Prirodni lek protiv prehlade – saveti za prirodno lečenje prehlade

Sadržaj

Lečenje i prevencija prehlade je nešto kroz šta prolazimo barem nekoliko puta godišnje, u onim kritičnim periodima kada se smenjuju godišnja doba ili kada vladaju vremenski uslovi neuobičajeni za određeni period godine.

Sa preranim zamenjivanjem zimske bunde laganom prolećnom jaknom dolazi i prehlada, koja nas usmerava na čajeve, mirovanje, a često i na toplomer, koji neretko pokazuje da treba izostati sa posla ili iz škole još koji neplaniran dan.

Prehlada počinje tamo gde se stabilan imunitet “završava”, pa svaki poremećaj imuniteta nesumnjivo vodi kraćem ili dužem bolovanju. Zato je važna prevencija prehlade koja podrazumeva pojačanu privrženost zdravim navikama i konzumiranju vitamina koji su dobar prirodni lek protiv prehlade.

Šta učiniti kada se pojave simptomi prehlade, pre odlaska kod lekara?

Kako su zdrave navike bazirane na zdravoj ishrani u najvećoj meri, u ovom tekstu ćemo se posvetiti tome koji je prirodni lek protiv prehlade najefikasniji prema savetima narodne medicine, i kako se redovnim uzimanjem određenih namirnica viroza može preduprediti.

Prirodni lekovi u vidu zdravih namirnica mogu zaustaviti prehladu ili grip i pre nego što osetite potrebu za odlaskom kod lekara, a načini da preventivno reagujete su vrlo jednostavni za primenu. Jedan od njih se odnosi na redovnu konzmaciju Balans+ IMUNO proizvoda, koji direktno doprinose jačem imunitetu, a samim tim i boljem zdravlju.

Prirodni lek protiv prehlade – šta koristiti za prevenciju?

Neadekvatno oblačenje, suviše hladni napici, smrzavanje i užurban život nisu baš glavni uzroci prehlade i gripa. Moglo bi se reći da oni uzrokuju uzork ovakvog stanja, a to je naravno poremećaj odbrambenog sistema organizma izazvan nedostatkom vitamina i zdrave hrane.

Zato su najvažniji prirodni lek za prehladu namirnice sa visokim vitaminskim udelom, koje efikasno reaguju i na prve simptome prehlade.

Prevencija prehlade mikronutrijentima – koji su ključni?

Vitamini. Bez njih bi slika našeg zdravlja verovatno izgubila sve svoje boje. Zbog toga ćemo istaći koji su oni najvažniji za prevenciju prehlade i na koji način ih možete konzumirati.

Vitamin C je nešto što se uvek može čuti kao savet kada je reč o prevenciji i lečenju prehlade, a razlozi za to su itekako jaki. Naime, vitamin C je jedan od najjačih “pokretača” odbrambene sposobnosti organizma, a možete ga konzumirati kroz limun, acerolu, pomorandžu, kivi i gotovo svako povrće.

Dakle, kada se pojave simptomi prehlade jedan zdrav šejk od voća ili povrća može biti sjajan način da organizam snabdete dovoljnom količinom vitamina C i predupredite virozu.

Rame uz rame sa njim je i vitamin D3 koji izuzetno dobro utiče na imunološku funkciju u organizmu, a osim što umanjuje mogućnost razvoja infekcije, značajno smanjuje i mišićnu slabost, kao i predispozicije za dijabetes, kožna, neurološka i druga oboljenja.

Upravo je D3 vitamin taj koji dominantno reguliše koncentraciju kalcijuma i fosfata u organizmu, pa je njegova uloga u prevenciji prehlade višestruka. Namirnice bogate ovim mikronutrijentom su mlečni proizvodi, riba i jaja.

Kada je u pitanju prevencija prehlade, ne bi trebalo izostaviti ni vitamine B grupe koje je potrebno unositi u organizam na svakodnevnom nivou, a u kontekstu lečenja prehlade, izdvajamo B6 i B12 pripadnike ove grupe, koji posebno utiču na ojačavanje imunog sistema.

Piridoksin (B6) ćete pronaći u lososu i krompiru koji su njegov odličan izvor, dok je Kobalamin (B12) zastupljen u lisnatom povrću, džigerici i pasulju, zbog čega se u borbi protiv prehlade preporučuju kuvani obroci uz mnogo zelene salate.

