Vitamin C – značaj vitamina C (askorbinske kiseline) za zdravlje

Sadržaj

Vitamin C je esencijalni nutrijent za zdravlje čoveka, a njegov hemijski naziv je askorbinska kiselina. Uzimanje vitamina C u dovoljnoj količini je važno prvenstveno za imunološki sistem, a onda i za druge funkcije u organizmu koje u velikoj meri zavise od kvaliteta ishrane, odnosno nutrijenata koje unosimo kroz voće, povrće i druge namirnice.

C vitamin je nutrijent koji obično imamo pri ruci i kada nas muči prehlada, ali i kada je potrebno intenzivnije ojačati organizam i vratiti imunitet u njegovu “punu snagu”. Zato je bitno razumeti i na koji način vitamin C tačno pomaže zdravlju organizma i kako se pravilno uzima.

U narednim redovima saznajte više o tome zašto je vitamin C jedan od najvažnijih vitamina, do čega dovodi nedostatak vitamina C, ali i na koji način ga možete konzumirati sa Balans+ Imuno jogurtom koji je izuzetno značajan saveznik vašeg imuniteta.

Zašto je vitamin C za zdravlje od ključne važnosti?

Vitamin C je kristalna supstanca bez boje, koja se izuzetno dobro rastvara u vodi. Otporan je na zamrzavanje, a svoju biološku aktivnost gubi već na 60 °C. Askorbinska kiselina u organizmu deluje kao antioksidans, a jedna od njenih najvažnijih funkcija je učešće u razvoju i održavanju vezivnog tkiva koje objedinjuje i učvršćuje delove organa i organskih sistema.

U osnovi vezivnog tkiva se nalazi kolagen, a u njegovom stvaranju učestvuje upravo C vitamin. Na taj način askorbinska kiselina značajno doprinosi i bržem zarastanju rana.

Ovaj vitamin je takođe izuzetno koristan jer snižava nivo holesterola u krvi. Vitamin C ima i svoju zaštitničku ulogu u odnosu na druge vitamine, s obzirom na to da vitamin A i vitamin E štiti od negativnih efekata oksidacije.

Vitamin C je dobar i za vid, a uz to je poznat kao odličan nutrijent za ublažavanje astme. Brojna istraživanja su pokazala da se kod osoba koje boluju od astme intenzivno smanjuje količina vitamina C u organizmu, zbog čega je neophodno konstantno unositi namirnice koje će nadoknaditi ovaj gubitak.

Jedna od najpoznatijih funkcija vitamina C je ona koja se tiče ublažavanja znakova starenja, s obzirom na njegovo antioksidativno delovanje i važnu ulogu u sintezi kolagena. Na taj način vitamin C doprinosi usporavanju stvaranja bora na koži i opšteg starenja organizma.

Vitamin C za imunitet – uloga koju askorbinska kiselina ima u odbrani organizma

Dokazano je da vitamin C osnažuje imuni sistem i samim tim štiti organizam od virusa, bakterija i svih simptoma prehlada, a deluje vrlo povoljno i kada su simptomi već razvijeni, jer ih intenzivno ublažava ukoliko se unosi u organizam u dovoljnoj količini.

Čak i funkcionisanje belih krvnih zrnaca delimično zavisi od vitamina C. Zastupljenost C vitamina u belim krvnim zrncima se značajno smanjuje pod uticajem infekcija, alkohola, cigareta, prekomernog izlaganja suncu i drugih nepoželjnih faktora, zbog čega i njihova aktivnost opada.

Namirnice bogate vitaminom C – ovo su najbolji izvori vitamina C

Kada je u pitanju vitamin C voće i povrće su glavni izvori vitamina C uz koje je moguće uneti sasvim dovoljne doze u organizam. Izuzetno je važno praktikovati redovan unos svežeg voća i povrća, kako bi telo u svakom trenutku imalo “na raspolaganju” dovoljnu količinu vitamina C.

Voće sa najviše vitamina C

Evo u kom voću ima najviše vitamina C:

  • limun;
  • mandarine;
  • grejpfrut;
  • kivi;
  • pomorandže;
  • jagode.

