Doručak za decu – 6 ideja za dečiji doručak za dobar početak dana

Sadržaj

Doručak za decu treba da bude hranljiv, a ujedno i zabavan obrok, uz koji će se mališan radovati početku svakog novog dana. Osim toga, doručak je izuzetno važan obrok koji ne treba preskakati, a kako bi vaše dete usvojilo zdravu naviku doručkovanja, potrebno je da se tome uči od malih nogu.

Imajući u vidu da gotovo svako jutro počinjemo užurbano, a da je podjednako teško i deci i roditeljima da se razbude i pripreme za dnevne obaveze, pravljenje kreativnog, zanimljivog, a ujedno hranljivog doručka uopšte ne deluje kao lak zadatak!

Ipak, male tajne organizacije uvek su tu da reše naizgled velike probleme, pa se tako i jutarnji rituali mogu prilagoditi, a doručak za decu može postati deo vaše dobro uigrane rutine.

Kako to uraditi?

Pronašli smo odgovore za vas i pretočili ih u recepte i savete koji će dodati čaroliju u svako vaše porodično jutro!

Bele činije u kojima se nalazi ovsena kaša

Kreativna ovsena kaša – ukusan, sladak i lep doručak za decu

Naši predlozi i saveti za dečiji doručak baziraju se na jednoj važnoj činjenici – treba za što manje vremena pripremiti što kvalitetniji obrok, pogodan za zdrav razvoj dece. Jedno od jednostavnijih rešenja upravo je prirpema ovsene kaše, koja obiluje nutrijentima potrebnim za pravilan razvoj i zdravlhe dece.

Osim što ima mnoge benefite na zdravlje, ova žitarica je i vrlo prilagodljiva, te se može kombinovati sa raznim voćem, orašastim plodovima, mlečnim proizvodima, a čak se može jesti i slana.

Nakon što skuvate ovas, naš predlog je da napravite kašu dodavajući Moja Kravica D3 mleko, obogaćeno vitaminom D3 – jednim od najvažnijih za naš imunitet i apsorpciju kalcijuma. Poznato je da je kalcijum mineral neophodan za razvoj kostiju i zdravlje zuba kod deteta, a da je mleko upravo najbogatiji izvor kalcijuma u hrani. Kalcijumom su bogate i ostale namirnice čija je osnova mleko, pa nemojte oklevati da ga uvrstite u ishranu vaše dece.

Umesto ovog mleka, možete upotrebiti i Moja Kravica Junior mleko, čija je formulacija obogaćena važnim mineralima za razvoj mališana i predstavlja pravi izvor zdravlja u šolji!

Zatim sledi dodavanje voća dečijem doručku!

Ukoliko doručak pravite tokom proleća i leta ne libite se da iskoristite osvežavajuće sveže sezonsko voće poput jagoda, višanja, kajsija, breskvi i ostalih poslastica koje ćete iseckati na sitne komade, a potom lepo posložiti na površinu kaše.

Na ovaj način vašem detetu možete obezbediti dodatni izvor minerala i vitamina, tako da ishrana sadrži još malo nutrijenata!

Banana je uvek dobar dodatak ovsenoj kaši, a u njenom ukusu i mekanoj teksturi većina mališana uživa. Ukoliko sveže voće nije dostupno, korisitite smrznuto – ono je takođe odličan izvor korisnih nutrijenata!

Trik za kuvanje

Iako su recepti za ovsenu kašu vrlo jednostavni, imamo male trikove koje možete upotrebiti! Tokom kuvanja kaše moguće je dodati čia semenke, ili laneno seme i umešati u samu kašu, s obzirom na to da se može desiti da mališani odbiju da probaju jelo kada vide semenke na tanjiru.

Takođe, ovas se može potopiti i veče pre, ili ga u potpunosti skuvati, te ujutru samo ostaje da dodate voće.

Dekoracija ovsene kaše je ključ uspeha

Zabavan deo ove kaše počinje pri dekoraciji. Dakle, umesto što ćete samo proizvoljno staviti voće na kašu, uključite svoju kreativnost te ih rasporedite po boji, poređajte ih u obliku srca, napravite osmeh, ili jednostavno iskoristite mnogo šarenog voća i kreirajte pravu “baštu” u činiji.

Trik za dekoraciju

Kada pripremate obrok, imajte u vidu i sledeću stvar: baš kao što vi volite da pijete kafu iz jedne šolje, u kojoj ona ima najbolji ukus, tako i vaše dete ima tanjir odnosno činiju iz koje najviše voli da jede.

