Kiselost organizma – kako je sprečiti i šta je acidobazna ravnoteža?

Sadržaj

Koliko ste puta čuli izraz kiselo-bazna ravnoteža organizma, a da niste sigurni o čemu je reč? Ovde smo da razjasnimo sve što podrazumeva ravnoteža organizma koja se tačnije naziva acidobazna ravnoteža u organizmu, i zašto je kiselost organizma loša po zdravlje.

Ravnoteža organizma važna je iz mnogo razloga koji potpadaju pod normalno funkcionisanje i zdravlje organizma, pa ukoliko niste upućeni u ovu temu, trebalo bi upravo sada da se infomišete o svemu što acidobazna ravnoteža u organizmu podrazumeva.

Osim što ćemo pojasniti navedeni pojam, u nastavku teksta ćemo preporučiti najbolje načine za održavanje kiselo bazne ravnoteže, kao i namirnice poput Balans+ probiotskog jogurta koje optimalno deluju na acidobaznu ravnotežu i sprečavaju kiselost organizma.

Šta je acidobazna ravnoteža u organizmu i kako se određuje?

Devojka sa pomorandžom u rukama

Acidobazna ravnoteža u organizmu podrazumeva uravnotežen nivo kiselosti i baznosti u organizmu, što se označava kao kiselo-bazna, odnosno pH vrednost. Na pH vrednost utiču razni faktori, ali najvažniji se odnosi na način ishrane koji značajno kontroliše nivo kiselosti u organizmu.

Kako nastaje i funkcioniše kiselost organizma?

Kiselost u organizmu nastaje zbog namirnica koje unosimo, a celokupan način života koji je često vrlo nezdrav, dovodi do takozvanog “kiselog otpada” u organizmu. Tačnije, oko 97% namirnica kroz metaboličke procese stvara kiseli otpad, a tome doprinose i alkohol, pušenje, stres, udisanje zagađenog vazduha i slično.

Ovako velika kiselost organizma odstupa od normalne i poželjne, što tera telo da se konstantno bori sa visokim nivoom kiselosti, a to na duže staze osiromašuje alkalne “rezerve” organizma koje služe za neutralizaciju ovakvog stanja.

Kako znamo da je kiselost organizma prevelika?

Ovo se određuje na vrlo jednostavan način, a sve odgovore sadrži pH vrednost organizma, odnosno skala prema kojoj se ona određuje.

pH vrednost vrednost organizma

pH vrednost je skala kojom se meri kiselost u organizmu, a koja se kreće od 0 do 14, gde 0 označava najkiseliju, 7 neutralnu, a 14 najalkalniju/najbazniju sredinu. Važno je znati i to da je pH skala logaritamska, što znači da je pH 8 deset puta alkalniji od 7, a pH 9 sto puta alkalniji. Za ljude je idealna blaga baznost organizma, što podrazumeva pH vrednost organizma oko 7,35.

Šta se dešava ako nastane poremećaj ravnoteže u organizmu, odnosno narušena pH vrednost organizma?

Ravnotežu organizma je vrlo važno održavati, jer disbalans sa sobom nosi i rizike od oboljevanja, kao i mnoge smetnje pri normalnom funkcionisanju raznih procesa u organizmu. Velike promene u vrednosti pH mogu da imaju ozbiljne posledice, ali srećom, ljudski organizam ima mehanizme kojima održava balans i sprečava prevelike varijacije u pH vrednosti.

Ipak, nezdrav život i loš izbor namirnica mogu da podstaknu stvaranje kiselih otpada koji značajno opterećuju organizam , a to na duže staze dovodi do pada imuniteta, gojaznosti, gubitka energije i sličnih pojava. Nešto ozbiljnije posledice se ogledaju u oboljenjima koja su povezana sa kiselošću, a to su dijabetes, osteoporoza, artritis, stvaranje bubrežnog kamenca, a neretko se dovode u vezu i kiselost organizma i rak.

Čaša jogurta za stolom za doručak

Kako se postiže kiselo bazna ravnoteža u organizmu?

Kiselo bazna ravnoteža u organizmu omogućava telu da se bori protiv različitih oboljenja, a kako smo utvrdili da i sami možemo u velikoj meri kontrolisati ravnotežu organizma, važno je pratiti pH vrednost namirnica koje unosimo u organizam!

Za kiselost organizma je od velike pomoći čuveno pravilo 80:20. Evo šta znači 80:20 i na koji način možete da ga primenite.

Šta je pravilo 80:20 i zašto je važno za kiselost organizma?

Pravilo 80:20 je od ključne važnosti za ravnotežu organizma, a glasi ovako:

Unositi u organizam 80% namirnica koje stvaraju baznu sredinu i svega 20% namirnica koje stvaraju kiselost. To istovremeno znači da je poželjno da ishrana bude bazirana na 75% sirove i 25% termički obrađene hrane, jer kuvanje, konzervisanje i smrzavanje smanjuju bazne karakteristike namirnica.

