Često postavljana pitanja

Saznajte sve što vas zanima o Imlek proizvodima, uslugama i praksama. Na ovoj stranici ćete pronaći najčešće postavljana pitanja i detaljne odgovore na sve što vas je ikad zanimalo o našoj kompaniji.

O mleku

Mleko je biološka tečnost složenog sastava, a čine ga voda, belančevine, masti, ugljeni hidrati, mineralne materije, vitamini i dr. Po definiciji, pod mlekom u užem smislu reči, podrazumeva se nepromenjeni sekret mlečne žlezde, dobijen neprekidnom i potpunom mužom zdravih, normalno hranjenih i redovno muženih krava, najmanje 15 dana pre i 8 dana posle teljenja; tom mleku se ništa ne sme dodati niti oduzeti.

Vitamini igraju veliku ulogu u našem organizmu, između ostalog, utiču i na metabolizam, prenos kiseonika i antioksidante. Oni pomažu telu da koristi ugljene hidrate, proteine i masti. Mleko je veoma dobar izvor u vodi rastvorljivih tiamina (vitamin B1), riboflavina (vitamin B2) i kobalamina (vitamin B12), dok niacina (vitamin B3), pantotenske kiseline (vitamin B5), piridoksina (vitamin B6), vitamina C i folne kiseline ima u malim količinama, te se ne smatra glavnim izvorom ovih vitamina u ishrani. Mleko sadrži znatne količine vitamina A, D i male količine vitamina E i K koji su rastvorljivi u mastima.

Vrednost organskog mleka ogleda se u činjenici da je proizvedeno od sirovog organskog mleka; daju ga krave koje žive na farmi uz slobodnu ispašu, i to organske trave i stočne hrane dobijene iz organske proizvodnje. Zemljište na kome raste organska trava nije hemijski tretirano.
Imlekovo Bello organic mleko jeste mleko proizvedeno prema strogim načelima i propisima ekološke poljoprivredne proizvodnje, koji su regulisani Zakonom o organskoj proizvodnji Republike Srbije, kao i u skladu sa EU normama. Imlekovi Bello organic proizvodi proizvedeni su od sirovog organskog mleka dobijenog na organskoj farmi muznih krava u Čurugu, kod Novog Sada. To je i najveća organska farma muznih krava u Evropi.

Moja Kravica maslac dobija se od nefermentisane tzv. slatke pasterizovane pavlake. Pavlaka se podvrgava procesu ,,bućkanja”; tom prilikom dobija se maslac, u kome se podešava % vlage, a kao nusproizvod dobija se mlaćenica. Maslac predstavlja emulziju vode u masti.
On sadrži 82% mlečne masti.

Da bi se dobio kvalitetan šlag, poželjno je da Moja Kravica slatka pavlaka pre mućenja bude ohlađena na temperaturu od 0-8C.

Moja Kravica sterilizovano mleko je dugotrajno mleko, dok je Moja Kravica pasterizovano mleko kratkotrajno mleko. Nijedno mleko pre upotrebe nije potrebno kuvati.

Moja Kravica sterilizovano mleko je dugotrajno mleko, dok je Moja Kravica pasterizovano mleko kratkotrajno mleko. Nijedno mleko pre upotrebe nije potrebno kuvati.

Homogenizacija je postupak usitnjavanja i izjednačavanja masnih kapljica u mleku, radi postizanja veće stabilnosti emulzije mlečne masti u vodi. Veličina kapljice mlečne masti se, nakon homogenizacije, smanjuje na 1-2 µm. Homogenizovano mleko ima puniji ukus, intenzivniju belu boju, a izdvajanje mlečne masti na površinu je sprečeno. Najčešće se koristi dvostepena homogenizacija. Bez homogenizacije mlečna mast bi se izdvojila na površini proizvoda.

Sterilizacija je tehnološka operacija kojom se mleko podvrgava temperaturama preko 100 ºC. UHT je skraćenica za ultra-high-temperature. Obično se sprovodi na temperaturama od 135 do 142 ºC, tokom nekoliko sekundi. Tokom kratkotrajne sterilizacije, svi mikroorganizmi i njihove spore uništavaju se u potpunosti.

Imlekovi dugotrajni proizvodi dobijeni su postupkom sterilizacije mleka i aseptično su upakovani, što produžava rok trajanja na više meseci. Ovi proizvodi ne sadrže konzervanse, a čuvaju se na sobnoj temperaturi u originalnoj ambalaži do otvaranja

O jogurtu

Jogurt je hranjiv mlečni proizvod koji pozitivno deluje na organizam i zdravlje. Smatra se da jogurt, zbog svojih sastojaka, pomaže očuvanju vitalnosti organizma, pa i dugovečnosti. Većina pozitivnih učinaka jogurta na zdravlje potiče od prisutnosti živih bakterija mlečne kiseline.
Bakterije mlečne kiseline vrše fermenatciju u kojom se laktoza pretvara u mlečnu kiselinu. Mlečna kiselina utiče na peristaltiku creva i povećava iskorišćenje kalcijuma i fosfora. Nutritivnu vrednost jogurta čine, kao i kod mleka, osnovni sastojci potrebni ljudskom organizmu za rast, reprodukciju, održavanje i zadovoljenje energetskih potreba.