S obzirom na to da je u pitanju voće koje vole i deca i odrasli, vitamin C definitivno nije težak za unos, a uz to postoji i niz načina da ovo voće konzumirate. Neki od načina da povećate unos C vitamina su svakako limunada, voćni sok ili pak ukusan doručak sa pomorandžom, grčkim jogurtom i čokoladom.

Povrće sa vitaminom C

Sveže, šareno povrće je definitivno najbolji način da unesete dovoljno vitamina C, a otkrivamo vam i koje povrće ima najviše vitamina C:

  • lisnato povrće;
  • kupus;
  • krompir;
  • spanać;
  • paprika;
  • paradajz;
  • karfiol.

Naravno, postoje izvesne razlike u količini vitamina C u različitim proizvodima, pa recimo 100 grama crvene paprike sadrži okvirno između 100 i 250 mg vitamina C, a konkretna količina zavisi od starosti paprike.

U 100 grama kupusa ima oko 50 mg vitamina C, ista gramaža karfiola sadrži oko 40 mg vitamina C, a 100 grama spanaća ima oko 30 mg ovog vitamina. 100 g krompira, s druge strane, sadrži oko 20 mg vitamina C, a ista količina paradajza 10 mg.

Paprika očigledno prednjači kada je u pitanju snabdevenost ovim vitaminom, ali raznovrsno povrće je uvek dobrodošlo, pa ne bi trebalo zanemariti ni drugo povrće sa ove liste. Povrće je vrlo zahvalno jer ga možete spremiti na mnogo načina tako da unos vitamina C bude i koristan i ukusan!

Nedostatak vitamina C – skorbut kao posledica

Iz svih navedenih razloga, nedostatak vitamina C može da uzorukuje slabljenje organizma koje se u najvećoj meri manifestuje kroz bolest koja se naziva skorbut. Osnovni simptomi skorbuta se ogledaju u usporenoj (ili potpuno obustavljenoj) sintezi kolegana, a uz to se pojavljuju i pege na koži, smanjena pokretljivost, krvarenje mukoznih membrana, a u slučaju da je u pitanju kontinuirani i potpuni nedostatak vitamina C, može doći i do ozbiljnih problema sa zubima i desnima.

Dodatni rizici smanjenog unosa vitamina C se javljaju kod pušača, kada se usled nedovoljne konzumacije preporučenih zdravih namirnica u kojima se nalazi vitamin C, javlja rizik od plućnih bolesti. Iako pušenje generalno šteti plućima, rizik za njihovo obolevanje je manji kod osoba koje redovno unose vitamin C u organizam.

Vitamin C upotreba – kako uzimati C vitamin i u kojoj količini?

 

Kada je u pitanju vitamin C upotreba kroz gore navedene namirnice nije komplikovana, ali se postavlja pitanje do koje more treba ići sa snabdevanjem organizma ovim vitaminom? Treba imati u vidu da, koliko god vitamin C bio poželjan, ne treba preterivati sa njegovim unosom niti očekivati da unos voća naprasno reši problem prehlade ili bilo koji drugi zdravstveni problem.

Vitamin C ima veliku ulogu u podsticanju imuniteta i odbrane organizma, ali treba imati na umu da je umerena količina voća i povrća sasvim dovoljna da organizam dobije adekvatnu količinu. Preterano konzumiranje voća može izazvati dijareju i grčeve u stomaku, pa svakako ne treba preterivati u unosu vitamina na ovaj način.

Vitamin C je jedan od najvažnijih saveznika dobrog zdravlja i snažnog imuniteta, a najbolja stvar u vezi sa njim je što ga možete unositi na jednostavan i vrlo ukusan način, kroz omiljeno voće i povrće koje je vrlo rasprostranjeno i zastupljeno u svakodnevnoj ishrani. Jedan od načina da se snabdete zdravim nutrijentima su i Balans+ proizvodi, koji takođe spadaju u red onih namirnica koje su uvek pri ruci, pa nema razloga da ih za prvu sledeću užinu ne iskominujete sa voćem koje je prepuno vitamina C!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.