Celulit – kako se rešiti celulita i sve što treba da znate o njemu

Sadržaj

Celulit – jedan od najčešćih estetskih problema 21. veka.

Pojava celulita je normalna, posebno kod ženskog pola. Čak 80-90% žena tokom svog života susretne se sa celulitom. Ipak, neravnine na koži i specifičan izgled narandžine kože nisu nešto čemu se radujemo kada ih ugledamo u ogledalu.

Isto tako, celulit na nogama i ostalim delovima tela, može ukazivati na nezdrav stil života. Skoro svako ko se susretne sa njim tokom života postavlja ono čuveno pitanje:

Kako se rešiti celulita?

Iako jeste uporan, uz određene metode, on se može smanjiti, a izgled vaše kože poboljšati. Ako vas zanima šta je celulit, kako skinuti celulit i koje je najbolje rešenje za ovo stanje kože – nastavite da čitate naš tekst i informišite se!

Šta je celulit i zašto nastaje?

Celulit je bezopasno stanje kože specifičnog izgleda.

Na našoj koži celulit izgleda poput kvrga, a najbolje se opisuje kao narandžina koža. Uglavnom se javlja celulit na nogama, kukovima, zadnjici i stomaku, ali može se pojaviti i na rukama i drugim delovima tela.

Češće se viđa god žena, što je rezultat različitog raspoređivanja vezivnog tkiva, masnih naslaga i mišića kod muškaraca i žena. Toksini i masti se nakupljaju, “guraju” vezivno tkivo koje se deformiše, što se na površini kože javlja u vidu celulita.

Napomenućemo da celulit nije zdravstveni, već estetski problem.

Ipak, može ukazivati na nezdrav način života.

I tu dolazimo do pitanja:

Zašto nastaje celulit?

Faktori rizika za nastanak celulita

Celulit se može javiti iz brojnih razloga, a neki od najčešćih uzročnika su:

  • Nasledni faktor;
  • Neadekvatna ishrana; Loša ishrana negativno utiče na celokupan organizam, pa i na kožu tela. Celulit može biti jedan od znakova da nešto radite pogrešno.
  • Nedovoljna fizička aktivnost; Sedelački način života i nedostatak fizičke aktivnosti smatraju se uzročnikom nastanka celulita.
  • Pol; Čak 80-90% žena u nekom trenutku života suočava se sa celulitom, dok je svega 10% muškaraca imalo ovaj problem.
  • Trudnoća;
  • Hormonalni disbalans;
  • Uzrast; Kako starimo, koža gubi elastičnost i čvrstinu, te je celulit primetniji na površini.
  • Pušenje; Nikotin između ostalog uzrokuje sužavanje krvnih sudova, te je manji dotok kiseonika i hranljivih materija do kože, što dovodi do pospešivanja nastanka celulita.
  • Nedovoljan unos vode; Dehidratacija čini da celulit bude vidljiviji. Bez vode, koža gubi elastičnost i jedrinu, te je celulit uočljiviji.

Iako naglo gojenje može uticati na pojavu celulita, pomenućemo da telesna građa nije predispozicija za nastanak celulita, može se javiti kod vitkih, ali i punijih osoba.

Kako se rešiti celulilita?

Pitanje od milion dolara Kako skinuti celulit.

Mnoge žene ovo pitanje postavljaju svakodnevno, a nekoliko je tačnih odgovora na njega.

Važno je napomenuti da na skidanju celulita treba raditi kontinuirano, jer će kratkoročni planovi za uklanjanje celulita za 7 dana, dve nedelje i slično – imati i kratkoročne efekte.

Čim se vratite na stari režim i način života – vratiće se i celulit.

Celulit nije moguće u potpunosti eliminisati jednom kada se pojavi, ali kombinacijom treninga, zdrave ishrane, nege kože, anticelulit preparata i uvođenja zdravih navika, moguće je da ga maksimalno redukujete.

Zato je pravo pitanje – kako smanjiti celulit.

Kako se rešiti celulita uz zdravu ishranu?

Put do redukovanja celulita i odgovor na pitanje kako se rešiti celulita na prirodan način, leže u zdravom načinu života koji će imati brojne benefite na vaš organizam.