Prebiotici su nesvarljivi sastojci hrane koji povoljno utiču na domaćina selektivnom stimulacijom rasta i/ili aktivnošću jedne ili ograničenog broja korisnih bakterija u debelom crevu, što poboljšava zdravlje domaćina. Prebiotici koje Imlek koristi deklarišu se kao inulin, oligofruktoza, frukto-oligosaharidi ili vlakna, a dobijeni su iz korena biljke cikorije. Balans+ je brend u Imlekovom portfoliju koji sadrži prebiotike.

Intolerancija na laktozu je skup tegoba koje su posledica smanjene sposobnosti organa za varenje da prerade laktozu, tj. mlečni šećer. U tankom crevu ne postoji enzim laktaza ili ćelije digestivnog trakta ne proizvode dovoljne količine tog enzima. Stoga nerazgrađen mlečni šećer prolazi u debelo crevo, gde hrani bakterije koje stvaraju gasove. Zato se javlja nadimanje uz bolove i grčeve. Deo laktoze koja ne ishrani bakterije povlači za sobom vodu koja dovodi do diareje.
Moja Kravica Mleko bez laktoze proizvod je kod kog je laktoza uklonjena pod dejstvom enzima laktaze. Preporučuje se osobama koje zbog intolerancije na laktozu ne mogu da konzumiraju klasične Imlekove proizvode.
Imlek koristi enzim laktazu da bi razgradio laktozu na galaktozu i glukozu. Galaktoza i glukoza imaju viši nivo slasti od laktoze, pa zbog toga proizvodi bez laktoze imaju viši nivo slasti od klasičnih. Nema naknadnog dodavanja šećera.

Probiotici su pojedinačne ili mešovite kulture živih mikroorganizama koji blagotvorno deluju na organizam domaćina poboljšavajući mu svojstva autohtone mikroflore digestivnog sistema.

LA-5 je soj bakterija mlečne kiseline − Lactobacillus acidophilus LA-5. Predstavlja klinički testiran soj baketirja mlečne kiseline koji zajedno sa BB12 daje pozitivne efekte po zdravlje domaćina i deklarisan je kao probiotik.
BB12 je soj bakterija mlečne kiseline pod nazivom Bifidodbacteruim BB12. Predstavlja jedan od najdokumentovanijih i klinički dokazanih probiotika, o čijem pozitivnom delovanju na zdravlje domaćina postoji preko 150 kliničkih studija; deklarisan je kao probiotik.

Preporučuje se da se dnevno konzumira najmanje 500 ml Balans plusa, čime bi se pozitivni efekti na varenje javili posle 10 dana, a maksimum dejstva dostižu oko 15. dana od početka konzumiranja.

Klinički je dokazano da redovnim konzumiranjem Balans+ dolazi do:
normalizacije broja i konzistencije stolica,
gubitka osećaja nepotpunog pražnjenja,
smanjivana naprezanja prilikom pražnjenja,
smanjivanja bola prilikom pražnjenja,
smanjivanja nadimanja i smanjivanja bola u trbuhu koji se javlja nezavisno od pražnjenja,
dovodi do smanjenja depresije ispitanika.
Konzumiranje Balans+ dovodi i do značajne promene telesnog sastava ispitanika, tj. smanjenja procenta telesne masti i povećanja ukupne telesne vode.

Osnovnu strukturu proteina čine aminokiseline. Proteini mleka sadrže sve esencijalne amino-kiseline potrebne za građu tkiva, fermenata i hormona u ljudskom organizmu, koje on nije u stanju sam da sintetizuje. Najveći deo proteina mleka čine tri belančevine: kazein, laktoalbumin i laktoglobulin. Kravlje mleko sadrži prosečno oko 3,2% proteina, što je oko 30% ukupne suve materije mleka i ukazuje nam na to da je mleko namirnica bogata proteinima.
Smatra se da je za normalan metabolizam neophodna količina od 1g proteina/kg telesne težine na dan. Proteini mleka, posle proteina jaja, u prirodi imaju najveću biološku vrednost. To dolazi otuda što oni sadrže sve esencijalne (neophodne) amino-kiseline. Zato su proteini mleka veoma cenjeni u ishrani i ako zbog ičega treba konzumirati mleko i mlečne proizvode, onda je to zbog količine i kvaliteta proteina mleka.
Kao odgovor na potrebu potrošača za proizvodima s povećanim sadržajem proteina, Imlek je lansirao paletu proizvoda s povišenim sadržajem proteina pod brendom Balans+ protein.
Balans + protein jogurt sadrži 10 g proteina u porciji od 250 g, tj. 4g/100g proizvoda, što je oko 30% više proteina u odnosu na standardne jogurte. Proizvod ima 0% mlečne masti sadrži klinički testirane probiotike LA5 i BB12 i vlakna.