Devojka drži jogurt, luk i ren u rukama

Postoji li namirnica koja objedinjuje ove vitamine?

Naravno! Iako ne bi trebalo da zanemariti ni gore navedene namirnice, postoji način da vitamine D3, B6 i B12 unesete na dnevnom nivou kroz samo jednu namirnicu.

Balans+ IMUNO proizvodi – najefikasniji način očuvanja imuniteta

Reč je o jogurtima, čija je prirodna i jedinstvena formula kreirana upravo tako da dominantno utiče na odbrambenu funkciju organizma, tako da posredno sprečava prehladu preventivno delujući na njen glavni uzrok.

Osim što sadrži navedene, vrlo značajne vitamine, ovaj jogurt poseduje i vlakno inulin, značajno za regulisanje nivoa masnoće u krvi. Osim toga, ovo vlakno deluje kao prirodni zaslađivač, pa izuzeto poboljšava ukus jogurta koji je i više nego preporučljiv kao sastavni deo zdrave ishrane i prevencije prehlade.

Kako se konzumira jogurt za jačanje imuniteta?

Kada je u pitanju ovaj jogurt treba imati na umu da nije reč o leku, već je u pitanju zdrava namirnica koja se potpuno prirodno uklapa uz zdrav doručak, užinu ili obrok posle treninga, i ne postoje nikakvi negativni efekti koji bi se ispoljili ukoliko ovaj jogurt konzumirate tokom celog dana.

Osim toga, preporuke za ovaj jogurt ćete čuti kako u neformalnoj konverzaciji sa lekarima, tako i od prodavačice u samoposluzi, jer je u pitanju proizvod koji zaista osvaja sve generacije, kako zbog svojih zdravstvenih benefita, tako i zbog ukusa koji se odlično uklapa u obroke i užine tokom dana. Priznaćete, ovakav spoj benefita u samo jednom proizvodu je retkost kada su namirnice u pitanju.

Prema tome, prevencija prehlade pored toplih čajeva sa limunom zahteva i ovaj napitak kao deo obroka ili užine, u njegovoj klasičnoj ili voćnoj varijanti.

Namirnice protiv prehlade tokom lečenja – lek za prehladu iz kuhinje

Kada se zanemare simptomi prehlade pa ona nastupi, važno je korigovati ishranu tako da se vaš jelovnik u potpunosti prilagodi potrebama organizma. Ukoliko niste imali naviku da ručak počnete toplim predjelom, prehlada je možda “pravo vreme” da pre glavnog jela pojedete toplu supu.

Takođe, važno je da obroci ne budu opterećujući za organizam. Lagan i zdrav obrok podrazumeva dovoljno zelene salate, zdravu supu ili čorbu, a uz to i parče piletine ili ćuretine uz dosta povrća.

Uostalom, kako lečiti prehladu bez saveta koje pruža narodna medicina?

Ono što često čujemo jeste da su paprika i ren idealni za ublažavanje prehlade, a ljudi ih koriste jer smatraju da ove namirnice protiv prehlade između ostalog smanjuju zapušenje nosa.

Najpoznatiji prirodni lek protiv prehlade je crni luk, koji ima opšte poznato antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Čim se pojave prvi simptomi prehlade dodajte ga u salatu uz obrok, čak i ako ne spada u red vaših omiljenih namirnica.

Prehlađen muškarac leži u krevetu

Recept sa crnim lukom za lečenje prehlade

Osim uobičajene konzumacije crnog luka, narodna medicina poznaje i recepte koji su odlični za disajne puteve, koji obično stvaraju najveći problem tokom prehlade. U pitanju je napitak koji je poželjno pripremiti kada kašalj potraje duže od nedelju dana, a “pouzdan” narodni recept nalaže da se u tom slučaju pripremi kilogram crnog luka i 3 litra vode.

Postupak je sledeći: Oljuštite glavice luka i iseckajte na nekoliko delova, a zatim ih stavite u lonac sa vodom i pustite da voda proključa. Sadržaj bi trebalo da se krčka dok polovina od ukupne količine vode ne ispari, a nakon toga preostali sadržaj procedite i ostavite da se ohladi. Ovako dobijen napitak pijte dva puta dnevno, a ukoliko vam ukus ne prija, dodajte malo meda ili limuna.

