Bešamel sos – recept za bešamel koji se savršeno slaže uz svako jelo

Sadržaj

Bešamel sos, neodoljivo kremasti prilog koji ukus svakog jela podiže na viši nivo!

Odlično se uklapa uz grilovanu ili pohovanu piletinu, ali i pastu kojoj nećete moći da odolite uz ovakav dodatak. Sjajno se kombinuje sa ćuftama, a možete ga koristiti i kao umak uz slane krompiriće.

Priprema se jednostavno uz praćenje nekoliko koraka, i potrebno je svega par sastojaka da dobije prepoznatljiv ukus i teksturu.

Nastavite sa čitanjem našeg teksta, otkrijte tajnu najukusnijeg bešamel sosa i saznajte kako se pravi ovaj kremasti sos u kom će sva vaša čula uživati!

Bešamel sos – sastojci za sos punog ukusa

Imamo dobru vest za sve one koji nikada nisu pravili bešamel sos: recept je krajnje jednostavan i sadrži svega dva glavna sastojka!

Sastojci:

  1. 60 g Moja Kravica maslaca
  2. 400 ml Moja Kravica mleka
  3. Po ukusu soli i bibera

Poznato je da je tekstura najvažnija za ovaj prilog, odnosno umak, te je tokom pripreme glavni cilj postići je, naravno, uz fantastičan ukus koji ne izostaje.

Kako biste napravili savršeno kremast i ukusan sos, recept treba da sadrži kvalitetne sastojke koji će osigurati uspešnost pripreme i pomoći vam da jednostavno postignete željeni ukus i teksturu. Zato je tu Moja Kravica maslac, jedan od glavnih sastojaka bez kog ovi sosovi ne bi bili tako neodoljivi!

Osim toga, još jedan neizostavan sastojak je mleko. Naša preporuka da za ovaj recept za bešamel sos za makarone, piletinu, ćufte ili druga omiljena jela, odaberete Moja Kravica UHT Mleko i napravite umak u kom ćete uživati svim čulima!

Pogledajte koji recepti su naš predlog i unesite inovacije u svoju knjigu recepata.

Kako napraviti bešamel sos?

Verovatno ste do sada probali i znate uz koje jelo ide bešamel sos, a njegov neodoljiv ukus i kremasta tekstura podstakli su vas da se zapitate:

Kako se sprema bešamel sos za piletinu, makarone i druge ukusne specijalitete?

Zato smo mi rešili da vam odgovorimo na ovo pitanje i pripremili vam jednostavan recept po koracima. O lakoći pripreme svedoči i činjenica da sadrži svega dva glavna sastojka!

Bešamel sos priprema:

  1. U manjoj šerpi zagrejte maslac toliko da se istopi;
  2. Dodajte brašno sve vreme mešajući i propržite ga tako da ostane belo;
  3. Postepeno sipajte mleko mešajući tako da se masa sjedini;
  4. Dodajte so i biber po ukusu;
  5. Kuvajte uz mešanje dok se smesa ne sjedini i ne zgusne;
  6. Skinite sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Ovako pripremljen, može se služiti kao umak za krompiriće, ali i kao prilog za ukusne salate, pečenje, ćufte, piletinu, povrće i pastu. Baš zbog toga što se lako uklapa uz najrazličitije namirnice i jela, veoma je popularan na našim prostorima.

Ukoliko ste ljubitelji sosova, pogledajte naše predloge recepata za piletinu u sosu i uživajte u punim ukusima najraznovrsnijih jela!

Recept za bešamel sos sa pečurkama – ukus koji budi sva čula

Volite da eksperimentišete u kuhinji i mešate različite ukuse?

Onda je ovaj kremasti sos sa pečurkama nepogrešiv izbor kao dodatak za ručak ili večeru. Najbolje se kombinuje sa piletinom i pastom, ali ga možete uklopiti i uz druga, vama omiljena jela. Takođe, zbog svog sastava i bogatog ukusa može biti i jelo za sebe.

Poslužite ga uz nekoliko parčića tostiranog hleba i uživajte svim čulima!

Ovaj recept se ne razlikuje puno od klasičnog recepta, te se može svrstati u grupu jednostavnih jela koje ćete spremiti bez muke, čak iako nemate iskustva u kuhinji.

Sastojci:

  1. 400 g šampinjona
  2. 40 g Moja Kravica maslaca
  3. 1 srednja glavica crnog luka
  4. 2 čena belog luka
  5. 3 pune kašike brašna
  6. 600 ml Moja Kravica mleka
  7. 200 ml Moja Kravica kisele pavlake
  8. 1 kašičica soli
  9. prstohvat mlevenog bibera
  10. malo muskatnog oraha i suvog začina (po izboru)

Priprema po koracima:

  1. Šampinjone dobro operite i ocedite, te naseckajte na listove;
  2. Iseckajte crni luk na što sitnije komade;
  3. Zagrejte puter i na srednjoj temperaturi pržite zajedno šampinjone i crni luk uz mešanje, oko 10 minuta;
  4. Dodajte so i biber i preostale začine po ukusu;
  5. Nastavite sa prženjem, dok ne počne da se smanjuje količina tečnosti koju su pečurke ispustile;
  6. Potom dodajte brašno uz neprestano mešanje i propržite ga kratko, tako da ne promeni boju;
  7. Sipajte postepeno hladno mleko, uz mešanje, dok ne postignete željenu gustinu;
  8. Ukoliko volite intenzivniji ukus, dodajte još malo soli i začina po ukusu;
  9. Kada sos postane adekvatne gustine, sklonite ga sa ringle i dodajte kiselu pavlaku, pa sve dobro promešajte!
  10. Služite uz piletinu, drugo meso, krompir, ili jedite uz nekoliko parčića tostiranog hleba!