Zdrava ishrana je osnova zdravog života i jedan od preduslova za optimalno funkcionisanje organizma. Isto tako, zdrava hrana i određene grupe namirnica mogu uticati na faktore koji dovode do pojave celulita, te je preporuka konzumirati ih u borbi protiv celulita.

Sa druge strane, tu su namirnice i hrana koju treba izbegavati u širokom luku:

  • Sokovi, posebno gazirana pića;
  • Alkohol;
  • Duboko pržena hrana;
  • Slatkiši i grickalice koje sadrže rafinisani šećer;

Ove namirnice pretežno sadrže proste šećere, loše masti (zasićene masti) i trans masne kiseline, te pospešuju taloženje masnih naslaga i gojenje. Osim navedenih namirnica, sva hrana koja je previše slana, takođe može uticati na vidljivost celulita. So ima sposobnost da zadržava tečnost zbog čega su neravnine na koži još naglašenije.

Koja hrana pospešuje redukciju celulita?

Važno je da pomenemo da sa naučne strane – ne postoji namirnica koja će sama po sebi uticati na celulit. Ipak, nutrijenti koje određena hrana sadrži imaće druge pozitivne efekte koji vremenom dovode i do njegovog redukovanja. Osim toga, ako se borite sa viškom kilograma, ako primenite restriktivne dijete kao što su keto dijeta ili hrono ishrana, verovatno će jedna od posledica biti i gubitak celulita, ali sa ovim režimima svakako ne krećite bez prethodnih konsultacija sa doktorom ili nutricionistom.

Citrusi – voće bogato antioksidansima

Antioksidansi i vitamin C kojim su limun, pomorandža i grejpfrut bogati, pravi su borci protiv celulita. Antioksidansi su molekuli koji sprečavaju oksidaciju drugih molekula. Na taj način onemogućavaju stvaranje slobodnih radikala koji doprinose bržem starenju ćelija.

Osim toga, antioksidansi neutrališu slobodne radikale koji su već nastali u organizmu i regenerišu oštećene ćelije. Vitamin C i vitamin E su najpoznatiji antioksidansi koje možemo uneti putem hrane.

Vitamin C poznat je kao najveći borac protiv celulita, a osim antioksidativnog efekta, doprinosi stvaranju kolagena koji pospešuju elastičnost i čvrstinu kože.

Stoga je jasno zašto su limun, grejpfrut i pomorandže sjajan izbor za borbu protiv celulita.

Osim u citrusima, vitamin C može se naći i u drugom voću i povrću, a jedan od najboljih izbora su sveže crvene paprike.

Imlek Protein šejk – podignite efekte treninga na viši nivo

S obzirom na to na putu redukcije celulita zdravu ishranu treba da prati i trening, vaš izbor treba da budu namirnice koje će vam dati energije za trening ili vas okrepiti nakon treniranja.

Proteini su molekuli neophodni našem organizmu za optimalno funkcionisanje. Naše telo ih koristi za rast, odnosno regeneraciju ćelija. Jačanje i oblikovanje mišića je ono što nam pomaže da celulit ne bude u prvom planu, a kada želimo da izgradimo mišićnu masu, potrebno je da unosimo više proteina.

Imlek Protein šejk je napitak koji će vam pomoći na tom putu.

Dolazi u tri ukusa – jagoda, vanila i čokolada, te će svako sa lakoćom pronaći šejk po svojoj meri.

Još jedna veoma važna prednost ovog napitka jeste što ne sadrži dodati šećer, a kako smo već pomenuli da su prosti šećeri jedan od uzročnika celulita, jasna je prednost ovog Imlek proizvoda.

Sadržaj Imlek protein šejka je 100% mlečni protein koji se sporo vari, te nas duže održava sitim, pa je ovaj napitak idealan kao užina pre ili posle treninga kod kuće ili u teretani.

Laneno seme – sjajan izbor hrane za smanjenje celulita

Laneno seme je odličan izvor omega – 3 masnih kiselina i lignana – vrste fitoestrogena koji dokazano utiču na nivo estrogena u organizmu. Kako su hormoni jedan od faktora za nastanak celulita, uvođenje lanenog semena u ishranu je dobar put ka odgovoru na pitanje – kako se rešiti celulita.

