Filovi za torte – kako se pravi savršen fil za torte

Sadržaj

Kremasti filovi za torte zaduženi su da svaku poslasticu učine ukusnijom i još sočnijom.

Za dane kada ste u žurbi, možda vam stižu neočekivani gosti, ili vam se otvorio apetit za slatkiše – odličan izbor je brzi fil za tortu sa gotovim korama. Onim danima kada imate više vremena, kore možete napraviti sami i odabrati bogatiji krem koji se duže priprema.

Izbora je mnogo, a u narednim redovima mi vam otkrivamo recepte uz koje će kao glavni sastojci vaših poslastica biti najlepši filovi za torte kojima će teško ko odoleti!

Univerzalni fil za torte – recept koji se brzo i jednostavno priprema

Univerzalni fil koji možete dopuniti po svom ukusu uvek je dobar izbor i uz njega su recepti pravi kulinarski uspeh!

Dodajte mu svoj omiljeni sastojak, bilo to voće, ekstrakt vanile ili čokolada, ili ga jednostavno koristite u osnovnom obliku za filovanje različitih poslastica. Odličan je kao fil za torte sa gotovim korama, ali i za one specijalitete koje samostalno pripremate od početka do kraja.

Sastojci:

Priprema:

  1. Malo mleka odvojite od ukupne količine, toliko da u njemu rastopite gustin. U ostatak mleka sipajte šećer i stavite na ringlu da se kuva na srednjoj temperaturi, do ključanja.
  2. Kada mleko počne da vri, postepeno sipajte vanilin šećer, pa otopljeni gustin, sve vreme mešajući. Kada je smesa gusta, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
  3. Maslac koji je omekšao malo obradite mikserom, pa dodajte ohlađen fil i sve mutite dok se sastojci u potpunosti ne sjedine.

Ovaj krem je količinski odličan izbor za velike torte, a posebno je koristan kada pripremate slavske torte za veliki broj gostiju. Ukoliko ipak pripremate poslastice za nekoliko ljudi, proporcionalno smanjite sastojke kako bi vaša torta bila savršenog ukusa.

Beli fil sa brašnom – krem za torte neodoljivog ukusa

Beli fil za tortu jedna je od najtraženijih receptura, budući da se sjajano uklapa uz brojne sastojke i mnogima je neizostavni deo raznovrsnih poslastica. Možete ga koristiti kao krem za voćne torte, posebno one sa crvenim voćem, ali i kao idealan sastojak drugih poslastica.

Pogledajte recept koji smo izdvojili za vas!

Sastojci:

  • 1, 5 l Moja Kravica mleka
  • 3 kašike gustina
  • 3 kesice vanilinog šećera
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 5 kašika šećera
  • 170 g Moja Kravica maslaca
  • 100 – 150 g bele čokolade po ukusu

Priprema:

  1. U dublju činiju sipajte brašno, šećer, gustin i vanilin šećer. Promešajte sastojke žicom, pa postepeno dodajte 300 ml mleka. Sve dobro umešajte.
  2. Mleko koje vam je preostalo stavite da se kuva na srednjoj temperaturi. Kada provri, polako sipajte pripremljenu smesu, sve vreme mešajući. Za oko 10 minuta, smesa će se zgusnuti.
  3. Dok je još na ringli dodajte izlomljenu belu čokoladu u količini po vašem ukusu. Mešajte dok se ne istopi, pa sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
  4. Maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi umutite mikserom i dodajte ohlađen fil. Sve mutite dok se smesa ne sjedini.

Vaš beli fil sa brašnom je spreman!

Žuti fil za tortu punog ukusa

Idealan sastojak za najrazličitije poslastice, žuti krem treba da se nađe u knjizi recepata svakog ljubitelja kulinarstva, a njegova priprema ni početnicima neće teško pasti.

Pogledajte jednostavnu recepturu!

Sastojci

Priprema:

  1. U jednu posudu izdvojite žumanca i šećer, te ih kratko mutite žicom.
  2. Potom dodajte gustin, dobro umutite žicom, pa stavite na nižu temperaturu na ringlu.
  3. Mešajte sve vreme dok ne primetite da je šećer već istopljen. Tada dodajte hladno mleko i vanilin šećer.
  4. Uz mešanje kuvajte još oko 10 minuta dok se smesa ne zgusne.
  5. Dodajte 80 g maslaca i promešajte da se sve sjedini. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Do upotrebe ga možete čuvati i u frižideru.

Osim kao krem za tortu, može se koristiti i za kolače, slatke rolate, kao i brojne slatke specijalitete!

Čokoladni fil za tortu – neprikosnoveni gospodar slavlja

Na svakom velikom događaju, centralno mesto na trpezi neretko zauzme torta, i to obično bude ona sa filovima od čokolade, budući da je ovo jedan od obožavanih sastojaka svih poslastica!

Recept koji smo pripremili idealan je za torte sa gotovim korama. Naravno, ovu količinu uvek možete prilagoditi veličini torte i vašem ukusu.

Čokoladni krem priprema se vrlo jednostavna, a budući da nema pečenja i izuzetno brzo! Još jedna ideja za brzi krem za torte jeste klasičan fil za tortu od pudinga. Osim u tortama, on se koristi i za princes krofne za koje recepte možete pronaći u tekstu na ovom linku.

Pogledajte kako se pravi čokoladni fil neodoljivog ukusa!

Sastojci:

Priprema:

  1. Maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi pomešajte sa kakaom i umutite mikserom, dok se smesa ne sjedini.
  2. Potom postepeno dodajte šećer i mleko. Prvo dodajte oko 100 šećera u prahu i malo mleka.
  3. Mutite oko minut na najvećoj brzini. Ovaj postupak ponavljajte dok ne istrošite čitav šećer i mleko, a pred kraj sipajte ekstrakt vanile.
  4. Smesa treba da bude kremasta i polučvrsta. Ukoliko je previše suva ili suviše tečna, uvek možete dodati šećer u prahu, odnosno mleko, kako biste napravili savršeni fil za torte!

Napomena:

Mešavinom kakao praha i putera, dobija se smesa nalik na čokoladu. Ipak ukoliko želite da u svom receptu koristite crnu čokoladu, za ovaj recept 120 g kakaoa zamenite sa 20 g putera i 100 g čokolade.

Nadamo se da su vam naši brzi i jednostavni recepti poslužili kao inspiracija, te da će vaši filovi za torte biti neodoljivog ukusa i idealne teksture.

Imlek mlečni proizvodi uvek su tu da budu vaši najveći saveznici u ovom procesu i svakom specijalitetu doprinesu svojim kvalitetom i bogatim ukusom!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.