Pri pridržavanju ovog pravila, treba razlikovati hranu kiselog ukusa koja podstiče baznost organizma, od hrane koja stvara kiselost organizma. Limun je najbolji primer – u pitanju je kiselo voće koje ne stvara kiselost. A evo i koje su još namirnice poželjne za neutralizaciju kiselosti u organizmu.

Koje namirnice zahteva acidobazna ravnoteža u organizmu?

U nastavku sledi klasifikacija namirnica prema tome kom nivou kiselosti pripadaju, kako biste stekli uvid u to šta ustvari konzumirate i kako bi trebalo ubuduće da pazite na kiselost organizma.

Namirnice koje podstiču baznost organizma: integralni pirinač, heljda, masline, maslinovo ulje, kesten, biljni čajevi, smokve, lubenica, limun, mango, peršun, dinja, biljni čajevi, med, krastavci, pomorandže, paradajz, crni luk, trešnje, pečurke, praziluk, prokelj…

Hrana koja izaziva kiselost u organizmu:

 • Blago kisele namirnice: Jaja, crveni pasulj, ječam, spanać, bundevino seme, susamovo seme, ječam, ječmeni slad, puter…
 • Srednje kisele namirnice: integralne žitarice, peciva od integralnog brašna, leblebije, koštunjavo voće (izuzev badema), oljušten krompir, riba, šljive, senf, kokice, raž, ovas, testetnina od integralnih žitarica…
 • Namirnice koje izazivaju preveliku kiselost: sva industrijski proizvedena hrana, beli hleb i drugi proizvodi od belog brašna, rafinisane žitarice, čokolada, kikiriki, kafa, gazirani sokovi, vinsko sirće, šećer, džemovi, sladoled…

Da li primećujete da je većina stvari “omiljenih” kako odraslima tako i deci pripada upravo kategoriji namirnica koje izazivaju najveću kiselost?

Uz gore navedene, trebalo bi pomenuti i neutralne namirnice koje odgovaraju organizmu i doprinose acidobaznoj ravnoteži, a pod njima se prvenstveno podrazumevaju ulja (osim maslinovog), i neki mlečni proizvodi od kojih se jogurt izdvaja kao najbolji proizvod ovog tipa koji podstiče održavanje ravnoteže u organizmu.

Balans jogurt pored namirnica na stolu

Balans+ jogurt za održavanje kiselobazne ravnoteže u organizmu?

Ako se pitate u kakvoj su vezi jogurt kiselost organizma i acidobazna ravnoteža, važno je da znate da je ovo važan mlečni proizvod koji pozitivno utiče na brojne procese u organizmu, što u krajnjem rezultate ima uticaj i na baznost organizma, odnosno regulisanje kiselosti.

U prilog navedenom ostaje da vam preporučimo Balans+ probiotske proizvode koji optimalno utiču na održavanje ravnoteže u organizmu. Probiotski jogurt je proizvod sa nizom funkcionalnih benefita, a svojim specifičnim sastavom podstiče ravnotežu digestivnog sistema, što kao krajnji rezultat daje i acidobaznu ravnotežu.

Za optimalnu baznost organizma ovu namirnicu je potrebno konzumirati svakodnevno, a dovoljno je samo 500g jogurta kako bi vaš organizam zaista osetio sve njegove benefite. Kako je reč o jedinom klinički ispitanom jogurtu na tržištu, možete biti sigurni da se njegovom konzumacijom hranite zdravo i u skladu sa onim što je vašem organizmu potrebno.

Uz Balans+ proizvode možete kombinovati i gore navedene preporučljive namirnice, jer se napitak slaže uz svaki obrok ili užinu, koje god doba dana da je u pitanju.

Uz sve ove, primenite i sledeće savete o ishrani kojom se postiže acidobazna ravnoteža u organizmu:

 • Meso ili ribu jedite uz veliku porciju sveže, sezonske salate
 • Preporučljivi začini za salate su limun i maslinovo ulje
 • Jedite što više svežeg voća i povrća
 • Preporučljivo je da pijete vodu više puta tokom dana
 • Žitarice kombinujte sa medom, cimetom, susamom
 • Pšenični hleb i belo brašno izbegavajte
 • Hranu što manje termički obrađujte
 • Preveliku kiselost organizma soda bikarbona može regulisati uz malo limunovog soka
 • Upražnjavajte fizičku aktivnost srednjeg intenziteta
 • Uz doručak i užine konzumirajte Balans+ proizvode

Ravnoteža u organizmu ne zahteva mnogo – hrana koja stvara kiselost u organizmu bi trebalo da se svede na minimum, dok su zdrava ishrana, umerena fizička aktivnost i kvalitetne namirnice najvažniji ključ za zdravo funkcionisanje organizma.

Dobra vest je da način života zavisi isključivo od vas samih, pa uz malo volje i svest o tome koliko je važna ravnoteža u organizmu, zaista možete poboljšati navike i ishranu, a samim tim učiniti mnogo za sebe.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.