Recepti sa jogurtom – Proje, kiflice, mafini sa jogurtom i drugi ukusni recepti

Sadržaj

Recepti sa jogurtom podrazumevaju gotovo sva omiljena jela od testa iz domaće kuhinje – pite, proje, kiflice, kolače i mafine, ali i prilagođene recepture internacionalnih jela kao što je pica. Najbolje od svega je da su ovi recepti najčešće nezahtevni i prilagođeni početnicima, a zahtevaju i minimalne finansijske izdatke!

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito?

Najbolje tek sledi! U receptima sa jogurtom od sada mogu da uživaju i ljubitelji mlečnih proizvoda intolerantni na laktozu. Moja kravica jogurt bez laktoze osmišljen je da bi zadovoljio zahteve svih ljubitelja ukusa ovog napitka, istovremeno uživajući sve nutritivno kvalitetne i hranljive sastojke ovog mlečnog proizvoda!

Jogurt je ona namirnica koja ima moć da se uklapa savršeno uz gotovo sve ukuse – slano, slatko, ljuto ili kiselo. Ova namirnica savršeno balansira aromu jela, a svi se slažemo oko jednog – Moja kravica jogurt je neizostavan deo doručka već decenijama unazad!

Poznato je da je jogurt najbolji prijatelj peciva i testa, ali se podjednako dobro uklapa i sa jajima, mesom, voćem, povrćem i žitaricama! Međutim, iako je ova namirnica poznata kao ukusan napitak uz jelo, mnogi zaboravljaju da je i neizostavni sastojak gotovo svih naših omiljenih jela i najboljih recepata!

Ako nam ne verujete, pitajte svoju baku.

U nastavku teksta čekaju vas najbolji recepti sa jogurtom u svom sastavu, te recepti za tradicionalna jela i kolače! Saznajte zbog čega su recepti sa jogurtom omiljeni i kako i vi možete uživati u njima uz svega nekoliko osnovnih namirnica i malo vremena!

#1 Brza proja sa jogurtom – neizostavno jelo domaće trpeze

Okrugle projice sa jogurtom

Da li ste znali da se umesto hleba u Srbiji nekada jela proja?

Proja je jedno od najprepoznatljivijih jela srpske kuhinje, koja je zastupljena u našoj kulturi već vekovima. Gotovo je nezamislivo da bilo koja svečanija trpeza poput praznika i proslava prođe bez ovog jela. Proja se može služiti uz predjelo, uz glavno jelo ili kao zaseban obrok – najčešće doručak.

Proja je i jako korisno jelo za digestivni sistem, budući da se pravi od kukuruznog brašna i jogurta koji doprinose digestivnoj ravnoteži i probavi.

Proja je uz čašu omiljenog mlečnog napitka primer zdrave opcije doručka i nutritivno izbalansiranog obroka, koji će vam dati energije za početak dana. Postoje brojni recepti i varijacije recepata za proju, međutim, brza proja sa jogurtom koju danas predstavljamo nema konkurenciju!

Tajna je u heljdinom brašnu.

Ukoliko želite da probate najmekšu proju sa jogurtom, isprobajte naš recept i uživajte u nutritivno kvalitetnom obroku pogodnom za doručak, večeru, užinu ili kao prilog ručku!

Recept za proju sa jogurtom – najmekša proja kaao zadovoljstvo za sva čula

Kao što i sam naziv insinuira – brza proja sa jogurtom priprema se za tili čas i zahteva jednu činiju i jednu tepsiju ili kalup za mafine!

Za ovaj recept biće vam potrebno:

  • 1 šolja kukuruznog brašna;
  • Pola šolje speltinog brašna;
  • Prstohvat soli;
  • Pola kašičice praška za pecivo;
  • 2 jaja;
  • 2 kašike ulja po izboru;
  • Sir, čvarci, kiseli krastavčići, šunka ili sve od navedenog po želji!;
  • 1 šolja Moja kravica jogurta ili Moja kravica jogurta bez laktoze.

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Sve sastojke dobro umutite u većoj činiji i izručiti u podmazanu tepsiju ili kalupe za mafine. Pecite 30 minuta do 45 minuta.

Ovi mafini najbolje se slažu uz Moja kravica kiselo mleko.

Prijatno! Uživajte u najmekšoj proji sa jogurtom!

#2 Kiflice sa jogurtom – najmekše testo za tili čas!

Sveže kiflice na drvenoj dasci u kuhinji

Tačno je, kiflice nisu najzdravija opcija za doručak, ali definitivno jesu jedna od najukusnijih! Moguće je da kiflice nisu idealno nutritivno najizbalansiraniji obrok, ali svima ponekad treba malo oduška.

