Simptomi prehlade – kako prepoznati i kako izlečiti prehladu

Sadržaj

Prehlada je izazvana virusom koji napada nos i grlo, kao i druge disajne organe, a najčešće se odlikuje nadraživanjem sluzokože grla i nosa.

Prehlada se, greškom, često poistovećuje sa gripom, jer se mogu manifestovati na vrlo sličan način i dele nekoliko identičnih simptoma. Ipak, prehlada i grip su dva različita virusa, pa je korisno opsežno se informisati o oba – u pitanju su vrlo česti virusi i skoro svaka osoba zaražena je gripom ili prehladom barem jedanput na godišnjem nivou.

Čime je izazvana prehlada?

Prehladu može izazvati veliki broj različitih virusa, a po nekim naučnim izvorima – njih je i preko 200! Prehlada je najčešća tokom sezone virusa koja počinje u poznim jesenjim nedeljama, a završava se sredinom proleća.

Slično drugim “zimskim virusima”, prehlada se prenosi kapljičnim putem, putem udisanja ili dolaskom u kontakt sa česticama virusa kroz nos ili usta, ali može se preneti i dolaskom očiju u kontakt sa virusom.

Kako biste znali da prepoznate prehladu, te i da je tretirate na preporučen način, potrebno je da saznate što više o njoj – od simptoma, preko tretiranja, pa sve do izlečenja prehlade. Sve korisne informacije o prehladi predstavljamo vam u nastavku teksta.

Simptomi prehlade – kako prepoznati prehladu?

Prehlada je obavezno propraćena simptomima koje svaki zaraženi oseća, te se vrlo lako prepoznaje. Simptomi prehlade najčešće počinju da se manifestuju već nekoliko dana nakon zaražavanja.

Za razliku od simptoma gripa, simptomi prehlade retko se pojavljuju odjednom, već najčešće dolaze polako i postepeno. Iako je vrlo korisno informisati se o simptomima, te tako brzo prepoznati prehladu, važno je naglasiti da vam samo doktor može dati tačnu dijagnozu i preporučiti adekvatan način tretiranja i izlečenja, te obavezno otiđite na pregled ukoliko osetite neki od tipičnih simtoma prehlade:

  • Curenje nosa ili zapušenost,
  • Gubitak čula ukusa i mirisa,
  • Kijavica,
  • Vodeni sekret iz nosa,
  • Nadraživanje grla,
  • Suzenje očiju,
  • Glavobolja,
  • Kašalj,
  • Malaksalost i hronični umor,
  • Groznica,
  • Blago povišena temperatura,
  • Teškoće u disanju.

Kada je u pitanju prehlada, simptomi se retko javljaju u kompletu – u nekim slučajevima javi se više njih, a nekad i tek nekoliko simptoma. Temperatura je na primer jedan od simptoma jake prehlade, koji se retko javljaju kod slabe prehlađenosti, što je jedan od pokazatelja da simptomi prehlade i te kako mogu da variraju. Ukoliko se simptomi prehlade ne prepoznaju, te ne tretiraju na preporučen način, mogu se pojaviti komplikacije, najčešće bronhitis ili sinuzitis.

Dijagnostikovanje prehlade kod doktora

Doktor će najčešće dijagnozu postaviti prema simptomima koji se pojavljuju kod zaraženog. Ukoliko sumnja da je prehlada uzrokovana određenom bakterijskom infekcijom ili sasim drugim uzrokom, a ne uobičajenim virusima, u dijagnostikovanje može da uključi i druge metode testiranja, kako bi što preciznije odredio uzročnik prehlade, te i propisao način lečenja.

Kako prevenirati prehladu?

Kada znamo kako se prehlada prenosi, znamo i koji je najbolji način zaštite od prehlade. Nedolaskom u kontakt sa zaraženim česticama ne možete se ni zaraziti. Zbog toga se preporučuje redovno pranje ruku, izbegavanje kontakta sa osobama kod kojih se manifestuju znaci prehlade, ali i utopljavanjem.

Šolja čaja sa limunom na terasi i sneg napolju

Osim toga, jačanje imuniteta i te kako može zaštiti organizam od neželjenih virusa, odnosno osnažiti ga u borbi protiv prehlade, kao i gripa. Najbolja municija tela za zaštitu od virusa slična je onoj koja se primenjuje i prilikom izlečenja, odnosno preležavanja prehlade.

Prevencija prehlade i kako izlečiti prehladu jačanjem imuniteta

Ukoliko se zarazite prehladom, možete očekivati da budete bolesni od nedelju dana do dve nedelje, koliko prehlada najčešće traje.