Prijatno!

Recept za bešamel sos za njoke sa sirom

Evo jednog jednostavnog recepta za njoke s bešamel sosom.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pripremite njoke. Možete koristiti kupovne ili pripremiti domaće.
  2. Na malo ulja propržite dve kašike brašna, tek toliko da promeni boju, nikako da sasvim požuti. Zatim zalijte mlekom i ukuvajte uz stalno mešanje.
  3. Bešamel začinite vegetom, biberom, krem sirom i tvrdim sirom po ukusu. Možete dodati i malo ljute paprike ili vlašac.
  4. Njoke servirajte na tanjir, prelijte bešamelom, pospite rendanom gaudom i svežim peršunom.

Uživajte!

Bešamel sos za lazanje – brzo i lako do najukusnijih lazanja

O receptima za ukusne lazanje smo već pisali, ali nikada nije na odmet dobiti još neki savet i trik za pripremu najboljeg bešamel sosa.

Potrebno je:

Za crveni sos:

  • 3 glavice crnog luka
  • 1 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1,5 l soka od paradajza
  • lovorov list
  • kašičica šećera
  • so
  • mleveni crni biber
  • ruzmarin
  • bosiljak

Za bešamel sos:

Priprema:

  1. Propržite sitno iseckani crni luk (možete koristiti i crveni po želji), dodajte meso, posolite, pobiberite i dinstajte desetak minuta na umerenoj vatri.
  2. Ukoliko je meso pustilo vodu ocedite višak i dodajte sok od paradajza zajedno sa lovorovim listom, bosiljkom i ruzmarinom po ukusu.
  3. Dodajte so, biber i suve začine, stavite 1 kašičicu šećera i kuvajte na umerenoj temperaturi 20 minuta.
  4. Za bešamel sos u dublji sud stavite maslac da se rastopi. Zatim u maslac sipajte brašno i izmešajte. Neka se brašno malo uprži.
  5. Postepeno dodajte toplo mleko i energično mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, kuvajte na tihoj vatri do željene gustine.
  6. Kore za lazanje kratko probarite. Premažite uljem dublji pleh i po dnu poređajte kore za lazanje. Preko kora stavite trećinu pripremljenog mesa. Zatim stavite trećinu pripreljenog bašemel sosa, pa narendajte kačkavalj.
  7. Ponovite navedeni postupak još dva puta kako biste završili sa rendanim kačkavaljem.
  8. Ubacite u prethodno zagrejanu rernu i pecite 30 minuta. Pred kraj pečenja izvadite iz rerne i narendajte još malo kačkavalja, te vratite da se sir rastopi i lazanja dopeče još par minuta.

Secite lazanju na kocke i uživajte u bogatstvu ukusa!

Bonus priča: poreklo bešamel sosa

Bešamel sos, kao što se po imenu može i naslutiti, svoje korene vuče iz francuske kuhinje, a njegova priča o nastanku je poprilično zanimljiva.

Prvi put se ovaj sos spominje u knjizi Fransoa Pjera de La Varena iz 1651. godine, gde je tada zabeležen recept sličan bešamelu. Svoj naziv ipak duguje Luju de Bešameju, uglednom finansijeru koji je bio na visokom položaju u vreme vladavine francuskog kralja Luja XIV u 17. veku.

Međutim, „pravi“ bešamel sos, u obliku koji danas poznajemo, prvi put je dokumentovan u knjizi recepata autora Vincenta La Šapela, objavljenoj 1733. godine. Ova knjiga predstavlja ključnu tačku u evoluciji bešamel sosa.

Iako se o tačnom poreklu bešamel sosa još uvek polemiše, postoje i legende koje ga povezuju sa drugim regionima. Na primer, jedna od priča tvrdi da je bešamel sos prvobitno nastao u Toskani pod imenom „Salsa Colla“ i da ga je u Francusku donela Katarina de Mediči.

Međutim, važno je napomenuti da je ovaj stari recept bio potpuno drugačiji od današnjeg modernog bešamel sosa, što samo dodatno naglašava njegovu raznoliku i bogatu istoriju.

Ukoliko volite sosove, želite da svakom vašem jelu dodate poseban šmek i učinite ga sočnim, pogledajte i druge recepte za bele sosove koje smo za vas pripremili u ovom tekstu.

Imlek proizvodi uvek su tu da učine vaše obroke ukusnijim! Nadamo se da vam je naš tekst probudio apetit i želju da u svoju knjigu recepata uključite nadaleko poznati francuski sos neodoljivog ukusa!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.