Ukoliko je nema, onda zasigurno treba da pronađete jednu činiju sa omiljenim crtanim junakom ili zanimljivim šarama, kojom će se vaše dete oduševiti, i iz koje će mu svako jelo biti ukusnije, a samim tim i ovsena kaša koju ste pripremili!

Musli, kornfleks i pahuljice – odlično rešenje za brzi doručak za decu

Dete koje drži činiju sa u kojoj se nalaze pahuljice i mleko

Ovsenu kašu možete zameniti i svežim žitaricama, odnosno muslijem ili kornfleksom po vašem izboru. Deca obično najviše vole onaj sa čokoladnim aromama.

Naš predlog je da samostalno napravite kornfleks, koji će biti najbolje rešenje za jutra kada vam zaista manjka vremena da pripremite bilo kakav obrok.

Dakle, odvojte veliku teglu u kojoj ćete pomešati razovrsne i nutritivno bogate žitarice, možete dodati i suvo voće, odnosno orašaste plodove. Ova mešavina će vam potom biti stalno na raspolaganju, te sve što treba da uradite ujutru jeste da određenu količinu sipate u činiju, prelijete mlekom ili jogurtom, i dodate med po želji.

Orašasti plodovi su pored mleka, namirnice najbogatije kalcijumom. Do 100 grama orašastih plodova sadrži čak 117 mg kalcijuma, pa će zbog toga šaka orašastih plodova u kombinaciji sa mlekom ili jogurtom biti odličan izbor za sve koji žele da budu sigurni da su zadovoljili dnevni unos kalcijuma svoje dece.

Brze projice iz kalupa sa jogurtom – zdrav doručak za decu koji će ih držati sitim

Pun pogodak kada je u pitanju prvi jutarnji obrok za decu ali i za odrasle, su brze i ukusne projice iz kalupa, koje možete jesti uz jogurt. Osim što su recepti za projice uvek jednostavni za pripremu, praktične su i za doručak kod kuće, ali i za užinu u školi, ili vašu užinu na poslu.

Evo kako da ih pripremite:

Potrebni sastojci

  • 1 šolja pšeničnog brašna (opciono možete koristiti i heljdino, speltino i slično)
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • pola čaše ulja
  • 1 ½ čaša jogurta
  • 200 grama sira
  • prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • so po ukusu

Način pripreme

Zagrejte rernu na 200 stepeni i podmažite kalup u koji ćete izliti smesu.

Pomešajte sve sastojke, a zatim dobijenu smesu sipajte u kalupe, a potom pecite oko pola sata.

Gotov proizvod će biti mekane i tople projice, koje će zamirisati čitavom kućom, a ukoliko ih pripremite pre nego što se deca probude, miris doručka je ono što će probuditi vaše mališane.

Trik za pripremu projica

Predlažemo da odaberete zanimljiv kalup (u obliku srca, ili kalup za mafine) jer će to mališanima posebno privući pažnju! Projice iz kalupa su vrlo praktične jer se lako serviraju, odnosno pakuju, a lako možete i proceniti količinu koju je potrebno da date svom detetu.

Ukoliko imate minut više na raspolaganju, servirajte projice na tanjir i dodajte lepo iseckan sir, ajvar, odnosno pileća prsa ili nešto drugo što vaše dete voli.

Ne zaboravite na jogurt

Kako biste “zalili” ovaj užitak, predlažemo Moja Kravica gusti jogurt, odličan dodatak svakoj hrani, a sjajno ide uz peciva ovog tipa.

Recepti za pripremu jaja na originalan način za doručak za dete

Jaja su uvek dobra ideja za dečiji doručak, a kajgana i omlet predstavljaju odlično rešenje zato što ovi obroci dozvoljavaju najviše eksperimentisanja i kreativnosti.

Za vas smo pripremili dva brza i laka načina da pripremite omlet i kajganu tako da se vaš mališan obraduje nesvakidašnjem doručku i da uživa u njegovom ukusu.

Preklopljeni omlet sa sirom i pečenicom

Pripremite omlet kao što to obično radite i dodajte začine po želji, nakon što smesa postane kompaktna i većinski se proprži, isecite komad sira koji može da se topi kao i šnitu pečenice. Sir i pečenicu stavite na kajganu, a potom jednu stranu preklopite, tako da sadržaj ostane unutra, te da se sir lepo istopi.