Prehlada se ne može izlečiti, ali se jačanjem imuniteta može izbeći jači oblik prehlade, te i olakšati njeno preležavanje. Ne postoji lek za izlečenje prehlade, antibiotici se ne koriste u ovom slučaju, osim ako nije reč o bakterijskoj infekciji.

Doktor je jedina osoba koja vam nakon pregleda može prepisati adekvatnu terapiju, te verovatno u terapiju uključiti i određene lekove koji će olakšati simptome prehlade i ubrzati njeno preležavanje. Osim toga, sigurno će preporučiti odmaranje i hidrataciju.

Osnaživanje imuniteta prirodnim putem sigurno će potpomoći borbu sa virusom, kao i preveniranje prehlade, pa je iako poželjno uvek, naročito preporučljivo u sezoni prehlade i gripa.

Kako izlečiti prehladu uz hranu koja ojačava imunitet

Preležavanje prehlade može značajno olakšati hrana koja pogoduje imunitetu, a to je ona koja je poznata po fenomenalnom sadržaju nutrijenata, vitamina i minerala.

Vitamin C i borba s prehladom

Vitamin C poznat je kao omiljeni saborac u borbi s virusima, a možete ga pronaći u citrusima kao što su: pomorandže, mandarine, limun i grejpfrut. Ove voćke najbolje je jesti sirove, a onima koji nisu ljubitelji njihovog ukusa preporučuje se pravljenje sokova od ceđenih citrusa, koji se po želji mogu zasladiti medom.

Vitamin C se u povrću nalazi u: kupusu, spanaću, paprici, paradajzu i karfiolu, kao i u lisnatim povrćkama. Slabljenje apetita nije redak simptom kod prehlade, ali ne dajte da vas virus savlada i pokušajte da jedete hranu bogatu korisnim povrćem u dovoljnim količinama. Pored vitamina C, ovo povrće sadrži i druge korisne vitamine, minerale i vlakna.

Ne zaboravite na moć vitamina D za izlečenje prehlade

Rezultati mnogih istraživanja otkrivaju veliki značaj vitamina D za zdravlje, naročito jačinu imunog sistema, ali i kardovaskularno i zdravlje kostiju. Jedan od najboljih načina podsticanja vitamina D u organizmu je uz izlaganje sunčevom zračenju (u preporučenom vremenu i na adekvatan način).

Ipak, primećeno je da u hladnim jesenjim i zimskim mesecima posebno, retko ko dobija dovoljnu količinu ovog vitamina tim putem, a posebno ne prehlađeni pojedinci koji virus preležavaju na preporučen način – u udobnosti svog doma. Zbog toga je neophodno nadoknaditi potrebu organizma za ovim vitaminom putem ishrane, konzumacijom namirnica koje ga sadrže.

Balans+ Imuno jogurt sa jedinstvenim kompleksom vitamina B6, B12 i D3 koji su izuzetno važni za održavanje pravilne funkcije i jačanje imuniteta odličan je napitak za unos preko potrebnog vitamina D tokom prehlade, ali i kao vid prevencije. Balans+ IMUNO jogurt konzumirajte uz obrok – najbolje ujutru i uveče, njegov blag i prijatan ukus odlično se slaže sa različitim tipovima doručka i večere. Uz redovnu i preventivnu konzumaciju, vrlo brzo ćete postići optimalne rezultate i imunitet uz koji ćete se osećati zdravije i snažnije.

Prikaz sipanja jogurta

Cink – najbolji mineral za lečenje prehlade

Od istraživanja 1984. godine koje je pokazalo da cink sprečava jake prehlade, u naučnim krugovima ovaj mineral je postao jedan od omiljenih predmeta istraživanja. Skorašnja analiza cinka ukazala je da je moć ovog minerala tolika da u određenim slučajevima može sprečiti nastanak simptoma prehlade, naročito kad se konzumira u prvih 24 časa od dolaska u kontakt s virusom.

Najbolje od svega je što organizam zahteva izuzetno malu dozu ovog minerala na dnevnom nivou, a samo jedna čaša od 300 ml Balans+ Imuno mleka sa cinkom zadovoljiće 45 % od preporučenog dnevnog unosa. Cink citrat ima visoku moć apsorpcije, te je zato upravo ova forma minerala postala deo jedinstvene formule našeg mleka za jačanje imuniteta.

Uz vaše omiljene mlečne proizvode, obogaćene blagotvornim vitaminima i mineralima – preležavanje prehlade, ali i njena prevencija, može biti značajno unapređena. Ostanite zdravi i prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.