Bešamel sos recept - kako se pravi bešamel sos?

Bešamel sos, neodoljivo kremasti prilog koji ukus svakog jela podiže na viši nivo!

Odlično se uklapa uz grilovanu ili pohovanu piletinu, ali i pastu kojoj nećete moći da odolite uz ovakav dodatak. Sjajno se kombinuje sa ćuftama, a možete ga koristiti i kao umak uz slane krompiriće.

Priprema se jednostavno uz praćenje nekoliko koraka, i potrebno je svega par sastojaka da dobije prepoznatljiv ukus i teksturu.

Nastavite sa čitanjem našeg teksta, otkrijte tajnu najukusnijeg bešamel sosa i saznajte kako se pravi ovaj kremasti sos u kom će sva vaša čula uživati!

Bešamel sos - sastojci za sos punog ukusa

Osnovni recept za ovaj kremasti francuski sos sadrži svega dva glavna sastojka!

Sastojci:

Poznato je da je tekstura najvažnija za ovaj prilog, odnosno umak, te je tokom pripreme glavni cilj postići je, naravno, uz fantastičan ukus koji ne izostaje.

Kako biste napravili savršeno kremast i ukusan sos, recept treba da sadrži kvalitetne sastojke koji će osigurati uspešnost pripreme i pomoći vam da jednostavno postignete željeni ukus i teksturu. Zato je tu Moja Kravica maslac, jedan od glavnih sastojaka bez kog ovi sosovi ne bi bili tako neodoljivi!

Osim toga, još jedan neizostavan sastojak je mleko. Naša preporuka da za ovaj recept za bešamel sos za makarone, piletinu, ćufte ili druga omiljena jela, odaberete Moja Kravica UHT Mleko i napravite umak u kom ćete uživati svim čulima!

Pogledajte koji recepti su naš predlog i unesite inovacije u svoju knjigu recepata.

Bešamel sos - kako napraviti bešamel sos za špagete, piletinu i ostala jela?

Verovatno ste do sada probali i znate uz koje jelo ide bešamel sos, a njegov neodoljiv ukus i kremasta tekstura podstakli su vas da se zapitate:

Kako se sprema bešamel sos za piletinu, makarone i druge ukusne specijalitete?

Zato smo mi rešili da vam odgovorimo na ovo pitanje i pripremili vam jednostavan recept po koracima. O lakoći pripreme svedoči i činjenica da sadrži svega dva glavna sastojka!

Bešamel sos priprema:

  1. U manjoj šerpi zagrejte maslac toliko da se istopi;
  2. Dodajte brašno sve vreme mešajući i propržite ga tako da ostane belo;
  3. Postepeno sipajte mleko mešajući tako da se masa sjedini;
  4. Dodajte so i biber po ukusu;
  5. Kuvajte uz mešanje dok se smesa ne sjedini i ne zgusne;
  6. Skinite sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Ovako pripremljen, može se služiti kao umak za krompiriće, ali i kao prilog za ukusne salate, pečenje, ćufte, piletinu, povrće i pastu. Baš zbog toga što se lako uklapa uz najrazličitije namirnice i jela, veoma je popularan na našim prostorima.

Ukoliko ste ljubitelji sosova, pogledajte naše predloge recepata za piletinu u sosu i uživajte u punim ukusima najraznovrsnijih jela!

Recept za bešamel sos sa pečurkama - ukus koji budi sva čula

Volite da eksperimentišete u kuhinji i mešate različite ukuse?

Onda je ovaj kremasti sos sa pečurkama nepogrešiv izbor kao dodatak za ručak ili večeru. Najbolje se kombinuje sa piletinom i pastom, ali ga možete uklopiti i uz druga, vama omiljena jela. Takođe, zbog svog sastava i bogatog ukusa može biti i jelo za sebe.

Poslužite ga uz nekoliko parčića tostiranog hleba i uživajte svim čulima!

Ovaj recept se ne razlikuje puno od klasičnog recepta, te se može svrstati u grupu jednostavnih jela koje ćete spremiti bez muke, čak iako nemate iskustva u kuhinji.

Sastojci:

Priprema po koracima:

  1. Šampinjone dobro operite i ocedite, te naseckajte na listove;
  2. Iseckajte crni luk na što sitnije komade;
  3. Zagrejte puter i na srednjoj temperaturi pržite zajedno šampinjone i crni luk uz mešanje, oko 10 minuta;
  4. Dodajte so i biber i preostale začine po ukusu;
  5. Nastavite sa priženjem, dok ne počne da se smanjuje količina tečnosti koju su pečurke ispustile;
  6. Potom dodajte brašno uz neprestano mešanje i propržite ga kratko, tako da ne promeni boju;
  7. Sipajte postepeno hladno mleko, uz mešanje, dok ne postignete željenu gustinu;
  8. Ukoliko volite intenzivniji ukus, dodajte još malo soli i začina po ukusu;
  9. Kada sos postane adekvatne gustine, sklonite ga sa ringle i dodajte kiselu pavlaku, pa sve dobro promešajte!
  10. Služite uz piletinu, drugo meso, krompir, ili jedite uz nekoliko parčića tostiranog hleba!

Prijatno!

Ukoliko volite sosove, želite da svakom vašem jelu dodate poseban šmek i učinite ga sočnim, pogledajte i druge recepte za bele sosove koje smo za vas pripremili u ovom tekstu.

Imlek proizvodi uvek su tu da učine vaše obroke ukusnijim! Nadamo se da vam je naš tekst probudio apetit i želju da u svoju knjigu recepata uključite nadaleko poznati francuski sos neodoljivog ukusa!