Kako da uključite laneno seme u ishranu?

Lako!

Dodajte jednu kašiku mlevenog lanenog semena (celo laneno seme ne varimo, već samo prolazi kroz naš organizam) u vašu ovsenu kašu sa Balans + jogurtom i uživajte u nutritivno bogatom i ukusnom doručku.

Osim što će pospešiti redukciju celulita, ovakav obrok dugo će vas držati sitim, a probiotske kulture iz Balans + jogurta pozitivno utiču na varenje i uspostavljanje ravnoteže u organizmu.

Brokoli i lisnato zeleno povrće – odličan izvor vitamina i minerala

Brokoli – izuzetno zdrava hrana koja će imati brojne benefite za vaš organizam i odličan je izbor za zdrav ručak. Svež brokoli sadrži znatno više vitamina i minerala od termički obrađenog, a poznat je po visokom sadržaju vitamina C, o čijim benefitima smo već pisali.

U lisnato zeleno povrće spadaju kelj, blitva, spanać, zelena salata, kupus i mnoge druge biljke. Sigurno se na pomen ovog zdravog povrća možete setiti već nekoliko ukusnih jela koja ih sadrže.

Stoga, sve što vam je preostalo jeste da prionete na posao i u vašu knjigu recepata unesete inovacije uz koje ste na pravom putu da smanjite uporan celulit.

Hidratacija – detoks organizma i primetno lepša koža

Ne zaboravite da je temelj zdrave ishrane hidratacija i uzimanje dovoljne količine tečnosti na dnevnom nivou. Nedovoljni unos tečnosti dovodi do toga da koža gubi elastičnost, pa je samim tim i celulit vidljiviji. Hidratacija će pozitivno uticati na zdravlje vašeg celokupnog organizma, a uz dovoljne količine vode dolazi do izbacivanja toksina koji su uzročnici celulita.

Za muškarce je potrebno oko 3,5 l vode dnevno, a za žene 2,5 l vode tokom dana. Naravno, sve zavisi od vaše konstitucije. Više o tome zašto je značajna hidratacija organizma i koliko vode treba piti dnevno, pročitajte u ovom našem tekstu.

Vežbe za celulit – trening kao put do lepe kože

Da li trenirate?

Sigurno ste upoznati sa svim benefitima koje vežbanje donosi, a smanjenje celulita samo je jedan od njih.

Bilo da vas zanima kako ukloniti celulit sa butina i zadnjice, ili sa stomaka – odgovor je isti.

Tako što ćete povećati mišićnu masu i smanjiti salo, osnosno masne naslage. Vežbe za celulit zapravo uključuju kardio trening i vežbe snage. Kardio trening je odličan način da sagorite kalorije, pozitivno utičete na srce i pluća, čime stvarate sjajnu osnovu za zdravlje čitavog organizma.

Za početak dovoljno je da vežbate 4 dana nedeljno. Postepeno povećavajte broj dana tokom kojih ste aktivni, kao i vreme trajanja treninga.

Došli smo i do plana vežbi.

Koje su to vežbe uz koje ćete se rešiti celulita?

#1 Penjanje na klupu (Step – up)

Step – up je vežba koja aktivira nekoliko grupa mišića, prevashodno gluteus, kvadriceps, mišiće zadnje lože i mišiće potkoletnice.

Osim jačanja navedenih mišića, ovaj pokret poboljšaće vaš balans.

Kako se izvodi:

  1. U stajaćem položaju frontalno se okrenite ga klupi ili većoj kutiji koja je fiksirana za tlo.
  2. Podignite desno stopalo na klupu, tako da vam noga bude savijena 90 stepeni.
  3. Oslonite se desnom nogom na podlogu, popnite se na klupu, a neka vam leva noga ostane u vazduhu. Ruke stavite u položaj kao kod trčanja.
  4. Prilikom penjanja na klupu, blago savijte telo i levu nogu
  5. Ponavljajte pokret 15-20 puta, onda zamenite strane i ponovite istu vežbu sa drugom nogom.

#2 Čučanj sa ukrštenim nogama

Ova vežba aktivira gluteus, kvadriceps, mišiće potkolenice, zadnje lože i trupa.

