Dijareja – šta je dijareja i kako sprečiti stomačne tegobe?

Sadržaj

Dijareja spada među najčešće stomačne tegobe savremenog čoveka, a procena je da svako ima dijareju barem nekoliko puta godišnje, dok je neki dobijaju i mnogo češće.

Osim što ukazuje na problem sa varenjem, dijareja je za osobu koja je ima i vrlo iritantna i predstavlja izuzetno neprijatno iskustvo, koje svako želi da izleči i dovede u red u što kraćem mogućem roku.

Kako bi se dijareja sanirala, neophodno je da se informišemo o tome šta je dijareja, zašto je tako često zastupljena, kao i da naučimo kako je možemo izbeći i lečiti.

Istražili smo umesto vas, a sve o ovoj neprijatnoj stomačnoj tegobi saznajte u nastavku teksta.

Šta je dijareja?

Dijareja se definiše kao stolica retke konzistencije koja se u periodu od 24 časa izbacuje u većoj meri od onoga kolika je inače stolica čoveka na dnevnom nivou. Akutna dijareja je samoograničena bolest koja traje do dve nedelje, dok hronična dijareja može potrajati duže od dve nedelje.

Dijareja se vrlo često pojavljuje, a većina ljudi ne traži medicinsku pomoć, već čeka da prođe uz implementaciju novih pravila u ishrani i potencijalnu primenu terapije lekovima.

Ipak, kada dijareja traje duže od nekoliko dana, kada je propraćena temperaturom, bolom ili krvlju u stolici – neohpodno je konsultovati se sa doktorom koji će utvrditi koji je uzrok i najoptimalniji način lečenja dijareje.

Zato ćemo odmah naglasiti – pregled kod lekara jedini je način da sa potpunom sigurnošću utvrdite šta je uzrok vaše dijareje i načine njenog saniranja, a u tekstu dajemo uputstva koja su se pokazala kao odlična prevencija i lek u slučaju uobičajenih, “lakih” dijareja koje sa sobom ne donose i druge neprijatne simptome.

Šta uzrokuje dijareju?

Dijareja može imati najraznovrsnije uzroke.

Od konzumacije namirnice isteklog roka trajanja, preko loše kombinacije namirnica, pa sve do manifestovanja određene bolesti sistema organa za varenje – ona se zaista može pojaviti iz najraznovrsnijih razloga, od kojih su neki bezazleni, a neki mogu biti vrlo zabrinjavajući.

Evo samo nekih od najčešćih uzročnika dijareje:

  • Intolerancija na određene namirnice ili sastojke namirnica, nalik intoleranciji na laktozu ili na gluten;
  • Alergija na hranu (orašasti plodovi su najčešći alergeni);
  • Nuspojava određenog leka;
  • Virusna infekcija;
  • Bakterijska infekcija;
  • Bolest creva;
  • Parazitska infekcija;
  • Poremećaji varenja.

Obratite pažnju na propratne simptome.

Na primer, ako drugi simptomi potpuno izostaju, a dijareja traje svega jedan ili dva dana – biće da je uzrok intolerancija na određenu hranu, a ako je dijareja propraćena temperaturom – verovatno je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Ukoliko pored dijareje imate i grčeve u stomaku, najčešće je u pitanju stomačni virus, a ako se dijareja konstantno ponavlja, imate česte bolove i nadimanja stomaka, možda patite od određenog gastroenterološkog problema.

Ponovićemo da će jedino doktor znati da utvrdi tačan način dijagnostike i obavi je tako da znate zbog čega je dijareja nastala sa što većom sigurnošću, a potom preporuči i način saniranja ove stomačne tegobe.

Prevencija dijareje – šta možete uraditi da biste sprečili dijareju?

Momak koji se drži za stomak

Najbolja prevencija dijareje, kao i bilo kog drugog stomačnog problema, svakako je vođenje računa o ishrani i generalno, o zdravlju sistema organa za varenje, kao i za sve druge vrste stomačnih tegoba i problema sa varenjem.

Vodite računa o tome šta jedete

Izbegavajte konzumiranje hrane nepouzdanog kvaliteta i reputacije. Iako često vrlo ukusna i brza za konzumaciju, ulična hrana pokazala se kao ona koja najčešće izaziva stomačne tegobe i neretko je upitnog kvaliteta.

Takođe, važno je da redovno proveravate rok trajanja namirnica i konzumirate samo one koje su u roku. Kada je reč o mesu, ribi i morskim plodovima – ove namirnice nikako se ne smeju jesti sirove ili nedovoljno termički obrađene.

Mnogi nutricionisti i gastroenterolozi savetuju i da se konzumira samo oljušteno voće i povrće, zbog pesticida koji se u najvećoj meri zadržavaju na kori samih plodova. Zbog toga se savetuje i konzumacija “neprskanih”, organskih namirnica.