Ko može da odoli mekim kiflicama sa jogurtom?

Naročito onda kada je pred vama recept za najmekše testo koje zahteva svega 30-tak minuta pripreme!

Uz to, naša receptura za kiflice sa jogurtom podrazumeva Moja kravica jogurt – koji je visoko hranljiva i nutritivno kvalitetna namirnica, tako da sasvim sigurno možete povremeno uživati u ovom specijalitetu od testa!

Recept za brze kiflice sa jogurtom – omiljeni recepti sa jogurtom

Brze kiflice sa jogurtom po našoj recepturi omogućiće vam da uživate u najmekšem testu iznutra i hrskavoj korici prekrivenoj susamom, a najbolje od svega je što će vam za celu pripremu biti potrebno nešto manje od sat vremena!

Za ovaj recept biće vam potrebno:

  • 300 gr. Moja Kravica jogurta ili Moja Kravica jogurta bez laktoze;
  • 200 ml. tople vode;
  • 150 ml. ulja;
  • 1 kašičica šećera;
  • 1 kašičica soli;
  • 40 gr. svežeg kvasca;
  • 1 kg. brašna;
  • 100 gr. maslaca;
  • susam;
  • 3 jaja.

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni. Dok se rerna ne zagreje u činiji izmešajte jogurt, vodu, ulje, dva jaja, kvasac, šećer. Nakon toga dodajte brašno, so i zamesite testo. Podelite testo na 5 delova za manje kiflice.

Premesite opet svaki deo i svaku jufku razvucite i isecite na 16 delova. Nakon toga umotajte fine mini kiflice.

Posložite na podmazanu tepsiju, premažite izlupanim jajetom i stavite susam i mali komad maslaca na svaku kiflicu. Pecite oko 20 minuta dok kiflice fino ne porumene.

Poslužite uz šolju omiljenog mlečnog napitka.

Uživajte!

#3 Mafini sa jogurtom – ukusna poslastica sa brojnim varijacijama

Mafini nisu tradicionalna srpska poslastica, ali se naročito u poslednje vreme odomaćila i na našim prostorima. Ova sočna i ukusna poslastica pravi se od samo nekoliko sastojaka, a osnovni recept za mafine sa jogurtom može se prilagođavati vašim ukusima!

Mafini se neretko prave i u slanoj varijanti, sa dodatkom sira, šunke i povrća i uz šolju jogurta mogu biti sjajan nutritivno kvalitetan obrok. Ipak, mafini i u svojoj slatkoj varijanti, uz šolju mleka imaju zadovoljavajuće nutritivne vrednosti, naročito ukoliko se u njih doda voće.

Mafini su odlična opcija za ljubitelje slatkog doručka!

Tu je i opcija čokoladnog mleka kao napitka uz mafine, koje će uz meku i sunđerastu teksturu ponuditi pravi užitak nepcima svakog pravog sladokusca! Ukoliko do sada niste probali ovaj slatkiš, preporučujemo da obavezno isprobate naš osnovni recept za mafine sa jogurtom!

Osnovni recept za mafine sa jogurtom

Predstavljamo vam osnovni recept za mafine sa jogurtom. Po želji u osnovnu smesu možete dodavati dodatke po želji poput bobičastog voća, odnosno višnje, jagode, borovnice ili maline. U smesu možete dodati i komadiće mlečne čokolade, ili čak neki mekši sendvič keks!

Priprema je jednostavna i zahteva sastojke koje verovatno već imate u svom frižideru, te ćete za tili čas moći da poslužite ukusnu i sočnu poslasticu koja će se svima dopasti!

Za ovaj recept biće vam potrebno:

  • 2 šolje Moja Kravica jogurta ili kiselog mleka;
  • 2 šolje šećera;
  • 3 jaja;
  • 3 nepune šolje brašna;
  • 1 kesica praška za pecivo;
  • 1/2 šolje otopljenog maslaca;
  • 1 kesica vanilin šećera.
  • Bobičasto voće ili komadi čokolade po želji.

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni Celzijusa. Za to vreme dobro umutite jaja i šećer, a nakon toga dodajte kiselo mleko i nastavite mućenje. U dobro umućenu smesu dodajte brašno i otopljeni maslac. Po želji dodajte u smesu voće ili komadiće čokolade. Isucite smesu u kalupe za mafine i pecite 25 minuta do 30 minuta.

Da li su mafini pečeni najbolje ćete proveriti tako što ćete zabosti čačkalicu u testo – ukoliko čačkalica ostane čista – mafini sa jogurtom su spremni za jelo!