Kako se izvodi:

  1. U stojećem položaju postavite noge tako da budu malo šire od širine ramena. Ruke ukrstite na grudima.
  2. Desnu nogu povlačite unazad dijagonalno tako da pređe srednju liniju tela.
  3. Savijajte obe noge prema podu i potom se vratite u stajaći položaj.
  4. Ponavljajte ovu vežbu 10-12 puta i onda zamenite strane.
  5. Uradite tri serije ove vežbe.

#3 Iskorak u stranu

Iskorak u stranu će aktivirati kvadriceps, gluteus, mišiće potkolenice, aduktore (mišiće primicače) i mišiće trupa.

Ovu vežbu za celulit izvodite na sledeći način:

  1. U stajaćem položaju postavite noge tako da budu malo šire od širine ramena.
  2. Levom nogom napravite veliki iskorak u stranu tako što ćete saviti nogu u kolenu, kao da želite da sednete na stolicu.
  3. Dok izvodite taj pokret, ruke treba da ga prate. Prilikom povlačenja noge u stranu, podižite i spuštajte ruke ispred sebe. Desna noga treba da ostane na istom mestu.
  4. Tokom izvođenja pokreta koleno ne treba da pređe liniju vašeg stopala, a gluteus treba da ide što niže, tako da maksimalno aktivirate mišiće zadnje lože.
  5. Ponovite vežbu 10-12 puta, zamenite noge i uradite isti broj ponavljanja.

#4 Iskorak unazad

Iskorak unazad je odlična vežba za celulit, budući da aktivira gluteus, mišiće trupa i potkolenice.

Kako se izvodi:

  1. U stajaćem položaju, ruke postavite na kukove.
  2. Noge postavite u širini ramena.
  3. Prebacite težište na levu nogu, a desnom nogom napravite veliki iskorak unazad, tako da kolenom idete ka podu, dok vam je između natkolenice i potkolenice ugao od 90 stepeni.
  4. Prilikom iskoraka unazad i leva noga takođe treba da bude pod uglom od 90 stepeni, a leđa prava tokom izvođenja vežbe.
  5. Zamenite noge, ponovite vežbu 10-12 puta u 2-3 serije.

#5 Podizanje karlice

Podizanje karlice je vežba za celulit koja aktivira gluteus, mišiće potkolenice i mišiće trupa.

Izvodi se veoma jednostavno:

  1. U ležećem položaju savijte kolena tako da vam stopala celom površinom dodiruju tlo. Ruke stavite pored tela i dlanove položite na pod.
  2. Udahnite i podignite kukove od podloge što više možete.
  3. Dok vam je telo u najvišem položaju zadržite nekoliko sekundi i polako se vratite u početni položaj uz izdah.
  4. Ponovite vežbu 10-15 puta, u 3 serije.

Vežbu možete unaprediti upotrebom tegova koje ćete postaviti na donji stomak ili tako što ćete je izvoditi sa jednom nogom kao osloncem.

Kao što ste mogli da primetite, vežbe za celulit koje smo ovde naveli uglavnom ciljano aktiviraju mišiće gluteusa, karlice i truba – mesta gde se on najčešće pojavljuje.

Ako tražite odgovor na pitanje kako ukloniti celulit sa butina i zadnjice – ove vežbe su odgovor za vas. Svaku od navedenih vežbi možete otežati upotrebom tegova i odlično je što ih možete izvoditi kod kuće, kao i u teretani.

Sve što vam je potrebno je volja!

Kao što smo već pomenuli, za najbolje efekte važno je da kombinujete kardio trening i vežbe snage. U skladu sa vašim preferencijama i potrebama, možete ići na trčanje, voziti bicikl, rolere, ili se upustiti u drugu aktivnost koja pospešuje rad vašeg srca i pluća.

Dovoljno je da brzo hodate ili šetate sat vremena dnevno i rezultati će postepeno doći. Naravno, osim navedenih vežbi u vaš plan možete uključiti i druge vežbe koje aktiviraju više mišića i deluju na čitavo telo.

Nega kože je važna za uklanjanje celulita

Adekvatna nega može da poboljša teksturu kože i učini da celulit bude manje vidljiv. Ipak, bez adekvatnog treninga i ishrane, on će i dalje biti tu – ispod površine kože. Zato su vežbe, redukovanje ishrane i životnih navika i nega kože – pravi put do rešenja.

