Koliko vode treba piti dnevno i zašto je hidratacija organizma značajna?

„Koliko vode treba piti dnevno?” je verovatno najčešće postavljeno pitanje na polju nutricionizma.

Pošto je voda neophodna za preživljavanje, nije pogrešno što joj dajemo ovoliki značaj, što uvek ističe i Ana Petrović, nutricionista. Svaka ćelija, tkivo i organ u telu zahtevaju vodu kako bi radili pravilno. 

Hidratacija organizma je neophodna zbog mnogobrojnih funkcija i procesa u organizmu. Organizam vodu koristi za najrazličitije svrhe, a između ostalog - za održavanje temperature, „podmazivanje” zglobova, pa i izbacivanje otpada. 

Pa, koliko vode treba piti dnevno? Zbog čega je hidratacija organizma ključna za održavanje dobrog zdravlja i kako je treba primenjivati? 

Istražili smo umesto vas, pa vam na sva pitanja dajemo odgovor u nastavku članka. Čekaju vas i saveti o tome na koji način možete da poboljašte svoj unos vode. 

Kada i koliko vode treba piti dnevno? 

Vodu treba piti svakodnevno, a unos raspoređivati ravnopravno tokom celog dana.

Smatra se da je organizam dobro hidriran onda kada imate potrebu da urinirate na svakih 2 do 4 sata, a urin uvek treba da bude svetle boje. Ovo je ujedno i najbolji način da proverite stanje hidriranosti organizma - po boji urina. Što svetliji urin, to je organizam bolje hidriran. Kada primetite tamnu boju urina, to je prvi znak dehidriranosti i znači da treba da pripazite na svoj unos vode.

Najčešće, ovo će se dogoditi ujutru, jer smo celu noć prespavali bez ispijanja vode, a dok spavamo - telo gubi tečnost (verovali ili ne, najviše disanjem!).

Zato je i najveća preporuka da obavezan termin za ispijanje vode budu ujutru i uveče, odmah nakon i pre spavanja. Najbolje je da čašu punu vode uvek držite pored kreveta kako biste se osigurali da ćete popiti potrebnu količinu i nećete dehidrirati tokom večeri. 

Osim jutarnje i večernje čaše vode, ostatak dnevnog unosa vode treba da rasporedite ravnopravno tokom dana.

Sada je pravo vreme da odgovorimo i na čuveno pitanje:
      - Koliko vode treba piti dnevno?

Verovatno ste nebrojano puta pročitali kako treba da se pije barem 2 l vode svakog dana ili da se ispije 8 čaša. 

Međutim, istina je da za ovako nešto nema naučnog dokaza. Zvanična potvrda toga koliko je tačno vode potrebno unositi - ne postoji. Svakako da ispijanje 2l vode dnevno nije štetna preporuka, ali nije naučno potvrđeno da  bi baš toliko vode trebalo konzumirati.

Od čega zavisi to koliko vode treba piti dnevno? 

Od individualnih karakteristika i potreba organizma.

Smatra se da su faktori od kojih najviše zavisi dnevni unos vode sledeći: 

  • Građa tela - što ste viši i teži, to imate više potrebe za vodom, isto kao i za hranom. Zbog ovoga se i smatra da je muškarcima potrebno barem pola litre vode više nego ženama na dnevnom nivou; 
  • Fizičke aktivnosti - tokom sporta i rekreacije, telo se znoji i tako gubi tečnost i organizam često dehidrira. Najbolji način da se ovo spreči, jeste da se uvek u danima kada se vežba - pije i više vode. Najbolje je konzumirati barem čašu vode više nego inače, i to odmah posle treninga, kako bi se voda odmah nadoknadila; 
  • Klima, geografska sredina i doba godine - po vrelom letnjem vremenu, kao i visokoj vlažnosti vazduha, neophodno je unositi i više vode kako bi hidratacija organizma bila ispunjena. Zato je procenjeno da ljudi iz različitih geografskih sredina imaju i različite potrebe za dnevnim unosom tečnosti.   
  • Zdravstveno stanje - Čak i jedna dijareja može potpuno da poremeti stanje hidriranosti organizma i dovesti do dehidriranosti. Isto važi i za visoku temperaturu koja se može pojaviti kao simptom prehlade ili gripa, kao i različite infekcije u telu. Svaka od ovih situacija zahteva povećanje dnevnog unosa vode. Najbolje je da se konsultujete sa doktorom kada budete išli na pregled oko toga koliko vode više treba da pijete da biste hidrirali organizam. 
  • Trudnoća i dojenje - Trudnicama i dojiljama treba više tečnosti da bi održavale hidriranje organizma.