Đumbir je takođe “na dobrom glasu” kao prirodni lek za prehladu, zbog svog protivupalnog dejstva koje vrlo efikasno deluje. U kineskoj kulturi je vrlo popularan čaj od đumbira, a ritual ispijanja ovakvih čajeva tokom prehlade se raširio celim svetom. Dovoljno je da komadić đumbira kuvate u 2dl vode i pijete kao prohlađen čaj. Ukoliko vam je to potrebno, možete ga zasladiti medom.

Narodna medicina med svrstava među najbolje namirnice protiv prehlade, jer se smatra dobrim receptom za podsticanje preznojavanja, što je obavezan deo terapije kada vlada prehlada. Osim čaja od đumbira, na vrlo dobrom glasu u narodu su i čaj od kamilice, hibiskusa i zove.

Đumbirov eliksir za jačanje imunološkog sistema

Kao posebno efikasan “lek” iz narodne medicine pokazao se eliksir za jačanje imuniteta, koji sadrži livadski med, limun i naravno, đumbirov sok. Ne morate da se plašite za ukus ovog eliksira zbog prisustva meda koji ga zaslađuje. Isceđen sok od đumbira je potrebno promešati sa medom dok se ne dobije srednje gusta smesa, a potom joj dodajte malo isceđenog limuna.

Ukoliko smesu planirate da skladištite u teglicama, možete narezati i kriške limuna koje će održavati svežinu i šmek dobijene smese. Ovaj eliksir se konzumira na kašičicu, a možete ga uzimati tokom celog dana kao efikasan i ukusan prirodni lek protiv prehlade.

Čaj od koprive sa snažnim protivupalnim dejstvom

Čaj od koprive sjajno deluje na jačanje organizma tokom prehlade, za koju je karakterističan osećaj slabosti u mišićima i otežano kretanje. Kopriva je poznata po svom snažnom protivupalnom dejstvu, pa ako želite da izbegnete upalu grla koja često prati prehladu, upotrebite je za spremanje čaja koji će vaš organizam snabdeti kalcijumom, gvožđem, vitaminom K i B2.

Potrebne su vam samo dve kašičice listova koprive i 250 ml vode, a recept nalaže da sveže ili sušene listove koprive prelijete šoljom vrele vode, ostavite tečnost da ostoji deset minuta u poklopljenoj posudi, a zatim procedite i konzumirate tokom dana. Preporučljivo je piti do tri šolje ovog napitka na dnevnom nivou.

Velike količine voća i povrća se podrazumevaju kao prirodni lek za prehladu, a zanimljiviji način da se konzumiraju (naročito kada je reč o deci) je pravljenjem šejkova u kojima možete iskombinovati baš sve zdrave namirnice. Prema tome, prirodni lek za prehladu ne mora nužno biti običan i nezanimljiv.

Prehlada i prirodni lekovi u savremenoj narodnoj medicini

Da je crni luk obavezan prirodni lek protiv prehlade, a da je čaj od đumbira jedan od najzdravijih napitaka – čuli smo mnogo puta od starijih, dosledno primenjujući njihove recepte kad god se prehlada javi. Međutim, kako napreduje konvencionalna medicina, napreduje i narodna.

Ono što danas možemo često čuti kao preporuku za zdrav obrok su salate na bazi raznovrsnog voća ili povrća, a zatim i savet za redovnu konzumaciju Balans+ IMUNO jogurta radi jačanja imuniteta, koji je ključ celokupnog zdravlja.

Iako narodna medicina izaziva vrlo podeljenja mišljenja, postoje rituali prevencije i lečenja prehlade koji apsolutno nikada ne ostavljaju na cedilu.

Zbog toga, kada se leči prehlada prirodni lek je često nezaobilazan – to je tradicionalno čaj sa mnogo limuna ili đumbira, a u modernom ruhu idealan napitak za očuvanje zdravlja je definitivno jogurt za održavanje snage imunološkog sistema. Da li ste ga već uvrstili među svoje zdrave namirnice protiv prehlade?

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.