Ovaj omlet je veoma interesantan, i izgleda kao sendvič, a vašem mališanu ga možete servirati uz paradajz i šolju jogurta, a on će savršeno dopuniti njegov ukus.

Zelena kajgana – donesite zdravom dečijem doručku nove boje

Za zelenu kajganu će vam biti potreban spanać – možete koristiti i sveži, ali i zaleđene brikete spanaća.

Za kajganu od 3 jaja potrebno je 100 g svežeg spanaća i 1 manja glavica crnog luka.

Nakon što propržite luk na ulju, dodajte seckani spanać i držite na vatri još par minuta. Potom dodajte umućena jaja i umešajte tako da se smesa veže za spanać. Posoliti po ukusu, a uz sve ovo možete dodati i sir po izboru.

Tost sendviči – omiljeni zalogaji mališana

Doručak za decu koji sadrži sendvič je gotovo uvek pun pogodak, upravo zato što postoji toliko kombinacija na raspolaganju.

Naš predlog je da napravite tost sendvič, a evo i kako.

Prepecite dve kriške tost hleba (najbolje u tosteru, a moguće je iskoristiti i aparat za tople sendviče), zatim namažite kriške maslacem, onda dodajte pileća ili ćureća prsa, kačkavalj i list zelene salate.

Ova ideja je u potpunosti podložna promenama, a najvažnije je da pratite ukus svog mališana i pripremite mu ono što voli.

Trikovi za pripremu sendviča za doručak

Naš savet je da u sendviče uvek ubacite neki komad svežeg povrća, poput lista zelene salate, sveže paprike, paradajza ili krastavca. Mnogi mališani koji odbijaju sveže povrće u salati, neće negodovati kada ga budu jeli u sendviču.

Takođe, kupujte hleb pogodan za tostiranje, ili birajte hranljiv hleb sa mnoštvom žitarica, kako biste svog mališana od malena navikli na ukus semenki i zrna, koje imaju blagotovoran uticaj na naše zdravlje.

Saveti za bolju organizaciju jutra

Osim saveta u kuhinji, daćemo i one operativne, koji će biti dobra potpora za realizaciju navedenih recepata.

Za početak, doručkujte sa svojom decom, te i sebi napravite hranljiv i zdrav doručak kojim ćete započeti dan.

Ukoliko imate problem da vaše dete nagovorite da se ujutru razbudi i sedne za sto, jedan od najboljih načina da mališan na to pristane jeste ako vidi vas kako jedete. Doručak za decu zaista može postati sjajan deo dana i izvesti se na vrlo jednostavan način!

Zato se svakog jutra setite izreke “deca su naše ogledalo” i svojim primerom pokažite kako doručkovanje treba da izgleda. Štaviše, najbolje je da svi porodično doručkujete.

Pripremite deo obroka za doručak prethodne večeri

Kao što smo i pokazali kroz primere, vrlo je praktično da deo doručka pripremite veče pre nego što ćete jesti. Dakle, potopite pahuljice ili napravite mešavinu pahuljica za par dana. Moguće je zamesiti hleb, ili ispeći pitu veče pre, odnosno skuvati jaja koja ćete ujutru jesti.

Deca sa majkom za stolom spremaju hranu

Uključite decu u pripremu doručka

Ako vaša deca već idu u školu, uključite ih u pripremu doručka, ovo će ih ujedno dodatno zainteresovati da kasnije uživaju u gotovom proizvodu. Dajte mališanima zadatke, neka postave sto, pripreme posuđe, sipaju mleko ili jogurt, odnosno postave sto i slično.

Uhvatite čaroliju jutarnjeg trenutka i iskoristite doručak za dete kao povod za porodično okupljanje

Priprema doručka i jutarnja interakcija sa vašim mališanima ubrajaju se u posebne i dragocene trenutke. Naime, porodica ima priliku da bude na okupu kada dan počne, i obično uveče kada se svi vrate kući nakon napornog dana.

Nadamo se da je naš tekst pokazao da ishrana deteta ne mora da bude komplikovana, da bi bila optimalna za zdravlje i razvoj.

Zato koristite ove posebne trenutke sa svojom decom i pripremite se da u svaki dan uđete puni energije, i da se uz to potrudite da ishrana vaših mališana bude kompletna i zdrava.

Mi čvrsto verujemo da je trpeza jedno posebno mesto, gde se čitava porodica okuplja, zato se i trudimo da svaki Moja Kravica proizvod pronađe put kako do trpeze, tako i do vašeg srca!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.