O Imleku

Imlekovi proizvodi koji sadrže gluten jesu Balans+ obrok jagoda, kivi, banana sa žitaricama i Balans+ obrok suva šljiva s mekinjama. Informacija o prisustvu glutena naznačena je na ambalaži.
Prema važećim pravilnicima, nije dozvoljeno da se na ambalaži ističe ono čega nema, već samo sastojci kojih ima, što znači da svi proizvodi koji sadrže gluten imaju tu informaciju u deklaraciji na ambalaži.

Modifikovani skrob koji se nalazi u Imlekovim proizvodima nije genetski modifikovan.Modifikovani skrobovi jesu skrobovi, koji su fizičkim, hemijskim ili enzimatskim postupcima izmenjeni, kako bi se postigle bolje osobine bubrenja, otpornosti prema nizim pH vrednostima, otpornosti na mehanički tretman i sl. Uglavnom su pšeničnog, kukuruznog, krompirovog porekla ili su dobijeni iz tapioke. Za razliku od običnih skrobova, modifikovani skrobovi znatno su boljih tehnoloških osobina.

Organic, bio i eko jesu proizvodi organskog porekla i jedino oni mogu da nose te nazive.

Na ambalaži proizvoda odštampan je datum do kad je proizvod najbolje upotrebiti. Nakon otvaranja, proizvod u ambalaži nije više zaštićen od uticaja spoljašnjih faktora. Zbog toga, istaknut rok trajanja na proizvodu može, ali ne mora da važi nakon otvaranja samog proizvoda. Na nekim proizvodima je istaknuto ,,preporuka”, kao na UHT mleku. ,,Nakon otvaranja upotrebiti u roku od …dana”

IMLEK je regionalna kompanija koja posluje na teritorijama Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Pored četiri proizvodna pogona u Srbiji, u sastav Imleka ulaze mlekare Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice i Bimilk iz Bitolja. Otkupljujemo mleko od više hiljada farmera-kooperanata u celom regionu i sa njima ostvarujemo evropske standarde i kriterijume kvaliteta. Tradicija duga više od šest decenija, stručni kadrovi, savremena tehnologija i stalno unapređivanje proizvodnje rezultiralo je u više od 200 različitih mlečnih proizvoda koje „IMLEK“ svakodnevno donosi.

Mnogobrojna ulaganja dovela su do najvišeg stepena kvaliteta proizvoda, kao i do mnogobrojnih nagrada i priznanja za kvalitet u okviru  različitih sajamskih manifestacija i nezavisnih analiza proizvoda na tržištu. Kontinuirano radimo na unapređenju sistema upravljanja kvalitetom, bezbednošću hrane i zaštitom životne sredine, kao i sistema upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu, što potvrđuju i sertifikati koje posedujemo i održavamo.

Pored tržišne orijentisanosti kompanija se bavi i socijalnim pitanjima. Imlek se odavno opredelio da najveću podršku pruža deci i socijalno ugroženim strukturama.

Otkupljujemo mleko od više hiljada farmera-kooperanata u celom regionu i sa njima ostvarujemo evropske standarde i kriterijume kvaliteta.  „IMLEK“ svakodnevno donosi.

Mlečni proizvodi kompanije Imlek su sinonim za višedecenijski kvalitet i raznovrsnu ponudu. Naš asortiman čini više od 200 proizvoda od mleka – od maslaca, preko jogurta, do mlečnih napitaka sa kafom.  najpoželjniji gosti u Vašem frižideru i upoznajte se sa našim asortimanom.

Tradicija duga više od šest decenija, stručni kadrovi, savremena tehnologija i stalno unapređivanje proizvodnje rezultiralo je u više od 200 različitih mlečnih proizvoda koje „IMLEK“ svakodnevno donosi.

Naš blog je pravo mesto za radoznale

Čitajte naš blog za inspirativne ideje, savete kako da obogatite svoju trpezu, hranite se zdravo i pripremate brze i jednostavne ili pak svečane obroke. Uz male tajne velikih majstora, podignite svoje kulinarske veštine na novi nivo i unapredite stil života.

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.