Uživajte!

#4 Kolač sa višnjama i jogurtom – po receptu naših baka

Kolač sa višnjama i jogurtom obeležio je odrastanje mnogih na našim prostorima! Ovo je kolač čiji miris budi uspomene na bezbrižno detinjstvo i porodična nedeljna okupljanja tokom podneva.

Recept za kolač sa višnjama i jogurtom je jednostavan, a od svega nekoliko namirnica, jednom pripremom, možete napraviti kolač u kome će uživati cela porodica!

Isprobajte naš recept i ponovo oživite uspomene na bezbrižno odrastanje.

Kolač sa višnjama i jogurtom recept

Ima mnogo recepata za kolač sa višnjama i jogurtom, ali samo je jedan onaj pravi! U nastavku teksta nudimo vam provereni recept kojim ćete moći da doskočite umeću najvećih kuvarica koje ste upoznali – vaših mama i baka.

Za ovaj recept biće vam potrebno:

  • 5 jaja;
  • 1/5 šolja šećera;
  • 1 šolja Moja Kravica jogurta ili Moja kravica jogurta bez laktoze;
  • 1 šolja ulja;
  • 2 šolje brašna;
  • 1/2 kesice praška za pecivo;
  • 400 – 500 gr višanja;
  • malo prah šećera za posipanje kolača;
  • vanilin šećer.

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Razbijte jaja i odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, pa im postepeno dodajte šećer.

Kada završite sa mućenjem, dodajte žumanca, pa ih lagano umešajte špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke sa spiska i postepeno ih sjedinite sa umućenim belancima.

Umućenu smesu izliti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju, a na testo poređati višnje. Pecite kolač oko 40 minuta, i iskoristite tehniku sa čačkalicom da proverite da li je kolač ispečen. Ohlađen kolač secite na kocke i obilato pospite prah šećer po njima!

Prijatno!

#5 Testo za picu sa jogurtom – nikada nije bilo lakše postati pica majstor

Šta ako bismo vam rekli da ne morate da budete profesionalni pica majstor da biste uživali u ukusima ovog Italijanskog recepta u toplini svog doma?

Naprotiv, sve što vam treba jeste oko 30-tak minuta vremena i par namirnica koje najverovatnije već posedujete u kući! Isprobajte testo za picu sa jogurtom i uživajte u fantastičnom ukusu domaće pice kad god poželite! Pica je, zapravo, vrlo nutritivno kompletno jelo, a naročito ukoliko prilagodite nadev!

Recept za testo za picu sa jogurtom

Recept za testo za picu sa jogurtom nije po tradicionalnoj italijanskoj recepturi, ali je ukusa kao da jeste! Isprobajte i uverite se sami!

Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno:

  • 1 šolja Moja Kravica jogurta ili Moja kravica jogurta bez laktoze;
  • 2 šolje brašna;
  • 2 kašike ulja;
  • 1/2 kašičice soli;
  • 1/2 kesice praška za pecivo;
  • Namirnice po ukusu za nadev.

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni celzijusa. Od brašna, soli, praška za pecivo, ulja i jogurta zamesite testo. Testo odmah razvijte na pobrašnjenoj podlozi i stavite u pleh.

Verovali ili ne – to je sve što treba da uradite!

Nakon toga po želji premažite koru pelatom ili kečapom i osmislite nadev po želji! Sir, šunka i pečurke su uvek proverena opcija, a možete probati neke smelije kombinacije kao što su spanać, sir i slaninica! Pecite picu 15-tak minuta i isecite na osmine.

Uživajte!

Recepti sa jogurtom pripremaju se lako, a zahvaljujući hranljivosti i nutritivnom kvalitetu ovog napitka ujedno predstavljaju i vrlo zdrav obrok ili užinu. Osim navedenih receptura, uštipci se takođe prave sa jogurtom, a na vrlo jednostavan i brz način. Probajte da ih napravite!

Tradicionalni recepti sa jogurtom prilagođeni su tako da sada u njima mogu uživati i ljubitelji mlečnih proizvoda intolerantni na laktozu, budući da je Moja Kravica jogurt bez laktoze osmišljen tako da sadrži sve nutrijente i kvalitete ovog napitka u klasičnoj varijanti.

Ne samo da ćete i dalje moći da uživate u zdravstvenim benefitima ovog mlečnog napitka, već ćete moći da oprobate recepte sa jogurtom bez straha da će uticati na na strukturu testa, ukus ili recepturu!

Nadamo se da ćete isprobati neke od naših predloga. Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.