Kremasti čokoladni kolač
Vreme pripreme:
Priprema 35 minuta,
25 minuta pečenje + hlađenje
Sastojci:
- ¼ šolje putera, isečenog na kocke
- ½ šolje šećera
- 3 kašike kakaa
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 1 veliko jaje, sobne temperature
- ¼ šolje višenamenskog brašna
- ¼ kašičice praška za pecivo
- Prstohvat soli
Slojevi:
- 225 g Moja Kravica sitnog sira
- ½ šolje šećera
- 1 – ½ kašičice ekstrakta vanile
- ¾ šolje usitnjene crne čokolade, rastopljene i ohlađene
- 2 velika jaja, sobne temperature, lagano umućena
Glazura:
- 1 – ½ usitnjene crne čokolade
- ½ šolje Moja Kravica pavlake za kuvanje
- 1 kašičica ektrakta vanile
Potupak:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Tepsiju za pečenje obložite pek papirom, tako da se krajevi papira šire prema gore.
Istopite puter, umešajte šećer, kakao i vanilin ekstrakt. Dodajte jaje i sve dobro umutite. Nakon toga u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo, so i mešajte dok se sve ne sjedini. Dobijenu smesu ravnomerno sipajte u već obloženu tepsiju i pecite dok se vrh ne osuši, 6-8 minuta. U međivremenu u velikoj činiji umutite Moja Kravica sitan sir, šećer i ekstrakt vanile, tako da dobijete glatku smesu. Dodajte istopljnu čokoladu, jaja i mešajte dok se sve ne sjedini. Dobijenu smesu prespite preko prethodno ispečene i pecite dok se fil ne stegne 25-30 minuta. Nakon toga izvadite tepsiju iz rerne i pustite da se sve ohladi.
Dok se to hladi, napravite glazuru. U šerpu stavite Moja Kravica pavlaku za kuvanje i sačekajte da provri. Nakon ključanja šerpu sklonite sa vatre, dodajte crnu čokoladu i ostavite da odstoji 5 minuta. Dodajte ekstrakt vanile i sve dobro izmešajte. Glazuru prelijte preko kolača od sira i ostavite na sobnoj temeperaturi 1 sat, a zatim prebacite u frižider na 2 sata.
Prijatno!