Idite na redovne preglede gastroenterologa

Bolje sprečiti nego lečiti, izreka je koja važi i u slučaju ove naporne stomačne tegobe. Ukoliko redovno (barem jedanput godišnje) idete na sistematske preglede, na preglede kod lekara opšte prakse, ali u slučaju potrebe i kod gastroenterologa – na vreme ćete uočiti problem sa određenim segmentom procesa varenja ili određenim organom digestivnog trakta. Tako ćete sprečiti pojavu drugih digestivnih problema nalik dijareji ili zatvoru.

Konzumirajte probiotike

Probiotske kulture mogu da imaju blagotvoran uticaj na zdravlje celovitog digestivnog sistema, te unaprediti i sam proces varenja. Dobre bakterije dokazano pogodno deluju na varenje, smanjenje nadutosti, konzistenciju stolice, pa čak i stvari kao što je redukcija lošeg holesterola i poboljšanja mentalnog zdravlja.

Balans+ jogurt već nakon 10 dana redovne konzumacije donosi očekivan boljitak i pozitivno utiče na zdravlje digestivnog sistema, pa bi definitivno trebalo da ga konzumirate kao vid prevencije dijareje.

Probiotici su naročito preporučljivi za konzumaciju prilikom naglih promena režima ishrane, ili same strukture jela, začina i namirnica koje konzumirate. Na primer, za putovanja se probiotici naročito preporučuju, jer promene destinacije sa sobom nose i promene načina ishrane.

Higijenom protiv bakterija i virusa

Kada je reč o virusnim i bakterijskim infekcijama stomaka koje mogu biti i uzrok same dijareje, nema boljeg načina da ih izbegnete nego uz dobru higijenu, prevashodno redovno pranje ruku.

Uz ove savete redukovaćete šanse da dobijete dijareju, ali šta ukoliko ste je već dobili – koji je najbolji lek za ovu neprijatnu stomačnu tegobu?

Kako izlečiti dijareju i kakva se ishrana tokom dijareje preporučuje?

Dvopek koji se nalazi u tosteru

Dijareja može da učini da brzo izbacite tečnosti iz organizma i tako vas dovede do rizika da dehidrirate, pa osim što je vrlo neprijatna stomačna tegoba, može uzrokovati i dodatne zdravstvene komplikacije ukoliko se ne sanira na vreme.

Dijareja lek – poseta doktoru za najbolju terapiju

Kada je u pitanju dijareja lek bi trebalo da dovede do nadoknađivanja hidratacije u organizmu, a u najtežim slučajevima ovo se radi putem infuzije. Ukoliko je bakterijska infekcija uzročnik dijareje, doktor će vam verovatno prepisati i određene antibiotike.

On će preporučiti terapiju i postaviti dijagnostiku uzroka dijareje na osnovu stvari kao što su: odlike dijareje, propratnih simptoma, nivoa (de)hidriranosti organizma, opšteg zdravstvenog stanja, medicinske istorije, godina, tolerancije na određene lekove i sličnih važnih informacija o celokupnom stanju pacijenta.

Korekcije u ishrani tokom dijareje

Osim terapije preporučene od strane doktora, neophodno je i da unesete određene korekcije u ishranu kako ne biste podsticali dijareju, već doveli do poboljšanja konzistentnosti stolice.

Iz ishrane tokom dijareje trebalo bi izuzeti:

  • začinjenu hranu,
  • ljutu hranu,
  • masnu, prženu i nezdravu hranu,
  • ribu jakog ukusa i arome,
  • sirovo povrće,
  • luk,
  • citruse,
  • alkohol,
  • zaslađene sokove,
  • kafu i slične prirodne dijuretike

U ishranu treba uključiti:

  • banane,
  • pirinač,
  • dvopek ili tostirani hleb,
  • jabuke,
  • kuvane žitarice (ovsena kaša npr.),
  • slani krekeri,
  • sok od jabuke bez veštačkih zaslađivača.

Balans+ probiotski jogurt – najbolji saveznik zdrave stolice

Balans+ dokazano dovodi do poboljšanja varenja, ali i normalizacije stolice. Istraživanje koje smo obavili pokazalo je da je posle 60 dana svakodnevne konzumacije čak 72% pacijenata imaju normalizovanu konzistenciju stolice.

Pri čemu se ovaj podatak odnosi na tri kategorije formiranosti stolice: formiranu, kašastu i tečnu. Prvog dana 37,5% pacijenata imalo je formiranu stolicu, 52,5% kašastu, a 10 % tečnu, odnosno dijareju. Poslednjeg dana studije 79,4% pacijenata je imalo formiranu stolicu, 17,6% kašastu, a 2,9% tečnu, što je pokazatelj toga da naš probiotski jogurt može normalizovati stolicu i u slučaju dijareje.

Ne zaboravite da je 500 g jogurta dnevno optimalna doza koja se preporučuje za unos na dnevnom nivou! Kombinujte ga sa lepom zdravom večerom i doručkom i prevenirajte ili tretirajte dijareju uz jedinstveni kompleks probiotskih kultura.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.