Šta je to što treba da radite?

Svakodnevna nega kože

Baš kao što je našem telu potrebna voda koja bi nas hidrirala, tako i naša koža zahteva redovnu hidrataciju. Nakon tuširanja ne zaboravite da nanesete negujuće mleko za telo koje birate prema tipu vaše kože.

Piling tela

Piling tela je tretman koji možete izvoditi tokom tuširanja. Potrebna vam je rukavica za piling i odgovarajući preparat za piling tela. Jedan od sastojaka koji dokazano pomaže u borbi protiv celulita je kafa, pa potražite proizvode sa ovim blagotvornim sastojkom ili sami napravite smesu za piling tela.

Kofein iz kafe širi sitne krve sudove ispod kože i poboljšava protok krvi, što rezultuje manjom vidljivošću neravnina na koži. Možete raditi piling celog tela ili samo onih regija na kojima imate celulit, a važno je biti istrajan kako bi se celulit smanjio.

Suvo četkanje kože

Još jedna od metoda uz pomoć koje se redukuje celulit na nogama i koja je poslednjih godina dobila na popularnosti je suvo četkanje.

Iako zvuči bolno, pravilno izvedeno suvo četkanje doneće benefite vašoj koži i umanjiti vidljivost celulita.

Ovaj tretman se izvodi jednostavno.

Koristite četku sa prirodnom dlakom, nakon koje će vaša koža biti prijatna na dodir i uz koju nećete imati neželjena dejstva poput bola i oštećenja kože. Započnite četkanje od stopala pa idite ka gore kružnim pokretima ili dugim pokretima ka gore.

Suvo četkanje će stimulisati protok krvi, pospešiti otklanjanje mrtvih ćelija i stvaranje novih ćelija.

Anticelulit masaža

Jedan od najpoznatijih tretmana za uklanjanje celulita, odnosno smanjenje vidljivosti kože poput narandžine kore – anticelulit masaža.

Anticelulit masaža je masaža koju obavljaju stručna lica i zahteva posebne pokrete – naizmenično štipanje i stiskanje koje razbija masne naslage, a tretman veoma često može biti neprijatan i bolan. Ukoliko je anticelulit masaža nestručno izvedena, može doći i do pojave modrica na telu.

Efekti koje možete očekivati od tretmana anticelulit masaže su:

  • Odvođenje viška telesne tečnosti
  • Preraspodela masnog tkiva
  • Poboljšanje cirkulacije

Kako bi anticelulit masaža bila učinkovita, važno je pre svega da se obratite profesionalcima kao što su fizioterapeuti i da ove tretmane prati i promena životnih navika. Za vidljive rezultate potrebno je više tretmana anticelulit masaže, što je individualno i već prilikom prve posete, dobićete savete od stručnjaka u zavisnosti od stanja vaše kože.

Kreme protiv celulita

Sigurno ste čuli za anticelulit kreme i gelove. Danas ove anticelulit preparate možete pronaći u drogerijama i gotovo svakoj apoteci.

Šta je to što ovi ciljani tretmani rade za vašu kožu?

Anticelulit kreme i gelovi smanjuju vidljivost celulita, ali njihov efekat nije dugotrajan. Oni će zategnuti vašu kožu, učiniti da bude nežna na dodir, hidrirana i čvrsta, što rezultuje manjom vidljivošču neravnina na površini kože.

Bilo da ste odabrali anticelulit kremu ili gel, tretman je isti – proizvod se nanosi masažnim pokretima na kožu kako bi se dodatno stimulisala cirkulacija.

Ipak, masne ćelije ostaju ispod kože, pa je učinkovitost anticelulit kreme kratkotrajna. Ako tražite odgovor na pitanje kako se rešiti celulita brzo i potrebno vam je da ulepšate izgled vaše kože za neki važan događaj, onda je kombinacija krema protiv celulita ili anticelulit gela, ishrane i treninga najbolji način da dođete do rešenja!

Nadamo se da vas je naš tekst upoznao sa celulitom i dao odgovore na važna pitanja, te da ste sada korak bliže zdravim odlukama!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.