Pa, koliko treba piti vode dnevno? 

Računajte da je oko 2,5 l tečnosti za žene i oko 3,5 l za muškarce - sasvim dovoljno. Ipak, uzmite u obzir gore navedene faktore. Ako ste recimo, fizički aktivni na intenzivnom nivou, na ovu količinu dodajte još barem pola litre tečnosti. 

I ne brinite - to ne mora biti voda, pa nije neophodno da pijete i 4 l vode svakog dana! O ovoj temi vas svakako bliže informišemo u narednom pasusu.  

Slušajte svoje telo, jer će vam ono najbolje pokazati da li je i koliko je vaš organizam hidriran i u odnosu na to - konzumirajte i tečnost.

Već smo vam rekli i kako da prepoznate prvi znak dehidratacije - po tamnom urinu. Takođe, simptomi nedovoljne hidriranosti su i: suve usne, suva koža, osećaj žeđi ili gladi (da, nekad se osećamo gladni iako smo zapravo žedni!).

Voda i druge tečnosti - kako se hidrirati?

Da, voda jeste najbolji izvor tečnosti, ali ne i jedini.

Da li ste znali da skoro svaka namirnica koju konzumiramo u sebi ima određene količine vode? I tu ne mislimo samo na tečne proizvode, već i na hranu.

Recimo, krastavac je odličan primer. Da li ste znali da se čak 95% krastavca sastoji od vode? To znači da ako, recimo, pojedete salatu sa 100 grama krastavca, u sebe ste uneli oko 95 ml vode! 

Iako se ne može svaka namirnica pohvaliti ovako visokim sadržajem vode, činjenica je da konzumirajući obroke automatski konzumirate i manje ili veće količine vode. Dakle, potreba organizma za tečnošću od barem 2,5 l koju smo naveli, uopšte ne mora da bude bazirana na vodi i drugim tečnim namirnicama. Veliki deo toga obezbeđuje i hrana!

Kada je reč o tečnim namirnicama, one su, logično, i najbolji izbor za hidrataciju organizma.

Naravno, prevashodno voda, ali svakako i druge namirnice.

Mlečni proizvodi u tečnom stanju su među odličnim načinima da povećate unos tečnosti, a sigurni smo da ih već i konzumirate. Osim omiljenog mleka i jogurta, to mogu da budu i ukusnije, nutritivno bogatije tečne namirnice, koje mogu da budu i dovoljno zasitne da zamene ceo obrok. 

Balans+ obroci su savršen primer takvog napitka. Daje osećaj sitosti  i bogat nutrijentima, Balans+ obrok obezbediće vas svim korisnim nutrijentima, pa mogu da budu i odlična, hidrirajuća zamena za obrok. Ovakve namirnice biće vam idealni saveznici na putu ka unosu većih količina tečnosti!

Zbog korisnog prisustva probiotika, Balans+ obroci će i odlično uticati i na vašu probavu, regulišući je, što, kao što smo naučili, može da bude izuzetno značajno i za stanje hidriranosti organizma.

Hidratacija organizma je dugoročan proces

Istina je da se organizam vrlo brzo može da se hidrira ili - dehidrira. Međutim, jedan dan hidriranosti ili nedovoljnog unosa tečnosti neće napraviti suštinsku razliku u vašem zdravlju.

Budite dosledni svojoj odluci da povećate unos tečnosti i tada ćete ostvariti i sve benefite. 

Iz dana u dan, slušajte organizam i unosite dovoljnu količinu tečnosti, te očekujte i benefite. 

Samo neki od njih su: poboljšanje rada moždanih funkcija, poboljšan rad digestivnog sistema, povećan nivo energije, gubitak kilograma, bolja regulacija telesne temperature, lepša koža i još mnogo toga!

Svakog dana se setite podatka da je ljudski organizam sačinjen od otprilike čak 60% vode i potrudite se da adekvatna hidratacija tela postane vaša omiljena navika!