upije svu tečnost.

Kako biste iz svog jela izvukli maksimalan potencijal, koji se ogleda u bogatom ukusu i kremastoj teksturi, koristitite Imlek mlečne proizvode. Sačuvajte ove recepte za sledeće porodično okupljanje ili romantičnu večeru, i možete biti sigurni da ćete oduševiti svakoga ko okusi vaš specijalitet!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.